Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator LUTA400 simetric


Recommended Posts

Astazi a plouat toata ziua si am stat in casa si am lucrat la schema asta. Am inceput de la schema lui Patefon (care la mine in simulator oscileaza rau) si am facut modificari pana l-am stabilizat. I-am pus etajul meu final de la PA400, i-am facut compensari simple, am bagat ferestre Wilson si cascoda pe intrare ca sa pot sa pun tranzistoare low-noise (care au tensiune mica). Ce ziceti ? :) Daca ar merge in realitate chiar ar fi tare.

Am arhivat schema pt ca am vazut ca forumul asta are prostul obicei sa strice calitatea imagini si deja abia se intelege.

 

 

Link to comment

Schema lui Patefon este un downgrade didactic , destinat înțelegerii și adaptării userilor Elforum cu scheme de calitate .Dacă ai vedea schema reală , varianta completă Full Performance , ti-ai mânca caciula aia rosie , de nervi !Dar toate la timpul lor , simularea încă nu e gata , Patefon ne va ține la curent cu evoluția schemei Taffeta !

Link to comment

De parcă ar conta ...După părerea mea , degenerarea oglinzilor de curent cu 47k este cam mică , cred ca 39k ar fi mai potrivită . O altă mică eroare ar fi tipul tranzistoarelor din oglinzile de curent, acolo ar trebui BC-uri la fel ca cele folosite în intrare ...Iar gunoiul ăla de superdioda ... nu are ce căuta acolo , trebuie una la același nivel de performanță ca restul schemei !Etajul final este , și el , mult prea banal , de Liga a 2-a , vezi ceva mai " spălat " , mai elegant , gen AW100 de la Electrocompaniet ...

Link to comment

Oricum e mai bine decât varianta cu LME49810 :) .Nu știu de ce , dar variantă LME nu o pot accepta , oare din cauza userului care a realizat un amplificator ( de altfel foarte reușit , dar nu îmi amintesc daca a prezentat oscilograme cu dreptunghi la 10 KHz în sarcină ) , cred ca se numea Neutrino ...

Link to comment

Te-ai lămurit între timp ?Noaptea trecută și prietenul Google au fost sfetnici buni ?Cinstit , mă așteptam ca toată suflarea de pe forum să te sprijine moral , să te consilieze pe probleme tehnice delicate ( dimensionarea componentelor , topologie , simulare , metode de testare a performanțelor etc ) în finalizare acestui proiect super ambițios , care la prima vedere pare foarte performant .Oare de ce mama sărăciei nu au sărit toți să contribuie la acest proiect :) ?Eeee ?Nu de alta , dar chiar aștept intervenția tehnică unor useri care nu sunt invidioși !

Link to comment

Forumul nu strica imaginea, conversia de la png la jpg baga artefacte, daca nu o faci cum trebuie, dar nu cred ca deranjeaza pe cineva.

 

Niste sfaturi: Noteaza langa zenere tensiunea lor, ca sa fie mai usor pt cine citeste schema.

Incearca niste tranzistori in Vas mai rapizi, creste un pic degenerarea si scade C miller.

Ar trebui sa mai creasca SR-ul si sa scada distorsiunile in bucla deschisa.

Primele mje din etajul final nu ar merge inlocuite cu niste tranzistori de semnal mai mic gen 5551?

Condensatorii de pe ei au vreun rol util?

 

Sper sa experimentezi cat de mult, prinde bine sa intelegi niste mecanisme, apoi cand te apuci de lucru iti va fi mai usor.

Link to comment

Zenerele sint de 12V. Am ales la intamplare valoarea asta pt ca nustiu in functie de ce ar trebui aleasa. Am zis ca 12V nu e nici prea mult nici prea putin pt BC-uri.

 

Sa cresc degenerarea ce inseamna, sa maresc sau sa micsorez rezistentele de 47K de la oglinzi ? Sau te referi la degenerarea diferentialelor ?

 

Daca scad Miler-ul mai mult de 33pF incep sa apara oscilatii pe dreptunghiular.

 

Conzii de pe primii prefinali am inteles ca se pun impotriva oscilatiilor, dar uite ca i-am scos si tot nu oscileaza. Ai dreptate, se pare ca sint degeaba pusi.

Disipatia pe primii prefinali e de 150mW, s-ar putea sa mearga si 2N5551 dar m-am gandit ca MJE-ul fiind mai puternic se va incalzi mai putin si atunci si bias-ul va fugi mai putin.

Edited by Dudikoff
Link to comment

Degenerarea diferentialelor.

Totodata mai vezi compensarea de pe reactie, ca merg mana in mana.

Si vezi niste Vas mai rapizi.

 

Dar astea sunt oarecum detalii irelevante pt ca nu stiu de fapt ce vrei sa faci. Pana la urma schema nu arata rau, dar nici nu cred ca atinge performante mult mai inalte decat alte scheme ceva mai simple.

Aia tine mai mult de optimizari la sange.

Link to comment

Exista o chestie care are 2 taisuri, si anume curentii de colector ai tranzistorilor din diferentiali.

 

Oficial se foloseste un curent de colector intre 800uA si 1,2mA per tranzistor.

 

Cu cit curentul de colector al trz din diferential este mai mare, cu atit tranzistorii din diferential controleaza mai bine capacitatea tranzistorilor din VAS, dar va creste si zgomotul de fond al etajului diferential.

 

Trebuie gasit un compromis care sa le impace pe amindoua.

 

Cine se pricepe la simulare, si daca simulatorul permite, se pot face niste teste cu diversi curenti de colector ai trz din diferential(e).

 

Eu am reusit un timp de crestere de sub o microsecunda cu 1,1mA per diferential, si cu MJE340-350 in vas.

 

Consider un compromis optim.

Link to comment

Este important timpul de crestere (rise time), slew rate-ul este dependent de el si de excursia Vpp de la iesirea amplificatorului.

 

Un amplificator care are timp de crestere de 2 microsecunde si ofera la iesire o excursie de 200Vpp, ce slew rate va avea?

 

Dar un amplificator care are timp de crestere de 10 microsecunde si ofera la iesire tot 200Vpp, ce slew rate va avea?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines