Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
albasete

Oradea - Baile Felix 1 - 4 oct. 2015

Recommended Posts

Salutare. In perioada mentionata am avut ocazia sa vizitez Oradea, cazat fiind in Baile Felix. A fost o scurta vizita a municipiului, care in comparatie cu Ploiestiul, cred, sau asta a fost impresia mea, ca este mai mare. Este mult mai aerisit, in ciuda stradutelor inguste caracteristice zonei si mult mai curat. Am vizitat Gradina Zoologica care ma surprins placut, insa spatiul pentru mamifere era totusi mic in comparatie cu gradina zoo de la Ploiesti. Am ramas mirat vazand locatia, chiar intre case, in cartier langa Liceul Sportiv. 

Dupa zoo, a urmat o parte din centrul orasului, mai exact turnul primariei. Dupa achitarea taxei de vizitare, am urcat treptele in spirala, pana pe terasa turnului, de unde se poate admira tot orasul. Am studiat putin si mecanismul ceasului, care din 1992 am inteles ca a fost modificat, fiind actionat de un electromagnet cuplat la un generator de impulsuri. In zona mai erau cateva biserici prevazute cu ceas, care la anumite intervale orare "bateau" gongul.

Platoul central si podul peste Crisul Repede erau in renovare, fapt care ne-a determinat sa ne strecuram printre molozul de pe pod. Cred ca pana la anul, se termina si renovarile. 

Pe una din stradute, in drum spre primarie, am vazut - surprinzator - un magazin de foste electronice  care purta inca denumirea de "DIODA", reclama scrisa cred de pe timpurile apuse, ante 1990. Magazinul in speta nu mai vindea electronice, ci produse electrice.

Am plecat spre "Ciuperca", o zona de deal la periferia orasului, dotata cu restaurant si un viitor parc. Se vedea toata Oradea de la "Ciuperca". Cred ca este una din zonele de relaxare pentru oradeni si nu numai.

Sambata sera am fost la "Zilele Cetatii Oradea", unde canta o trupa ungureasca. In interiorul cetatii  am vizitat cateva ateliere de creatie populara pe cale de disparitie: olaritul, (roata era inlocuita cu una actionata electric), mesterul sticlar, broderie, sculptura (creatori de buciume), tesatoare la razboi, mesteri lucratori in os, printre care si cornul de vanatoare, pictori pe sticla (icoane).

Am vazut replici la scara 1:1 ale armurilor, coifurilor, zalelor si spadelor folosite prin sec. XVI. Cum incepuse sa se insereze,ne-am indreptat spre iesire, trecand pe la tarabele la care se vindeau diverse, printre altele degustand si o palinca suuuper buna. 

Ca sa nu-i trec cu vederea, am vazut si ceva cetateni mustaciosi, bine bronzati si cu palarii cu boruri maaari. Acuma, na, fiecare cu uscaturile lui. 

LE: mi-au placut tramvaiele, au ramas aceleasi de demult, dand o nota de vintage orasului. (Am vazut si tramvaie noi, dar in zonele retro nu se potrivesc cu peisagistica.) Prin zonele luate la picior,nu am vazut trolee, poate nici nu sunt. 

Un alt aspect : am facut plaja si am inotat in luna octombrie la Felix, in bazinul exterior neincalzit din curtea hotelului International. Mai rar te poti intalni cu asemenea ocazii. 

Edited by albasete
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines