Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

QUAD 405

mircea888

Recommended Posts

Am facut acest amp (mai mult din curiozitate) si nu sunt multumit de el.-nu are putere (l-am alimentat si la +-50V)-are niste distorsiuni aiurea la puteri mai mari, suna de parca e membrana sparta (nu stiu cum sa explic). aceste distorsiuni apar inaintea clipping-ului.-nu reda inaltele cum trebuie, le atenueaza tareSi cred ca e din cauza integratului de pe intrare, eu am pus un 741 (de la inceput m-am gandit ca o sa am probleme din cauza asta dar am riscat)As vrea sa schimb operationalu cu unu pe care sa-l gasesc in magazin si nu stiu cu ce, eventual ceva sfaturi d la cei care au mai facut QUAD 405.Multumesc.

• Replies 31
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• mircea888

14

• q_acdc

12

• moro

1

• alex mm

1

Top Posters In This Topic

prefinali BD 237 si 238finali 2n3773, am incercat si 2n3055 si KU605 (am o singura pereche de finali)in rest BC 556 si un 2n2219 (ala cu baza in iesirea operationalului)am sa scot tranzistorii de la protectii, ar putea sa fie si de aici problemaAm pus amp-ul pe osciloscop si am observat ca se limiteaza doar pe alternanta pozitiva, banuiesc ca e de la protectii.

Cu bd 237,238 nu recomand mai bine bd 244,246 ,pt finali pune Mj si sunetul se va schimba(incearca sa le imperechezi factor beta).pentru tranzistorul care lucreaza in clasa A (tr7) pune-l pe radiatorul cu finali .(Quad -ul meu este alimentat 55v+/-)

am observat ca prefinalii se incing foarte tare, asa e reglat amp-ul asta: "prefinali calzi" m-am gandit sa ii schimb dar am sa incep cu operationalul.Ai pus amp-ul pe osciloscop? cam ce putere scoate la tine? folosesti protectiile ? eu am sa le scot.

Da folosesc protectiile! Da am pus osciloscopul(acum 2 ani,nu mai stiu axact, folosesc amp pe sarcina 8 oameni)Atentie la bd-uri (foloseste clasa C cel putin) .Am folosit si eu tr enumerati de tine (si nu am fost multumit ),conteaza mult factorul beta(imperecherea)Banuiesc ca nici macar 40w nu scoti?

da asa e, pana in 40w (cu distorsiuni), ce tranzistori sa folosesc? am sa am grija la voltajul tranzistorilor.Dar ti-am zis ca la mine se limiteaza numai alternanta pozitiva, daca nu scot protectia atunci am sa umblu la rezistori ca sa le echilibrez ( nu am pus semireglabile la protectii).am sa le scot doar de proba.

componentele pasive le-am verificat, nu am veridicat Bd-urile, dar eu zic ca oricum 741 trebuie schimbat, am sa verific beta la BD-uri. in rest nu mai sunt tranzistori care trebuie imperecheati (cred). Finalii is verificati.

m-am gandit la TL 072 sau LF 411, tocmai de asta am deschis acest topic, nu eram sigur. Cred ca am sa incerc LM 308. stiu ca 741 e depasit, am mai facut niste hibride cu 741 si am avut probleme asemanatoare, pocnituri aiurea si sunet slab.