Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
tranc3d

Ecranare transformator E+I

Recommended Posts

Salutare tuturor,Astazi am incercat sa ecranez un transformator E+I la amplificatorul meu cu IPA400 si nu am reusit. Am vazut cum au fost ecranate alte transformatoare E+I din diverse amplificatoare, adica o platbanda de cupru in jurul bobinajului "continua" (lipita cu cositor) pe care se leaga un fir si se leaga la masa. Platbanda ce am vazut ca se foloseste la ecranarea transformatoare in diverse amplificatoare avea grosimea intre 0,5-0,8mm. Platbanda pe care o am eu este mult mai subtire (cred ca 0,1 maxim 0,2 dar nu cred), si este nevoie de 3 fasii puse una langa alta (nu chiar 3 fasii, se suprapun cam 2mm din fiecare fasie) ca sa acopar latimea bobinajului. Buun, le-am lipit pe fiecare ca sa stea stranse pe bobinaj cat de cat, dupa care le-am lipit cu cateva puncte de cositor una de alta ca sa fie mai compact tot ansamblul. Apoi lipesc un fir de pe aceste fasii de cupru pe care il leg la masa (carcasa amplificatorului). Bag in priza si in 1-2secunde ecranajul ardea bine de tot. Scot repede din priza, desfac firul care lega ecranajul la masa si acelasi rezultat. DE CE? aceasta este de fapt o spira scurtcircuitata nu? (eu am 0,67V/sp) deci cam putin ca sa produca incalzirea asta puternica, si pana la urma si in amplificatoarele in care m-am uitat tot o spira este si la ei si nu se incalzeste. Daca excludem posibilitatea ca ecranajul sa se fi atins de bobinaj, care ar putea fi cauza acestei comportari?

Link to comment
Share on other sites

Cei 0.67 V care se induc intr-o spira sunt suficienti pentru a o incalzi.

 

De exemplu:

Pentru un transformator pe miez E12.5

lungimea spirei 200 mm

latimea 30 mm

sectiunea (foita 0.1 mm grosime) 3 mmp

rezistenta spirei (ecranajului gresit) 0.001133 ohm

La tensiunea indusa 0.67V rezulta:

Putere disipata (U^2/R) 396 W

 

Ecranajul acela exterior trebuie sa formeze o spira in scurtcircuit dar nu in jurul bobinajului ci in jurul intregului transformator. Astfel liniile de cimp magnetic ce circula normal prin miez nu induc nicio tensiune in "spira" de ecranare, fluxul creat de ele se anuleaza tot timpul (cite linii trec prin suprafata spirei intr-un sens trec si in celalalt sens). Numai liniile "scapate" induc o tensiune (mult mai mica).

 

Baga de seama si in poza atasata.

Link to comment
Share on other sites

d2134, asta da raspuns. Multumesc. Daca stau bine sa ma gandesc, asa erau ecranajele, in jurul intregului transformator :d (a trecut ceva vreme de cand am vazut si se pare ca informatia s-a distorsionat putin...). Din nou, multumesc si numai bine.

Link to comment
Share on other sites

Totusi ca sa-l ecranezi serios trebuie sa-i faci o cutie din tabla de fier de minim 1mm grosime, eventual galvanizata, bine prinsa de sasiu, iar trafo bagat inauntru si prins cu pufere sau alte garnituri de cauciuc contra vibratiilor dupa care ii faci si legatura dintre tole si sasiu cu un fir gros.Mai poti sa renunti la pufere si sa umpli cutia cu rasina epoxi ca la anumite firme.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines