Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fluxuri


Recommended Posts

Va rog sa impartasiti aici parerile voastre despre despre fluxurile (in special lichide) aflate in comert. 

 

P.S. Din experienta mea, cea mai buna metoda de depozitare/aplicare a fluxului este sticluta de oja (in prealabil bine curatata). 

 

Incep eu.

 

Flux home made din colofoniu (ieftin chinezesc) dizolvat in alcool izopropilic.

Bun, rezultate bune si foarte bune daca suprafetele sunt curate. Singurul inconvenient este ca se evapora alcoolul rapid, timpul de activare e scurt. Se curata usor reziduurile. 

 

Topnik RF800

Mai bun ca flux-ul home made. Activare buna si pe suprafete putin oxidate. Rezista in stare lichida la temperatura mai bine decat flux-ul home-made. Acest lucru permite ca atat fluxul cat si cositorul sa fie lichide in acelasi timp si tensiunea superficiala a cositorului cand se afla in flux lichid  e mai mare si permite tehnica "drag solder" vezi  https://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY

 

Link to comment
  • Replies 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Fluxul din fludor şi cam atît. Nici nu mai ştiu cum arată sacîzul de cînd nu am mai folosit.

 

Eu am vreo 7-8 ani de cind nu am mai folosit altceva inafara de fluxul din fludor pt lipiturile "curate".

Cind punctele de sudura sint oxidate sau murdare, aplic orice este necesar (smirghel, cutter, flux pe baza de acid etc) pt lipituri bune si nu am nici o preferinta, depinde numai de materiale.

Link to comment

Depinde ce lucreaza fiecare ... Daca plantezi SMD - uri pe cablaje noi , stanate sau aurite , e una ... daca depanezi placi de invertoare , cu trasee de sute de amperi , si lipesti terminale de 10 mm diametru , dupa ce ai extras pe cele defecte , e altceva . Ca flux , colofoniu ( uscat ) . Restul e mecanica si scule de lipit . Curatirea suprafetelor , si dupa efectuarea lipiturilor , " curatenia " . O lipitura corecta e cea pe care nu o poti suspecta ca a fost executata cu decapant ( prefer acest termen , in loc de flux , e mai sugestiv si mai exact ) , desi stii ca s - a folosit . Mai schimb si SMD - uri ... tot colofoniu folosesc . Una e sa schimbi capsule de 200 de terminale si 2 cm patrati ca arie , alta e sa lipesti punti redresoare de zeci de amperi ... lucrarea impune tehnologia si materialele . Pareri personale ... puteti " sa dati cu parul " , deja lipesc de 50 de ani , n - am cum sa repar " greselile " . Cate or fi fost ... 

 

P . S . - cred ca ar trebui discutate si aliajele folosite , impreuna cu " fluxul " alcatuiesc un tandem inseparabil , chiar daca aliajul contine in canalul ( canalele ) din interior si decapantul necesar ...

Edited by gauss
Link to comment

Pentru lipituri uzuale folosesc o pasta de lipit poloneza, e la cutie de metal. Este ieftina, nu se usuca, o folosesti si cativa ani.

http://static1.tme.eu/products_pics/d/d/3/dd3487dcff2313449d7585bd0dbc13d9/62683.jpg

 

Pentru SMD mai pretentioase, capsule de genul MLF sau BGA folosesc RMA223. Este mai greu de folosit, se usuca si isi pierde din proprietati.

Asa cum spunea si un coleg mai sus, in cazul acestor SMD-uri folosesc flux mai mult pentru a face acea tensiune superficial pe cositor, in felul asta piesa vine singura unde trebuie.

 

 

Pentru decapari mai "agresive" folosesc Weller LW25, asta e un flux acid fara rasini, il folosesc pentru suprafete foarte oxidate.

Link to comment

Colofoniul este un flux bun, dar un decapant modest, merge bine numai pe cupru neoxidat sau pe suprafete cositorite. Este casant si nu necesita curatare. Eu folosesc colofoniu amestecat cu o cantitate mica de acid oleic. Se topeste mai jos, e mai activ, nu e casant si nu e coroziv. Ceva asemanator se introduce si in fludor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines