Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

boxe

Recommended Posts

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

nu conteaza ce putere au boxele,conteaza doar impedanta cere o au,adica daca amplificatorul e facut da lucreze doar pe 8 ohmi si tu pui o boxa pe 4 ohmi poti,daca il dai f tare sa arzi amp-ul(DAR MAJORITATEA SUNT PE 4 OHMI,SI NU PE 8...),daca e invers nu e nimic, doar ca la amp de 4 ohmi si boxe 8 ohmi,amp-ul scoate APROAPE jumatate din putere CARE O SCOATE LA 4 OHMI...dif-urile poti sa pui si niste dif-uri de 50W la un amp de 1000,si si niste boxe de 1000 la un amp de 50,nu conteaza....doar ca : daca pui niste boxe de putere mica pe un amp de putere mare atunci poti foarte usor ca sa arzi boxele...dar daca ai grige sa nu il dai la maxim,doar cat rezista boxele,atunci asta e varianta cea mai buna...pt ca majoritatea amp-urilor dein comert(nu vorbesc de exceptii,vorbesc de alea mai ieftine..) scot cam 50-60% din puterea care scrie pe ele,si upa care incep sa distorzioneze...daca pui niste boxe de putere mare la un amp mic,nu e nici o problema,doar ca atunci cand dai ater amp-ul distorsioneaza si se aude naspa, si nuci nu se aude cat ar trebui sa se auda (pt cat sunt creeate boxele ca sa scoata)eu de ex am boxe de care rezista la 150W(8 ohmi) si am un amp de 400W(4 ohmi,sau 200W/8ohmi) si sunt multumit pt ca atunci cand aud ca incepe sa distorsioneze putin stiu ca atunci e limita la care se aude...si sa nu dai mai tare...(2 zile pna mi-am reparat amp-ul,ca l-am avut stricat am ascultat de la un amp de 2W,din niste boxe de calc,si se auzea,ce-i drept ff incet...)cel mai bine e sa ai amp-ul(daca il iei din comert si nu dai o groaza de bani,il iei dinala ieftin si prost... ) daca ai boxe de 100W atunci amp-ul sa fie pe la 140-150W,si cand incepe sa distorzioneze atunci stii ca sa nu dai mai tare(daca boxa e pe 8 ohmi atunci aproape de dubleaza puterea la amp...in exemplul meu-> un amp cam de 250W...)sper ca te-am lamurit de tot la intrebare

eu ma refeream la construirea unei boxe daca conteaza ce putere au basi mediile inaltele exista vreo regula sa pui de ex. bas de 200 w medii de 100w inalte de 50w

• 1 month later...

Puterea conteza la difurile de bas,depinde cit vrei sa dai in boxa.La medii si la inalte conteaza nr. de db si fregventa la care functioneaza, si apoi faci niste filtre din care poti sa stabilesti puterea care intra in medii si inalte.Adica poti sa ai o inalta de 50W dar sa se auda mai incet decit una de 35W.Oricum daca iti faci boxe trebuie sa ai date foarte exacte despre difuri si sa faci niste filtre in functie de fregventa de raspuns a difuzoarelor ca sa nu ai "gauri" in caracteristica de fregventa.Si daca flosesti boxele in camera nu iti trebuie mai mult de 50 pina in 80W RMS :)