Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglaj joc Ax principal (universal)


Recommended Posts

Va salut din nou. Am o problema : tot incercam sa tai dupa prelucrare cate  o piesa si vibreaza puternic. cand sa dau o gaura am vazut ca universalul pleca vreo 2mm spre papusa fixa. am un joc mare in ax. l-am mai reglar punand o coada de lemn sub universal ca sa aibe vre 5 sutimi btaie. surpriza este ca s-a dereglat iar. probabil nu am strans bine suruburile de blocare de la piulita spate. vreau sa il reglez din nou si vreau sa stiu daca e ok cu 5 sutimi. sau daca aveti alt mod de reglare. o seara frumoasa tuturor.

Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salut,

 

Daca ai un joc axial de 2mm............e enorm.Nu inteleg metoda de reglaj cu coada de lemn............depinde ce lagaruire ai la axul principal.In functie de asta se face si reglajul jocului.Oricum,daca ai un joc asa de mare,vezi sa nu ai probleme cu rulmentii(daca e pe rulmenti axul principal),sau cu cotele de rulmenti.Daca ai posta si cateva poze ar fi mult mai concludent.

 

Alex

Link to comment
  • 1 month later...

salut! 

practic eu folosesc aceeasi metoda ,iar jocul incerc sa-l scot la 2-3 sutimi,dar rezultatul este influientat de experienta in mecanica si lucrul cu rulmenti conici.Jocul poate sa difere putin in functie de marimea si precizia strungurilor.Nu trebuie exagerat cu forta de apasare pe capatul parghiei pentru ca si la un reglaj corect ,ceasul poate sa arate joc mare.Sistemul de reglare si blocare sa fie fara probleme.La mine am saiba stelata cu nas si doua piulite pas fin.Piulita a doua,de blocare,prin faptul ca se strange mai tare ca prima,care desi se tine pe loc,poate influienta reglajul jocului in sensul strangerii.Rulmentii prea stransi se incalzesc repede transmitand caldura si la casete,atunci trebuie intervenit pentru un reglaj corect.Daca reglajul nu se poate face corect din capatul dinspre spate al CV,problema poate fi de la rulmentul de precizie cu doua randuri de role din capatul cu universalul,care trebuie schimbat.    Numai bine!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines