Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator televizor Rubin 102A


Recommended Posts

Buna sara,

 

Astazi a ajuns prin Posta un transformator de televizor Rubin 102A de la un utilizator de incredere (@viopa). Pe partea din spate a transformatorului sunt scrise legaturile si numerele lor precum si tensiunile si probabil si rezistentele ohmice ale bobinajelor. In cazul acestui traf. nu prea se mai disting aceste date datorita urmelor de grasime de culoare inchisa. 

Am facut cateva masuratori si am dedus ca pentru a alimenta transformatorul de la reteaua de 230V este necesar a lega capatul 3 cu capatul 16 si a alimenta prin 0 si 4. 

Apoi a mai aparut o problema: cand am masurat tensiunile , la capetele bobinajului de filament, capetele 9 si 12, am gasit 6,3V semn ca totul functiona in regula, dar la capetele 7 si 11 am aflat doar 135V.

Am gasit apoi intr-o carte explicatia de care aveam nevoie. 

Va rog sa tratati topicul acesta cu respect. 

Nu as vrea sa vad discutii de gen: ''da de ce ai copiat explicatia din carte?''  Pentru ca pur si simplu nu cunosc atata tehnica.

 

 

Pentru a explica functionarea redresorului se presupune ca in circuitul secundar al transformatorului de retea borna 7 este pozitiva iar borna 11 este negativa.

Conexiunea diodelor D1 si D2 fiind cea din figura, in acest caz intre bornele 7 si 11 nu va circula curent. In schimb, intre bornele 8 si 11 va circula un curent prin dioda D3, care va incarca condensatorul C3 la o tensiune de aprox. 115-110V.

Pentru cea de-a doua alternanta cand borna 7 devine negativa, iar borna 11 devine pozitiva, diodele D1 si D2 permit trecerea curentului incarcand astfel condensatorul C5 la o tensiune de 160V; prin dioda D3 nu trece curent.

Intre borna e si masa se obtine o tensiune de aprox. 160V iar intre borna j si masa, tensiunea de 160V se insumeaza cu tensiunea de pe condensatorul C3 si rezulta o tensiune de aprox. 270-275V.

Pentru protejarea diodei D3, in circuitul de incarcare al condensatorului C3 se afla rezistorul R4 care limiteaza curentul.

Prin rezistenta de cadere R3 intre borna u si masa se obtine o tensiune de 250V. Condensatorii C2, C4, C6 si C5 impreuna cu bobinele de soc Ls1 si Ls2 elimina componentele alternative ale tensiunii redresate. 

Intre borna k si masa se obtine o tensiune negativa de aprox. -9,5V necesara negativarii etajelor de  FI imagine-sunet si functionarii reglajului Automat al Amplificarii.

 

Sper ca aceste informatii va vor fi de ajutor.

 

Stima,

 

 

 

 

 

 

post-226554-0-65860800-1448051478_thumb.png

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

`Buna dimineata,

Intre terminalele 0 si 5 masor 3,8Ohm.

Intre terminalele 15 si 4 masor 4Ohm.

Alimentat de la retea intre terminalele 0 si 5 sau 15 si 4, zgomotul este prea puternic. Sigur se inseriaza aceste terminale.

V-as ruga sa verificati in schema Dv. valoarea condensatorului C3 (C103) deoarece mi se pare mult prea mare: 1500micro la 300V.

 

http://www.radioamator.ro/mp/poza.php?a=1&m=58428&t=

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines