Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare vumetru


Guest AlexFL

Recommended Posts

Salut, de curand am inceput sa fiu interesat de un vumetru, asa ca am deci sa-mi fac unul singur. Am vazut un video cu un test la o schema cu LM3915 ff simpla ce avea 10 leduri albastre alimentate la 9v c.c, si intensitatea lor era mare. Am mai vazut si un video in care erau leduri de diferite culori alimentate la 12v c.c, iar intensitatea lor era mica . intrebarea mea: voltajul trebuie marit ca sa obtin o intensitate mare sau alta e problema?

Edited by AlexFL
Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

păi aia era singura întrebare, ce-a scris mai înainte era cum a ajuns la întrebarea aia! :)

 

cu ledurile lucrurile stau aşa: au nevoie de un curent minim ca să se aprindă, un alt curent ca să fie vizibile, şi când depăşeşti curentul ăla deja sunt şanse mari să se stingă şi să nu se mai aprindă în veci. de asemenea, o tensiune "bătută în  cuie" la care se aprind, şi pe care dacă o depăşeşti, adio led!caută pe google un "led calculator", şi ai să înţelegi mai uşor.

 

cât priveşte tensiunile diferite: nu toate amplificatoarele, etc, etc, se alimentează cu aceeaşi tensiune, ele se pot alimenta de la 3 volţi (sau chiar 1,5 volţi, dar astea sunt rărişoare şi n-am prea văzut leduri la mp3 playere) la 80 sau 100 de volţi (amplificatoarele de puteri mari pentru sonorizări "de stadion").LM-ul pomenit, conform datasheetului poate funcţiona cu orice tensiune continuă între 3 şi 25 de volţi, iar majoritatea aparaturii audio "pentru oameni normali" se alimentează între 9 şi maximum 18 volţi.nici ledurile nu sunt toate la fel: unele au nevoie de 20 mA ca să se aprindă, şi lumina e abia vizibilă (valabil pentru ledurile fabricate acum 20-25 de ani), altele şi la 5 mA sunt orbitoare, motiv pentru care vedeai diferenţele dintre video-uri: pur şi simplu se foloseau leduri diferite.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines