Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare pistol electric taiat polistiren


Vizitator Paul Mihailovici

Postări Recomandate

Vizitator Paul Mihailovici

Buna ziua

 

Vreau sa tai cateva placi de polistiren si intrucat un pistol/cutter electric costa cel putin 150 lei, mult prea mult pentru ce am eu nevoie, ma gandesc sa imi fac eu o "scula".

 

Am gasit pe youtube acest clip:

 

Firul care este folosit in clip cred ca are 10-15 cm. Eu as avea nevoie de un fir de vreo 40 cm. Chiar daca nu exista lungimea asta intr-o rezistenta, voi lega 2 fire intre ele. Nu stiu daca firul se va mai incalzi la fel, avand totusi o lungime de 3-4 ori mai mare. Eu tind sa cred ca nu, dar nici nu ma prea pricep la electronica.

 

Daca lungimea firului va insemna o temperatura mai mica, ce ar trebui sa fac, pastrand totusi ca sursa transformatorul de telefon, astfel incat sa am aceeasi temperatura ca cea din clip? Sa cumpar o rezistenta cu alte caracteristici?

 

Transformatorul va avea pe iesire 3,7V 355mA 1,3VA (transformatorul clasic de Nokia).

 

Ma puteti ajuta?

 

Va multumesc

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu un incarcator de Nokia nu vei face mare lucru. I-ti trebuie un traf ceva mai sanatos care sa fie capabil sa dea un curent  de citiva amperi(3-4A),la o tensiune de max 24V,o tensiune nepericuloasa. Un fir de nichelina recuperat dintr-o rezistenta de la un uscator de par defect si gata taietorul de polistiren. Asta asa ca idee. Incepe cu achizitionarea unui traf cu puterea de 50-100W. S-ar putea ca secundarul sa trebuiasca  rebobinat pentru a obtine tensiunea si curentul necesar. Ai putea de aemenea folosi un regulator de tensiune cu triac, numai ca in acest caz, trebuie sa stii ceva electronica si sa iei masuri de protectie impotriva electrocutarii. Curentul de regula, nu iarta. Daca lucrezi cu tensiuni mici,max24V, nu-i nici o problema. Daca folosesti tensiunea retelei trebuie avuta mare, mare grija.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator Paul Mihailovici

Alt transformator mai puternic nu am. Ideal ar fi sa rezolv cu ceea ce am pentru ca in afara de cele cateva placi pe care vreau sa le subtiez fara ca sa devina sfaramicioase, nu imi va mai folosi la nimic scula pentru taiat.

 

As putea folosi sursa de la calculator fara sa o ard si eventual firul dintr-o rezistenta bobinata sau din alta piesa electronica pe care sa o cumpar? Mai am si un pistol de lipit, de dinainte de revolutie, caruia as putea sa ii atasez in locul ansei, sarma.

 

Daca da, ar mai trebui sa adaug ceva (o rezistenta) la acest circuit?

 

Am gasit si aceasta bobina mai mica. O pot folosi ca fir pentru taiat?

post-250643-0-68559100-1445498585_thumb.jpg

 

 

Multumesc.

Link spre comentariu

Nu poti folosi sirma de Cu. Neaparat trebuie sirma de nichelina.Daca ai putea face rost de rezistente bobinate de la vechile TV-uri,la puteri de 16-20W ar fi foarte bine. De acolo poti recupera sirma de nichelina. Poti incerca la atelierele de depanat radio -TV. Mesterii batrini sigur mai au asa ceva,prin fundurile sertarelor. Ca sursa, sigur poti folosi sursa de calculator,dar mare grija. Acolo sint mai multe tensiuni de la 5V in sus.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator Paul Mihailovici

Conform specificatiilor tehnice, ale sursei, pe linia de 5v ar fi 20A, iar pe cea de 12v as avea 18A.

 

Pe care dintre cele doua sa o folosesc? Ar fi cazul sa mai adaug o rezistenta sau altceva, ca sa nu ard sursa?

 

Dupa ce gasesc sarma de nichelina si eventual realizez firul de 40 cm, ar trebui sa ii masor rezistenta cu multimetrul (o chinezarie)?

 

Multumesc

post-250643-0-66621300-1445504460_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va fi destul de dificil să obții temperatura optimă în firul de tăiere fără să ai o sursă cu tensiunea reglabilă, fiindcă la tensiuni mici (5V) firul va fi poate prea scurt pentru a tăia ce vrei, iar la tensiunea de 12V va trebui să ai la dispoziție doar o anumită grosime a firului de nichelină pentru a obține o lungime utilă de 40 cm. Lungimea optimă se poate ajusta și experimental, inițial se pune o bucată mai lungă (50-60cm) și se urmărește prin micșorarea treptată a lungimii să se înroșească slab firul. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

e destul de cunoscută figura, s-au folosit acum 35-40 de ani folosind "bomfaierele" alea "de masă" de prin atelierele şcolare, evident, cu segmentele izolate...partea proastă e că nu poţi face "cracii" ăia de cupru prea lungi, dacă vrei să tai o felie mai mare... ai nişte condiţii care se cam bat cap în cap! :)))))

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări