Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PICabc


The Stressmaker

Postări Recomandate

Salut.Incepator intr-ale pic-urilor (pana la a cumpara unul mai e :) ) am cautat pe internet tot felul de programe de asambalre/dezasamblare/simulare pentru pic-uri,in special 16F84a.Am gasit acest asamblor http://www.abc-micro.co.yu/ ,varianta free,foarte interesant.E mai usor de folosit decat butonarea si are un help interactiv (sper sa nu fie considerat o reclama).Dar cred ca are o problema.Am incercat sa fac un program de aprindere a unui led (inceputul :) ),dar,la simularea in mplab (free) sau alte simulatoare,incarcat cu .hex -ul produs de picabc,se comporta total aiurea.De exemplu,in locul registrului trisb la initializarea portului B apare cu totul altceva in mplab.

Intrebarea este :La folosit careva? Se programeaza corect in el? Personal mi se pare de un real ajutor pentru incepatori,daca functioneaza corect.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

PS:Daca mai cunoasteti programe asemanatoare ca acesta,scrieti un link sau dati un mesaj privat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Si, de curiozitate, de ce nu folosesti direct MPLAB ptr tot? Adica editare, asamblare, simulare... Stii ca in MPLAB poti creea stimuli externi, ceea ce ar fi echivalent cu un semnal de clock extern sau mai stiu eu ce traznaie? Stii ca la anumite momente de timp poti cere simulatorului sa-ti altereze registre, ceea ce te apropie f mult de rularea reala?Stii ca la MPLAB poti atasa un compilator de C si ca poti folosi simulatorul chiar si pe sintaxa C?Cirip

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns.Stiu ca mplab face si drege dar,un incepator nu se orienteaza din prima la el,fiind prea complicat si prea consumator de timp la invatarea lui.PICabc mi-a atras atentia deoarece are interfata grafica bine pusa la punct cu posibilitatea de programare cu mouse-ul :) fara a sti pe de rost instructiunile.Incepatorii,si cred ca sunt in asentimentul celorlalti,prefera la inceput ceva cat mai grafic,si cat mai putine interventii din partea lor cu un rezultat final accesibil relativ repede.Nu contest,mplab e mai bun la asamblare decat picabc, dar cere un nivel de cunostinte superior.De aceea prefer picabc fata de mplab.Daca poti sa-l incerci sa-mi spui parerea legata de activarea portului b si "clipoceala" unui led in PICabc.Din pacate dupa 1/2 ora de programare/invatare de la idee pana la simulare si inca 3-4 ore de simulare si modificare pe mai multe simulatoare am ajuns la concluzia ca picabc are o "buba"(Reuseam ori sa modific in portb bitul ori sa modific in trisb,fara sa am semnal pe iesire.Din simulator,la modificarea in portb cu instr "bit" trebuia sa fac manual clic pe bitul portului trisb ca sa-l trec in out).Si cum acest vis frumos a durat putin m-am enervat si am sters toate .hex si tot ce facusem.Poate am gresit eu ceva? Nu stiu...PS:in mplab pot gasi ceva asemanator? sau macar sa scriu direct instructiunile, fara define ,compile si alte "bazaconii" :) ,asemanator ca in picabc.

Link spre comentariu

nu stiu ce ma determinat sa ma uit la programu ala :smt003 dar mam uitat si pot sati spun ca sigur nu ai "basculat" intre bankuri, initial am pus cu movlw si movwf valoare 0 in trisb dar la dezasamblare in icprog am vazut ca defapt punea acel 0 in portb, deci era tot in bank 0, asa ca am dat intai bsf rp0 in status register am pus 0 in trisb b apoi am revenit in bank0 cu bcf rp0 din status si am pus secventa ce asigura basculare intregului port B. Amverificat in proteus intrucat nu ma pricep la MPLAB :smt003 . Partea proasta la incepatorii astia, unii dintre ei, e ca nu citesc datasheet inainte deloc, si vor din cateva butonari sa fie experti, apoi nu le merge nimic sau isi blocheaza procesoare daca se baga la atmel si se mira de ce . Deci sfatu meu stresule :smt003 este sa iti printezi un datashet de pic care vrei tu, citestel de cel putin 3 ori ca sa intelegi ceva si apoi altfel vezi lucrurile. Chestia cu banko si 1 la pic nu e un secret e o elementaritate, din pacate, ca nu toate procesoarele au asa "minune" .ps. o parere personala despre programu ala, imi ia mai mult sa gasesc cu clicu un MOVLW decat sal scriu de la tastatura :)

Link spre comentariu

Multumesc pentru lamuriri.Dar ma interesa daca programul are bube sau nu.Daca nu are bube,atunci... inseamna ca eu am incalcit totul cu fiecare revenire si modificare adusa la secventa originala dupa cele de initializare scrise de asamblor.Oricum o sa urmez ideea ta referitoare la printare cu o singura exceptie:copiatorul va fi cel romanesc care se fabrica in scoala :) Asta pentru ca ,din pacate ,nu am imprimanta.Am incercat si varianta de initializare din datasheet dar nu mai tin minte daca am modificat-o sau nu. :) Oricum mai incerc,poate merge in final si cu asamblorul asta.

Link spre comentariu

deci la prima vedere nu are bube ca programelu meu a mers bine, doar ce lam incercat nu lam folosit zile si nici nu am degand. Daca vrei sa ajungi repede la rezultate "vizibile" atunci incearca un limbaj de nivel inalt precum Basic, Pascal sau C, sunt multe pe net si chiar f prietenoase si anti-incepatori :smt003 . Daca incepi cu asm, trebe so iei metodic, sa inveti limbaju ala si sa citesti atent datashet inainte. Pentru simulare iti sugerez proteus, e f user frendly si stie f multe.

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări