Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rezistenta SHUNT


Vizitator mc_vio

Postări Recomandate

Vizitator mc_vio

Salutare !Vreau sa masor 50-70A curent continuu si nu gasesc rezistenta SHUNT.Puteti sa imi zice-ti unde pot sa gasesc sau o alta modalitate de masurare ma m-am tot chinuit si nu am reusit. :banghead: Multumesc anticipat. :prayer: :prayer: :smt100 : :smt102 :

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pentru 50-70A iti trebuie un sunt de 100A. Pe linga amperaj suntul are notat pe el valoarea tensiunii calibrata ptr curentul maxim (de exemplu 60 mV) in functie de care reglezi instrumentul de masura, de preferat cu ac nu digital. Pentru citiva amperi o rezolvai cu o rezistenta bobinata dar la ce curent vrei tu sa masori... mai greu. Cauta un astfel de sunt pe net.Mai e o varianta, sa cauti un trafo de masura de curent (valabil numai la c.a.) de exemplu 100/5/5A si vei masura curentul pe unul din secundarele de 5A (are 2, unul de precizie 2,5% ptr masura si unul de 10% ptr legarea unei protectii).

Link spre comentariu

rezistenta shunt e o rezistenta obisnuita nu una speciala.ce e special la ea e ca se calculeaza in fct de amperajul pe care il vei masura si amperajul suportat de ampermetru.

Gresit. Shuntul nu e o rezistenta obisnuita ci una speciala.E un traductor de curent si trebuie sa intruneasca anumite conditii de precizie si stabilitate cu temperatura, specifice aparatelor de masura.Shuntul de care ai nevoie, il poti confectiona din manganina.Materialul trebuie sa fie stabil cu temperatura, in nici un caz nu poti folosi nichelina sau rezistente bobinate obisnuite, cum am mai vazut prin schemele unora.Calibrarea se face dupa un etalon, pentru curentul cap de scala al ampermetrului utilizat.Daca-ti trebuie pentru un ampermetru analogic, valoarea standardizata la noi este 75mV, ceea ce inseamna ca pe el va fi o cadere de tensiune de 75mV cand e strabatut de curentul capat de scala al ampermetrului, de exemplu 100A (recomandat in cazul tau). Se mai gasesc si aparate straine, de 60mV. Pe cadranul ampermetrului e precizata aceasta tensiune (60 sau 75mV).Aparatul de masura romanesc MAVO-35, cel ironizat intr-unul din subiectele de pe acest forum, are o scala de 75mV care-ti poate fi foarte utila in lipsa unui etalon.Daca nu-ti trebuie pt un ampermetru analogic standard ci vrei un traductor de curent pt alte aplicatii, iti poti alege singur valoarea cap de scala dorita, totul e sa-l faci din material corespunzator si sa-l calibrezi corect.Daca esti din Bucuresti te pot ajuta sa rezolvi problema rapid, da mai multe amanunte pe PM.
Link spre comentariu
Vizitator mc_vio

Am nevoie pentru o aplicatie .Am de citit amperajul de la o sursa in cc la 25V si trebuie sa fie verific daca functioneaza "sarcina" care consuma 70A normal. Daca se blocheaza consuma vreo 80-100A,iar daca "pica" nu consuma nimic.Si apoi sa trimit toate datele prin GPRS.Eu m-am gandit sa fac tot un fel de shunt dar sa citesc temperatura de pe bara de metal.Dar tot nu pot sa fac o etalonare aproximativa,pentru ca trebuie sa izolez termic partea aceea de citire. ... complicat!

Link spre comentariu
Vizitator mc_vio

poze cu rezistente shunt gasesc pe google.Stie cineva unde gasesc in Romania ?Sau macar cum pot sa le construiesc si sa le etalonoez.Sau o metoda de masurare.fac cinste : :partyman:

Link spre comentariu

Nu poti face asta in afara unui laborator de metrologie. Sunturile se construiesc din bara sau grup de bare din Cu sau alama si se etaloneaza prin pilire. (sa nu rizi)Nu e buna ideia cu masuratul temperaturii pe sunt ptr. ca e dependenta si de temperatura mediului.Te sfatuia cineva mai sus sa cauti sunturi electronice, sint mai greu de ''pupat'' cu aplicatia ta dar cred ca e un punct de plecare.

Link spre comentariu

Ce precizie iti trebuie? Daca nu vrei precizie mare, ci doar o masura orientativa, e mai simplu decat iti imaginezi. Eu mi-am facut asa ceva pe cablaj si merge pana la 20A. Peste 20A incalzirea devine semnificativa si datorita variatiei rezistentei eroarea se duce spre 12%.Nu poti masura termic ptr ca temperatura depinde de mediu (mai exact de disipatie), cum corect observa cineva. In schimb rezistenta unui fir de cupru de dimensiuni corespunzatoare, ca sa tina la 100A, se calculeaza f usor si cu precizie acceptabila. Masori tensiunea pe firul de rezistenta cunoscuta si calculezi curentul. Eu am facut toata chestia asta cu un procesor si afisez direct tensiune, curent si putere in CC. Repet, nu vorbim de AMCuri, ci de o masura informativa.Cirip

Link spre comentariu

...Sunturile se construiesc din bara sau grup de bare din Cu sau alama si se etaloneaza prin pilire.

Barele sau grupurile de bare despre care e vorba si care se pilesc la etalonare, sunt din manganina, doar suportii, care constituie si bornele, sunt din cupru sau alama.

Lamelele sau barele din manganina sunt sudate pe suporti (prin brazare) cu aliaj pe baza de argint. Fiind din manganina, ele nu sunt afectate de incalzirea datorata curentilor mari care le strabat. Se folosesc una sau mai multe bare de manganina capabile sa disipe caldura; din acelasi motiv e bine ca shuntul sa se plaseze orizontal. Conexiunile trebuie sa fie foarte curate si bine stranse pentru evitarea caderilor de tensiune. Se folosesc conexiuni separate pentru partea de "forta" si cea de masura.

Pt sunturile de uz general, valorile standardizate sunt actualmente 60mV, 100mV, 150mV si 300mV.

In fisierul atasat se pot vedea caracteristicile manganinei, care justifica folosirea ei in confectionarea shunturilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări