Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

diferentele dintre izolarea termica exterioara si interioara


alexcore

Postări Recomandate

De curand s-a facut anveloparea termica a blocului in care locuiesc si ma gandeam acum ca trece vara si vine frigul, ce efect ar avea aceasta izolatie exterioara. Eu stau la ultimul etaj si deasupra nu am mansarda, este plat, suprafata pe care au izolat-o cu polistiren de 10 (cred), la fel si peretii. Pe intorior nu avem niciun fel de izolatie. Intrebarea mea este, aceasta izolatie exterioara ajuta mai mult pe timpul verii, tinand peretii mai reci, sau pe timpul iernii? Am o banuiala ca pe timpul iernii, pentru a mentine caldura in camera, este nevoie de izolatie interioara in felul asta nu se mai pierde caldura prin pereti. Chiar si fara izolatie interioara, vom avea un beneficiu la iarna?

Link spre comentariu

Sunt multe motive pentru care sa nu izolezi peretii din interior. Unul este de exemplu ca iarna cand aerisesti incaperea atunci iese aerul cald, iar in incapere va fi frig. Cu perete neizolat, aerul rece din incapere se incalzeste mult mai repede (peretele deja incalzit cedeaza caldura) decat cu peretele izolat. In afara de asta izolatia interioara mai este si daunatoare pentru pereti deoarece peretile raman reci si probabil o sa apara mucegaiul.

Link spre comentariu

Singurul motiv pentru care izolatia nu ar trebui pusa la interior, este legat de punctul de roua, adica acea zona in care apa din aer condenseaza in anumite conditii. Este un pic cam mult de explicat in cuvinte simple, dar in principiu prin montarea izolatiei la interior ai sanse 90%  ca apa sa condenseze in spatele izolatiei adica intre perete si izolatie. De aici toate neplacerile, scaderea nivelului de izolare datorita umiditatii, mucegai, desprinderea placilor izolante de perete etc.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru explicatii, recunosc ca nu m-am asteptat la ideea ca nu este recomandata izolatia interioara, vazand pe atatia care apeleaza la un sandwich cu polistiren si rigips. Oricum in pricipiu aveam de gand sa izolez tavanul (deoarece caldura urca, si sa nu se piarda prin tavan) si inca un perete - care este exterior - deci ar fi fost suficienti pereti "incalziti" de aerul din incapere, asta referitor la ce a spus userul belasajgo.

 

Stiu ca intre polistiren si perete poate aparea mucegaiul, o perioada am avut intr-o camera fixate niste placi de polistiren fara sa fie inchise cu rigips, dar ma gandeam ca odata ce se realizeaza peretele de rigips nu se va mai forma mucegaiul intre polistiren si perete. Daca adezivul se intinde pe toata suprafata polistirenului, in loc sa se puna cateva placinte, in felul asta fiind practic toata suprafata lipita de perete/tavan, tot mai apare problema condensului/mucegaiului?

 

Bun, si atunci mai pot face ceva pentru conservarea caldurii? Este suficienta izolatia exterioara, si ma pot astepta la un consum mai mic de gaz in comparatie cu anii trecuti?

 

Si inca ceva, strict estetic, daca doresc sa plachez cu rigips tavanul pt a putea monta spoturi, am ce sa fac sa evit mucegaiul sau condensul? Sa nu pun deloc plistiren sau sa folosesc vata de sticla cum spune gcom61? 

Link spre comentariu

Aveți răspunsuri extrem de detaliate in forum, pe secțiunea asta. Numai eu am scris extensiv pe subiect. Caută în topicurile legate de izolație, și citește atent, cap-coadă.Nu se izolează la interior din motive de masă termică/energie înmagazinată în masa peretelui, precum și poziția punctului de rouă. A doua se controlează cu membrană barieră de vapori, în schimb prima nu...Mai sunt și alte aspecte complexe, legate de pierderi prin punți termice, în anumite situații de izolare incompletă, precum și diferențe uriașe de temperatură vară-iarnă, la nivelul structurii...Eu consider că singurul motiv e unul de principiu teoretic, practic și de bun simț. Considerând tehnologiile convenționale, izolația n-are ce căuta la interior...

Link spre comentariu
Vizitator victor ponta

Nu mai fiti atat de radicali, excluzand categoric izolatia la interior. Se face si da randament in diverse situatii si poate fi luata in calcul intr-o sumedenie de cazuri.

Ca nu este executata corect,e alta treaba.

Link spre comentariu

Eu am izolatie interioara si exterioara cu polistiren de 15ani si nu am nici unul din inconvenientele mentionate de voi

Care? Cele legate de pauzele sistemului de incalzire, si graficul temperaturilor din timpul zilei de iarna? Sau cel al valorilor de umiditate din atmosfera... ? Sau riscul de punct de roua in masa peretelui? Sau pur si simplu logica proasta de a folosi izolatie la interior?

 

Vor avea nepotii tai cand vor investi bani in renovare... in cazul in care nu s-a inteles, locuinta bine facuta reprezinta un efort urias, si pe principiul pastrarii si transmiterii valorilor familiei, ar fi bine daca la modul ideal s-ar poate locui intr-o casa cel putin 3 generatii, fara investitii foarte mari. Nu discutam de cazuri in care sunt in picioare si dupa secole...

 

Ne-am obisnuit sa cladim prost, fara a ne gandi la viitorul familiei, la mai sus mentionata transmitere a valorilor familiei, catre noile generatii. Se vede asta in general, in familii, in locuinte, la nivel de popor/tara/stat. Ce-i astazi conteaza, ce e maine, fuck it..............................................................................................

Sustenabilitatea e un concept care in Romania cel putin nu are logica.

 

O casa se contruieste INTR-UN SINGUR MOD, functie bineinteles de solutia structurala... Nu exista mai multe adevaruri...

Faptul ca in unele situatii exista niste solutii de compromis care rezolva o solutie imediata, nu inseamna ca acea solutie e aplicabila in toate cazurile. Faptul ca exista tehnologii de izolare la interior, nu inseamna ca ele pot fi folosite pur si simplu, cum ne taie capul, in oricare context.

Link spre comentariu

Si punctul de roua unde se formeaza? :rade:  In perete, probabil...

Vad ca te pricepi la toate

In cazul unui perete neizolat(case s-au construit si pe vremea cand nu exista polistiren expandat) care la exterior are -15* si la interior +20*unde se formeaza punctul de roua

Cate case ai construit?

Hai sa ne dam cu parerea "aiurea in tramvai"

Editat de florinellll
Link spre comentariu

La "-15 exterior si 20" este insuficient. Punctul de roua depinde si de umiditatea din casa. Punctul de roua se poate forma inclusiv in perete (adica si in salteaua de vata minerala indiferent ce membrane folositi, cu exceptia celor impermeabile caz in care apa condenseaza chiar pe membrana la interior) ceea ce este echivalent cu acumularea unei cantitati de apa in structura peretelui (adica se umezeste peretele). Acest fapt nu reprezinta o problema daca pe timpul verii peretele se usuca. Dar daca aceasta cantitate de apa este excesiva se poate ca o parte din aceasta apa sa ramana in structura peretelui pana in sezonul rece urmator, sezon in care in functie de conditiile climatice se poate acumula o noua cantitate de apa. Daca acest fenomen ciclic se desfasoara in mod defavorabil, evident ca in timp apar problemele mentionate. Parerea mea este sa nu va bateti capul, nu sta nimeni sa mai faca calcule la mana, sunt programe care fac asta automat. Izolatia se face si la interior din considerente de montaj,  de ex la et 10. In aceasta situatie se impune pastrarea unui mediu interior uscat si aerisit.

Link spre comentariu

Apa condenseaza pe membrana la interior? Iti imaginezi cat de extreme ar fi conditiile sa se intample asta, nu? Si cat de improbabile... Asta presupunand ca acea casa nu e un dezastru tehnic. Nu spun ca e imposibil... Dezastre tehnice sunt la tot pasul.

 

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări