Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul pas spre un amplif cu tub


Recommended Posts

Posted ImageDe ceva vreme ma gandesc sa abordez contructia unui amplificator cu lampi. Am avut ocazia sa ascult unul si am ramas surprins de calitatea oferita.

Ma rog,au ceva aparte in ce priveste sunetul,de calitate fiind si celelalte tipuri de aplificatoare. Pentru multi nu conteaza. E suficient sa bubuie tare boxa.Mie,insa,mi-a lasat o impresie excelenta. Alt aspect surprinzator a fost puterea. Destul de mica dar comparand felul in care era perceputa,un amplif cu circuite integrate cred ca trebua sa scoata dublu ca putere. Poate spun prostii,dar asta am sesizat.

Ca electronist de nivel incepator spre mediu,ma gandesc ca n-o fi atat de greu,cu ajutorul dvs,sa duc la capat un mic proiect.

Schema am gasit-o pe google si am s-o postez ceva mai jos.

Ce nu pot face cu mana mea sunt trafurile. Din ce am citit e bine sa-le abordeze un profesionist. Am vazut ca se gasesc si de cumparat,fie cele de alimentare ,fie de iesire.

http://nmwilliam.tripod.com/ecl82.htmlPosted Image

Doresc sa-l realizez pe pcb din motive pur estetice. Totul se va afla sub carcasa,chiar daca tot ce vad ,ca realizare,e la vedere(tuburi,trafuri).

Aveti ceva comentarii aspra schemei?

Edited by dan stanciu
Link to comment

E un inceput...

La acesta merge alimentat filamentul tubului cu tensiune alternativa.O optiune pt traful audio este unul din televizoarele pe lampi Temp care folosesc ca final audio 6F3P.Incearca sa bobinezi tu traful de alimentare.Asa vei prinde experienta,iti vor cresta pretentiile si cumuland experienta,vei ajunge la un amplificator care te va incanta.

Edited by nicolaus
Link to comment

Ce sectiune minima se impune la traful de alimentare? Cred ca gasesc ceva prin lada de zestre.

Pentru final as avea ceva de la un pick-up Serafon. Nu stiu starea lui,dar trebuie verificat. Arata cam urat,fiind destul de vechi '64-'67.

La TME am vazut ca unul de iesire costa in jur de 80lei.

Edited by dan stanciu
Link to comment

De pick-up Serafon nu am auzit.Poate Supraphon...Poti folosi partea audio finala a acestuia(cu mici modificari),sau schema acestuia care se muleaza la acel traf final.

Ai dreptate,Supraphon(Tesla). Scuze.

Incearca varianta fara pcb.-induce o multime de paraziti.Deasemenea foloseste acelasi punct de masa pt componentele din schema.

Chiar daca ar fi proiectata tinandu-se cont de acest aspect. Traseul de masa pe unde trebuie , la distanta corespunzatoare?

Edited by dan stanciu
Link to comment

salutare!

daca cautati pe internet specificatiile acelui traf de audio vedeti ca are banda de frecventa destul de ingusta, eu am gasit acum vreo 3 ani de vanzare 2 trafuri de audio si unul de alimentare de la un Supraphon cu 120 lei dar cand am vazut specificatiile am renuntat la ele si cu 200 lei mi-a bobinat un amic 2 trafuri de iesire bune. Vorbiti cu dl Lazaroiu (LMolimpiu) poate va face o oferta pt 2 trafuri la un pret bun. Oricum proiectul dv. banii dv. gustul dv. va decideti, noi aici ne dam cu parerea cum am face daca ar fi proiectul nostru

P.S. rezistenta de 100ohmi din alimentare poate fi inlocuita cu un droser. puteti sa puneti si doi ochi magici ca si VU metru efectul vizual e placut.

Link to comment

Pentru un prim amplificator cu lampi transformatoarele de iesire folosite in ''Supraphon'' sunt grozav de bune. Daca ai, foloseste-le!

  De acord cu colegul @ovidanie,pentru inceput incercati cu ce aveti apoi daca nu veti fi multumit treceti la imbunatatiri,oricum,pe un PCB asa cum doriti sa-l realizati nu veti monta trafurile de iesire,acestea fiind amplasate pe sasiu deci veti avea posibilitatea sa le schimbati daca veti dori.

  In atasament aveti scanate trei scheme cu ECL82,ultima este de la TELEFUNKEN  si are un OT cu bobina antibrum,dar tot cu ECL82 este facut amplificatorul.

  Puteti merge "pe mana" colegului @RockDok,schema este foarte bine pusa la punct ca dealtfel si PCB-ul.

____________________________________________________________________________________________________________________

@QQme:

nu poate folosi orice traf de iesire ci doar cele pentru care etajul final a fost proiectat cu tubul ECL82(6F3P),eventual trafuri de iesire de le TV TEMP care au in final 6F3P si au si ceva caracteristici mai bune comparativ cu cele de la picupuri si nici orice traf de alimentare nu poate fi folosit avand in vedere tensiunea anodica relativ mica pentru tubul ECL82 si nu in ultimul rand sa nu uitam impedanta boxelor (difuzoarelor) ce le are coegul @dan stanciu.

Chiar daca tuburile suporta maltratari infinite,un sunet bun se va obtine numai cu adaptari perfecte intre componente si transformatoare de iesire dedicate aplicatiilor dorite,altfel dupa un prim montaj cu tuburi electronice ce nu ar respecta aceste cutume ar fi un esec total.

post-175212-0-43193200-1446469927_thumb.jpg

post-175212-0-40705300-1446469937_thumb.jpg

post-175212-0-76262700-1446469943_thumb.jpg

Edited by LMOlimpiu
Link to comment

Esec total ? ce dif. mare intre 5,7 si 7Kohm plus ca iesirea este pe 2ohm si poate jongla cu dif..

  Sarcina este de 4 ohmi,Ra pentru finalul acestui picup cu ECL82 este de 5700ohmi/4ohmi,asadar daca vom pune o sarcina de 8 ohmi vom avea un Ra reflectat de 11400ohmi,iar cu o sarcina de 2 ohmi rezulta o sarcina reflectata de 2850 ohmi,pentru 6 ohmi rezulta Ra=8550ohmi,banuiti ce se intampla cu distributia armonica in aceste trei cazuri ???

Eu nu doresc sa intru in polemici cu nimeni,faceti cum credeti,dar este bine ca atunci cand cineva incepe un proiect din stadiul unui incepator declarat,sa faca totusi in cunostinta de cauza,sunteti de acord ???

  Si da,daca nu vom face ce trebuie si cum trebuie va fi un esec total,sau poate ma insel si uni accepta surogate sau banale/mediocre amplificatoare.

In poza am pus difuzorul de la picupul SUPRAPHON cu ECL82 si inca ceva,traful de iesire are o banda de frecventa pentru Ps=1.5W de la 200Hz la 8KHz,iar la 3dB banda este de 100Hz...12KHz.Fiti sigur ca stiu ce vorbesc,am cateva astfel de transformatoare.

post-175212-0-46575800-1446481524_thumb.jpg

Edited by LMOlimpiu
Link to comment

Amplificatorul in configuratie SE ofera o putere mica. Neadaptarea Ra-ului pentru tubul final are ca rezultat diminuarea puterii pe care multi incearca sa o "corecteze" din butonul de volum obtinand in final un sunet distorsionat. La tuburile audio in foile de catalog gasim Ra-ul optim pentru care obtinem cel mai bun compromis intre putere si distorsiuni. Daca la amplificatoarele cu tranzistori avem doar doua borne de iesire pentru impedanta de 4 ohmi sau 8 ohmi (chit ca nu obtinem aceeasi putere daca punem un difuzor de 4 ohmi sau 8 ohmi) la amplificatoarele cu lampi avem borna separata pentru 4 ohmi si borna separata pentru 8 ohmi.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines