Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema stabilizator


Recommended Posts

Da, dar cu mentiunile:

nu este de "high current" - pt a creste curentul, pune inca un tranzistor si fa astfel un darlington,

stabilizarea la iesire este destul de slaba

 

Edit

cu acel transformator nu prea poti obtine 12V stabilizat

trebuie un condesator cit mi mare ca valoare (minim 10000uF) la intrare pt a minimiza riplul avind in vedere ca trebuie sa lucrezi cu o cadere mica pe regulatorul serie

 

Poti incerca o schema ca urmatoarea:

 

post-178603-0-43070900-1447787503_thumb.png

Edited by sesebe
Link to comment

Am ales schema asta datorita componentelor ieftine si operationale la -25grade

LM317 duce 3A si -25grade? Nu cred.

Poți obține 3A punând un Darlington În poziția Q1 . Atenție însă , la 3A disipația va fi mare , trebuie radiator serios. Asta presupunând că transformatorul este cel din schemă .

Traful care il am e de 11,3V 4A

--------------

Exclus surse in comutatie.

Edited by dan stanciu
Link to comment

@leo 17 . Vrem să facem neapărat postări ? Omul are nevoie de 3A . Nimic din ce ai propus tu nu duce 3 A.

poi marian are scheme proprii plecand de la 317 sau 7813 si poti obtine 3 amp sau mai multi iar cu circuitul recomandat se pot  obtine la iesire tot intensitati mari adaugand un mos ..deci se pot face multe ...deci eu il ajutam cu ceva mai usor altfel postam direct ce am indicat la urma ..expres nu vreau postari deci sa nu sa inteleaga asta 

Link to comment

Dacă doriţi la ieşire o tensiune stabilizată cât mai apropiată de12 V, atunci montaţi un zener de 13 V, nu de 12 V (eventual sortat) !Atenţie, schema nu este protejată la scurtcircuit sau supracurent !Condiţia esenţială este ca transformatorul să poată debita curentulnecesar fără o cădere apreciabilă a tensiunii din secundar, altfelmontajul este lipsit de utilitate.

Link to comment

Cu traful ăla , mai greu . Ăia 11,3V sunt în gol sau în sarcină ? Vezi și ce a zis colegul @cristian_draghiescu mai sus ...

 

@leo 17 Scheme plecând de la LM317 înseamnă cel puțin LM317 + un tranzistor + .... . Omul vrea ceva simplu . Oricum , dacă te gândeai la schemele alea dădeai link la ele .

 

@dan stanciu . Răspunde întâi la întrebarea despre transformator și dă mai multe detalii despre ce vrei să facă - ce performanțe trebuie să aibă , ce protecții , etc.

Edited by UDAR
Link to comment

Am ales schema asta datorita componentelor ieftine si operationale la -25grade

Desi schema este una dintre cele mai simple variante de stabilizator serie liniar, totusi sunt destul de multe de spus despre ea pentru a intelege de ce in cazul tau este imposibil sa obtii ce vrei, schema in sine asa cum este nu-ti poate da niciodada 12V nici macar in gol, orice curent de sarcina afecteaza in mod direct tensiunea de iesire, si mai sunt altele, dar pentru detalii ( usor de asimilat de altfel ) iti recomand lecturarea articolului meu de pe blog dedicat tocmai teoriei elementare la stabilizatorul serie liniar:

http://www.elforum.info/blog/8/entry-249-regulatorul-liniar-de-tensiune-serie/

 

Nu repet aici pentru ca ar fi o postare prea lunga, citeste-l si ai sa intelegi, eventual daca ai nelamuriri poti veni cu mesaj privat la mine sau poti posta aici in continuare intrebari legate de ce am scris eu acolo.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines