Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest Marius Cîmpian

Buton misterios congelator Arctic generatie veche

Recommended Posts

Guest Marius Cîmpian

Buna seara, tocmai am achizitionat un congelator second de generatie mai veche si are un buton misterios care nu-mi prea dau seama ce este. Nu cred ca este de  on/off intrucat congelatorul functioneaza chiar daca nu apas pe buton, ci in schimb butonul post-251104-0-86803900-1446831444_thumb.jpgpost-251104-0-88631300-1446831697_thumb.jpgaprinde inca un beculet (a se vedea poze). Intrebarea mea este, pornesc butonul sau il las oprit?

Link to post
Share on other sites

   Este butonul de congelare rapida,care odata actionat scurtcircuiteaza contactele termostatului,iar compresorul functioneaza continuu.Concomitent cu actionarea sa trebuie sa se aprinda si lampa de culoare galbena.(care se vede in prima poza).

  In functionarea normala ,butonul sta pe oprit-lampa stinsa-

Edited by Andrei Tabacaru
Link to post
Share on other sites

In momentul in care congelatorul este bagat in priza, dupa cumparare incinta lui fiind la temperatura camerei, trebuie actionat butonul pentru a functiona compresorul continuu. Butonul nu trebuie actionat mai mult de 24 h. Dupa 24 h, trebuie decuplat si congelatorul va functiona cu intermitenta, fiind comandat de termostat.

Link to post
Share on other sites

Dacă temperatura interioară e normală, dar motorul nu se mai opreşte, e termostatul blocat.Dacă nu îngheaţă cum trebuie, nu mai are agent termic suficient, sau serpentina e înfundată parţial.

Link to post
Share on other sites

led aprins verde=functionare normala

led aprins rosu = avarie, temperatura din interior este mai mare decat cea setata din termostat (cauze posibile, defect compresor, a ramas usa deschisa, cele spuse de @valide mai sus, s-a alimentat congelatorul cu produse proaspete). In acest caz se va actiona acel buton care aprinde si beculetul portocaliu, desigur daca se constata functionarea corecta a compresorului. 

led aprins portocaliu=cum s-a spus mai sus, deci dupa ce se alimenteaza cu produsele supuse congelarii si se pune sub tensiune prima data sau dupa ce a fost complet decongelat, se actioneaza acel intrerupator care sunteaza termostatul si se aprinde acel led portocaliu; este singurul care se actioneaza din exterior, manual. In mod normal se va aprinde si cel rosu, indicand ce am spus mai sus. In momentul in care acesta se stinge, deci avem temperatura mai mica in interior decat setarea data de termostat (compresorul se opreste) se actioneaza acel buton (intrerupator prin translatie pare a fi acolo) punand termostatul in functionere normala, ledul portocaliu se stinge iar ledul verde se aprinde cand se stinge cel rosu.

 

Link to post
Share on other sites
Acum 20 ore, Stefan Anita a spus:

Va salut, am si eu un asemenea congelator si am observat ca nu se mai opreste. Posibil sa fie termostatul? Si daca da, acesta se afla in partea de sus din spate acolo unde este si butonul de setare de la 1 pana la 5?

Termostat defect lasă default circuitul de alimentare compresor închis, și merge continuu.

Dacă ai pierderi refrigerant, consecința inițială este că pe secțiunea de după vaporizare, mai exact așa numita zonă de supraîncălzire peste care este alipit capilarul termostatului, nu coboară suficient temperatura, iar termostatul nu mai declanșează.

Da, sub acel buton este localizat. Îl poți scoate, fă o poză la mufe, scoate-le, trage termostatul cu capilarul, cu grijă din teacă, și baga-l cu jumătate din capilar într-un congelator funcțional. În zona unui -15 trebuie să declanșeze. Se aude un țăcănit, dacă nu poți confirma cu un aparat de măsură.

 

Dacă e mort, postează o poză și te trimit de unde îl poți cumpăra ieftin. Îl bagi la loc și gata.

 

Dacă ai pierderi de refrigerant, e mai complicat. Dacă este expus întreg circuitul vaporizatorului, este posibil să observi că într-una din extremități nu mai ai peliculă de gheață.

 

Trebuie servisat de un frigotehnician.

 

@gica70 Termostatul nu măsoară temperatura interioară, atenție!

 

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites

Termostatul nu masoara! Ala care face asta este termometrul.

Se intelege ca energia termica se transmite de la agent la aerul din interior, nu cred ca era necesara corectura. 

 

Edited by gica70
Link to post
Share on other sites

Nu este o corectură, ci doar o mențiune, importantă.

 

..."măsoară". Menține temperatura din carcasă, dar determinările se fac fără legătură cu temperatura din carcasă. Temperatura din carcasă este o consecință stabilită din proiectare.

Capilarul termostatului nu este situat în mediul ambiant interior, ci pe instalația frigorifică. 

Și nu, nu se transmite de la agent, ci fix invers. Frigul este "absența" unei energii, deși este energie și în frig, până la zero absolut. Care este absența vibrației moleculare, mișcare browniană, ia-o cum dorești.

 

 

Butonul ăla se mai utilizează și când temperatura din camera în care e montat aparatul este situată sub un relativ 15 grade. În felul acesta este forțată funcționarea compresorului în condiții de presiune joasă în condensare. Fapt care poate duce la o funcționare eratică.

 

Butonul este utilizat anterior încărcării, încărcarea cu alimente se face sertar cu sertar, de sus în jos,  umplu sertarul de sus, după congelare le mut jos, reumplu, și tot așa.

Edited by Guest
Link to post
Share on other sites
Acum 13 ore, gica70 a spus:

energia termica se transmite de la agent la aerul din interior,

Energia termica este si "frigul" pana la "0" absolut; sensul este, ca si la curentul electric, o conventie. Putem spune ca se extrage "caldura" din produse pe care o difuzeaza, prin radiator, in exterior.Atunci cand sensul conventional de transmitere a "caldurii" este de la rece la "cald" avem pompa de caldura. Am pus ghilimele deoarece aici se opereaza in mod normal cu cantitate de caldura care se defineste ca un produs intre masa, temperatura (diferenta) si caldura specifica.

Link to post
Share on other sites

Toate mașinile frigorifice, că sunt AC, frigider, congelator, mașină de înghețată, răcitor de apă, container frigorific, așa-zisa pompă de căldură casnică, toate se numesc "pompă de căldură". Expresia de la aere "il pun in pompă", este o prostie. Nu se schimbă nimic, cu excepția sensului de circulație a agentului, în virtutea valvei cu 4 cai, care inversează vaporizatorul și condensatorul. Ea e una și bună. Diferă concepția structurală, capilar, valvă de expansiune, injecție de refrigerant, tipul compresorului, piston, scroll, etc., controlul în turație...

Nu luăm în calcul sistemul cu evaporație, și sistemele cu pilă Peltier.

Nu luăm în calcul sistemele de răcire în trepte, cele nucleare....

 

Convenția este în exprimare, nu deschide ușa că intră frigul în casă, etc. Dar deja deviem.

 

Termodinamica are legile ei. Eu zic să ne oprim. Ajungem pe la entropie, și totuși e un congelator amărât.

 

Dă-mi țeavă de 6, 20ml, țeavă de 1, 2ml, un compresor, un filtru deshidrator, un condensator amărât recuperat de la fier vechi, un recipient cu R600a, și într-o oră maxim pe ceas, ți-l fac lângă un șanț, cu necesarul de scule, bineînțeles.

 

Putem să dezvoltăm și să învățăm oamenii secrete multe, dar dacă ne contrăm, informațiile vor rămâne la mine.

 

Spor, toate bune!

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines