Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

La tranzistoare.. ce este strapungerea secundara?


matzah

Recommended Posts

De asemeni numita Secondary Breakdown in engleza. Ce semnifica parametrul asta? Nu as vrea sa raman la "definitia" mea gen : e aia pe care bipolarele o au dar MOS-FET-urile nu, si ca e o chestie..nasoala. Rog pe cineva sa ma lamureasca daca se poate. :goodman:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

gogule, pe tuate le stii... pacat ca uneori numai in engleza...

 

doar ca ce citesc acolo sugereaza ca treaba asta se petrece in special daca stai cu lipitul terminalelor prea mult timp... ca efecte corona nu-mi vine-a crede ca pot apare chiar asa usor... (am incercat sa evit intotdeauna sa lipesc ceva cu pistolul de lipit clasic, cu ansa, intr-un montaj alimentat!!!)

Link to comment
Share on other sites

Efectul corona apare la cablurile aeriene de inalta tensiune cind sint inconjurate de o atmosfera umeda, e o pierdere de energie prin descarcarea/ionizarea aerului din jur. In mod normal nu depaseste 5-10% in cazul tarii noastre, in functie bine-nteles si de lungimea liniei si de conditiile atmosferice, in Brazilia intr-o zona de jungla umeda trece linia cu cea mai mare pierdere din lume cca 40%. De asemenea mai apare la orice montaj ce lucreaza cu tensiuni mari, mii-zeci de mii de volti.Nu stiam de efectul asta la semiconductori, mai ales ca toti sint capsulati, de la diode pina la c.i. :smt004

Link to comment
Share on other sites

Guest mister_rf

De asemeni numita Secondary Breakdown in engleza. Ce semnifica parametrul asta? Nu as vrea sa raman la "definitia" mea gen : e aia pe care bipolarele o au dar MOS-FET-urile nu, si ca e o chestie..nasoala.

Rog pe cineva sa ma lamureasca daca se poate. :goodman:

Si ca sa nu ajungem pe campii cu ''explicatiile''...

Pentru ca tranzistrul bipolar sa poata sa fie functional parametrii curent si tensiune trebuie sa se incadreze intr-o zona sigura de operare: ''Safe Operating Area? (SOA).

Posted Image

Acesta este un grafic care prezinta limitarile dpdv al

- curentului maxim

- temperatura jonctiunii

- strapungerii secundare

- tensiunea maxima colector emitor

Graficul este dependent de temperatura.

Strapungerea secundara este zona din SOA unde in cristalul de siliciu apar neuniformitati ale distributiei curentului si de aici incalzirea diferita a acestor puncte, urmata de aparitia defectelor interne.

 

Strapungerea secundara este favorizata de:

-instabilitatea termica a jonctiunii

-efectul de ''tunneling''

-multiplicarea in avalansa a purtatorilor

 

Instabilitatea termica este data de cresterea curentului rezidual ca urmare a cresterii temperaturii.

 

Efectul de ''tunneling'' apare ca urmare a depasirii unui camp electric de 10 exp 6 Volti/cm intr-o jonctiune PN dopata puternic.

Se produc ''purtatori'' prin smulgerea directa a electronilor din straturile de valenta fara interactiunea cu alte particule.

 

Multiplicarea in avalansa este data de aparitia unui curent de colector la depasirea unei tensiuni colector/emitor indiferent de curentul de baza, ca urmare a sarcinilor aparute in cristalul semiconductor la ionizarea de impact.

Link to comment
Share on other sites

Guest mister_rf

Teoretic un tranzistor are un curent si o tensiune maxima suportata. Empiric ar trebui ca acesta sa reziste daca i se vor aplica tensiuni si curenti sub limita valorilor maximale (valori situate intr-o reprezentare grafica de tip dreptunghi albastru)...

Dar in functie de temperatura de lucru, deci in functie de cat de repede se poate prelua caldura disipata in semiconductor si de limitarile impuse de efectul de strapungere secundara, aria de operare este limitata in zona cu prezenta simultana a curentilor mari si a tensiunilor mari

Practic atunci cand se utilizeaza un tranzistor de putere trebuie sa tinem cont ca parametrii maximali aplicati acestuia sa se incadreze in SOA (aria marcata cu verde) pentru a nu distruge tranzistorul in situatia respectiva.

Acest lucru impune si alegerea radiatorului pentru transferul optim al caldurii disipate in asa fel incat sa pastram temperatura maxima a jonctiunii sub valoarea critica.

 

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines