Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiotranzistor AM de buzunar vintage


Recommended Posts

Buna ziua,

 

Am vazut pe ebay un radio vintage anii `70 asa cum aveau parintii mei pe vremea aceea. De nostalgie l-am cumparat de la o tipa din SUA care avea tot felul de nimicuri vintage. Pe pagina respectiva specifica ca functioneaza, insa cand l-am primit condensatorul variabil face unele probleme: nu prea functioneaza corect. Cand il rotesc se aud intreruperi ale posturilor fara pocnituri sau alte zgomote, doar un slab fasait de fond.

Micul radiotranzistor se numeste Nobility, insa am vazut aceiasi tip de model (culoare si forma carcasa) cu alte denumiri ca: Westminster, Victory...

 

As vrea sa schimb acest condensator variabil insa pe el nu scrie ce capacitate are si nici schema nu gasesc.

Daca este cineva pasionat de aparate de radio de buzunar si are schema unui astfel de model il rog sa ma ajute. De asemenea as vrea sa stiu de unde pot gasi un astfel de condensator variabil.

 

Orice informatie/ajutor este bine venit.

 

Cateva fotografii cu aparatul:

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Multumesc ca ati aruncat o privire

 

 

 

Link to comment

Este un condensator variabil,miniatura cu dielectric solid si doua sectiuni pe ax.Capacitatea este de aprox. 2x270pF.Se poate inlocuii cu un cv. miniatura cu 4 sectiuni pe ax(folosit in majoritatea aparatelor de radio chinezesti actuale) la care se conecteaza doar cei 3 pini din 6(coresp. valorii de 2x270pF,iar cei de 2x15,care sunt folositi la FM,raman in aer)

Link to comment

Va salut,Cred ca va complicati. Am depanat cateva receptoare de tipul asta prin urmatoarea modalitate: am scos variabilul de pe placa, i-am scos capacul de plastic care protejeaza lamelele si l-am scufundat intr-un mic borcanel cu alcool izopropilic 99%. La cateva minute am agitat borcanul si am schimbat pozitia axului, ca sa intre bine alcoolul intre placi. Dupa cateva astfel de manevre, am scos variabilul din borcan si l-am lasat o zi la uscat. Apoi puneti capacul si il lipiti la loc pe placa.Atentie, sa nu fiti tentat sa desfaceti individual placile variabilului, ca nu mai reusiti sa le puneti la loc. Motivul ptr care apar intreruperile este ca intre placi se formeaza o mazga conductiva, care scade Q-ul variabilului si in anumite pozitii, din cauza Q-ului scazut, se opreste oscilatorul local.Ca test, puteti masura rezistenta intre armaturi inainte si dupa operatia de curatare. Ar trebui sa se vada diferenta, in sensul ca inainte de curatare sa apara rezistenta de zeci-sute de KOhmi, iar dupa curatare sa masurati permanent rezistenta infinita, indiferent de pozitia axului.Spor!

Edited by cirip
Link to comment

Nu, nu am schema aparatului si nu am masurat niciodata capacitatea. Banuiesc ca e mai degraba spre sute de pF decat zeci. Pe de alta parte, procesul de curatare nu a dat gres niciodata, atata timp cat nu am incercat sa demontez placile ca sa le curat individual. Am incercat o singura data si m-am lecuit :)

Edited by cirip
Link to comment

S - ar putea ca variabilul sa nu aiba sectiunile de capacitati egale . Una dintre ele este de obicei mai mica ( cea a oscilatorului ) , din motive de economie si fiabilitate ( mai putine piese uzinate mecanic , in miscare , mai putina manopera la executia condensatorului variabil , dimensiuni mai mici pe verticala - miniaturizare ) , folosind inductante egale in circuitul oscilatorului local si in cel de intrare . In acest caz schema este supradina ( oscilatorul cu frecventa mai mare ca a circuitului de intrare , diferenta este exact FI a radioreceptorului ) . Nu aceasta este important , ci doar substituirea ( eventuala ) a CV cu unul similar ca valori electrice ( capacitati ) , altfel trebuie modificari majore sau macar un reglaj si aliniere dificile ...

Edited by gauss
Link to comment

Nu, nu am schema aparatului si nu am masurat niciodata capacitatea. Banuiesc ca e mai degraba spre sute de pF decat zeci. Pe de alta parte, procesul de curatare nu a dat gres niciodata, atata timp cat nu am incercat sa demontez placile ca sa le curat individual. Am incercat o singura data si m-am lecuit :)

Am scos piesa si am examinat-o. I-am masurat bornele si nu a indicat nimic aparatul. Nu stiu cum se desface carcasa transparenta sa il pot curata si nu pot pot face aceasta operatie. Singura solutie ramane inlocuirea sa. Am sa postez cateva foto cu piesa respectiva poate are cineva in plus sau stie de unde sa achizitionez.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

Edited by incubus
Link to comment

Sa lasam omul sa puna acolo un variabil pe care il gaseste si se potriveste mecanic. Daca a inteles cum se leaga sectiunile de AM, fara FM totul este OK.Credeti ca mai conteaza daca acel condensator variabil are 0-180 sau 0-500 de pF? Pe unde medii nu se mai receptioneaza decat doua posturi: Romania Actualitati si Antena Satelor. Si aceste posturi emit pe mai multe frecvente in UM.Consider, totusi, ca defectul nu este de la condensatorul variabil.Stima.

Edited by PINTI
Link to comment

Sa lasam omul sa puna acolo un variabil pe care il gaseste si se potriveste mecanic. Daca a inteles cum se leaga sectiunile de AM, fara FM totul este OK.Credeti ca mai conteaza daca acel condensator variabil are 0-180 sau 0-500 de pF? Pe unde medii nu se mai receptioneaza decat doua posturi: Romania Actualitati si Antena Satelor. Si aceste posturi emit pe mai multe frecvente in gama de UM.

Nu e chiar asa....aparatul este selectiv cand ii functioneaza CV-ul. Se aud ziua bulgarii, un rus, ungurii si semnal morse in limita de jos a benzii. Seara si dimineara nu mai zic, se "imbuzesc" posturi pe toata gama. La cele cu 4 surubele chiar ca nu stiu care este pt FM si AM.

Ma poate ajuta cineva cu un CV similar sau sa imi zica unde gasesc de cumparat?

Numai bine

Edited by incubus
Link to comment

Credeti ca mai conteaza daca acel condensator variabil are 0-180 sau 0-500 de pF? " ... da , cred ca conteaza ... nu stau sa explic de ce . Cred ca nu cunoasteti principiul de functionare al receptorului superheterodina . Apropo , daca aveti condensatoare variabile de 0 - 180 pF sau de 0 - 500 pF , platesc greutatea lor in aur 24 K pentru a intra in posesia lor .

Cam atat ...

 

P.S . - semnalul morse care se aude la capatul inferior al benzii are frecventa de 522 KHz , semnalul " decodat " este BSW , este o radiobaliza pentru aviatie . Seara si noaptea se aud cel putin 20 de posturi in gama 531 - 1620 KHz , romanesti si straine . Ziua , in locatia mea , un receptor de clasa medie receptioneaza inclusiv un post bulgaresc , studiourile teritoriale Craiova , Iasi , cateodata Cluj , etc . In afara de Romania Actualitati 855 KHz Tancabesti , si Romania Cultural 630 KHz . Lista frecventelor , denumirea posturilor si puterile cu care emit , precum si orarul emisiunilor se pot gasi cu relativa usurinta .

Edited by gauss
Link to comment

Am vrut sa dau un exenplu ca se poate receptiona cele doua posturi romanesti cu o gama variata de condensatoare miniatura.Ideia era ca ne arata niste poze cu un CV, numai AM (cu numai "doua surubele"), si spune, mai apoi, ca nu stie la care surubele, din cele patru, sa umble.Din pozele oferite se vede ca radioreceptorul este numai AM. Pozele cu acel condensator variabil comfirma cele spuse.De unde apar cele doua "surubele" in [email protected] asamblat, pe timpuri,acum cca 40 de ani, un kit rusesc, de radioreceptor, cu denumirea de IUNOSTI? Se gasea in comertul socialist la pretul de 180 de lei. Bani de atunci.Acel kit avea in dotare un condensator variabil care avea 180 de picofarazi. Mai am cateva bucati.Stiu, nu avea doua sectiuni.

Edited by PINTI
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines