Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

decodor stereo primele variante


Postări Recomandate

Efectul speudo stereofonic se realizeaza de obicei in lantul de audio... Aparatul de radio Maestro Stereo (S702 TS), desi se numeste stereo are doar amplificatorul stereo pentru magnetofon sau Pick-up. Pe cand rr Bucur are un decodor, cred, similar cu cel din imaginea Dvs.

Rolul ei este de a reface subpurtatoarea de 38 kHz prin selectia si amplificarea semnalului pilot de 19 kHz, se dubleaza frecventa acestuia care apoi este folosita la extragerea din semnalul multiplex al informatiilor celor doua canale. Asta foarte pe scurt... . 

Link spre comentariu

Decodorul stereo din rr Bucur nu este similar , nici macar nu seamana , cu cel din poza initiatorului .

Decodorul din rr Bucur chiar separa cele doua frecvente de emisie , stereo , Lucra foarte bine , separa bine cele doua canale . Zic eu ca era reusit .

Ar fi fost buna o schema la cel din imaginea postata , ca sa ne dam seama , de ce face acel modul .

Link spre comentariu

Nu are nici o importanta cu ce e realizat decodorul stereo, cu tranzistori sau cu C.I., decodorul din poza Dvs. face ce a scris mai sus Dl. Fery.Visky.

Varianta cu integrat exista la Bucur 6.,7,8,9, variantele anterioare de "Bucur" erau cu componente discrete, daca imi mai aduc aminte. Cert e ca acel integrat A758 se incingea foarte tare...

Posted Image

 

 

Exista decodoare stereo realizate cu tuburi:

Posted Image

 Sau cu tranzistori:

http://toaudio.blogspot.ro/2011/08/radio-tuner-philips-a5x93a-stereo.html

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Cert e ca acel integrat A758 se incingea foarte tare...

 

Sincer in cele cateva zeci avute pe mana n-am constatat asa ceva.Unde mai pui ca in anii 80 am ciocanit dupa schema de Bucur un cablaj mai "comprimat" pe care l-am bagat intr-o Gloria.Cred ca si acum mai am integrate nelipite,chiar daca n-am mai dat de mult de ele,trebuie sa mai fie cateva.Fata de decodoarele cu componente discrete,astea cu integrat chiar isi faceau treaba(si din ce-am constatat eu,fara degajare suplimentara de caldura).La exemplarele de Bucur 1 care au fost echipate cu tranzistoare,era o aventura separarea canalelor in cazul receptiei semnalului de test stereo.La Maestro exista doar locul cu conector pt decodor,insa cele cateva exemplare in care am avut ocazia sa umblu n-au avut asa ceva de la mama lor,probabil asta era diferenta intre cele de la raft si cele pt ceilalti "egali" ai vremii.Ulterior acelasi integrat decodor a fost folosit in mai toate sculele autohtone.Imi vin in minte acum radiocasetofoanele stereo spatial,combinele Electronica sau Tehnoton si probabil multe altele.Probabil exemplarul care disipa ceva caldura suplimentar avea o durere(poate un LED mai gurmand pe semnalizarea efectului stereo,sau la cele cu bec,a fost inlocuit cu altul care consuma mai mult decat cele originale),insa regimul normal de functionare (termic ma refer) nu era cu mult diferit de al unui 741.

Link spre comentariu

N-ar fi interesant sa realizam un decodor stereo pe lampi? Desi se poate gasi inca 6AU6, o incercare de a o inlocui cu 6J1P ar merge? 6J1P e si mai usor de gasit. O lucrare in grup? Sunt sigur , ca multi dintre noi ar dori un astfel de decodor, macar de dragul nostalgiei. ( Pt craciun, ca si un cadou sub brad? Ce ziceti?)  Eu ma angajez la realizarea mai multor exemplare, numai sa avem toate datele necesare. Si aici ma refer mai mult la datele bobinelor, trafurilor.

Link spre comentariu

ma jos aveti schema de decodorul loewe cu 3 tranzistori si 4 bobine si schema de la decodorul din tunerul akai at2600 cu un CI si fara bobine. care e primcipiul de functionare al fiecaruia? are care performante mai bune? si cu cat?  

N-ar fi interesant sa realizam un decodor stereo pe lampi? Desi se poate gasi inca 6AU6, o incercare de a o inlocui cu 6J1P ar merge? 6J1P e si mai usor de gasit. O lucrare in grup? Sunt sigur , ca multi dintre noi ar dori un astfel de decodor, macar de dragul nostalgiei. ( Pt craciun, ca si un cadou sub brad? Ce ziceti?)  Eu ma angajez la realizarea mai multor exemplare, numai sa avem toate datele necesare. Si aici ma refer mai mult la datele bobinelor, trafurilor.

sunt si eu interesat de proiectul acesta, am cartea de service de la decodorul loewe daca ajuta cu ceva

Decodorul e Loewe Opta 5294. Schema se gaseste pe net

modelul e 52941 nu stiu de ce nu s-a scris si 1

post-180412-0-47006700-1447617307_thumb.png

post-180412-0-20705400-1447617453_thumb.png

Editat de klauss00
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Vă salut dragi prieteni.

Mă poate îndruma cineva cum aş putea activa un decodor de RR Bucur(precum ce din imaginea postată de Florin!).

Mă chinui de ceva timp cu un RR Bucur, mai am nevoie de 2 tranzistoare pentru prefinal, sunt promisi de la un coleg.

Pâna atunci, fac probe cu partea de dinaintea amplificatorului de audiofrecvenţă, zonă din care face parte şi decodorul stereo

Este decodor stereo pe tranzistoare aşa cum am spus mai sus.

Practic, cum ar trebui să procedez, ce verificări ar tebui să fac să identific defectul pentru faptul că nu ajunge tensiune la becul telefonic indicator de stereo(nu e becul ars!!).

 

Mulumesc.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări