Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanterna Ultrafire XML-T6


Guest Robertbv

Recommended Posts

Guest Robertbv

Salut
Am o lanterna Ultrafire XML-T6 si as vrea sa o modific in asa fel incat sa lumineze doar 100% fara lumina redusa si lumina SOS
Chiar daca o pornesc si o opresc cand o repornesc porneste pe urmatoare treapta
De exemplu o pornesc odata pe 100% o opresc si apoi porneste pe 50% si trebuie sa trec prin toate modurile ca sa ajung iara la luminozitate maxima
Cum as putea face sa o modific?

Este enervant daca trebuie sa dau seara o tura prin fabrica sau sa verific anumite chestii  sa tot butonez pana ajung la intensitate maxima

Lanterna din filmulet se comporta exact la fel

Risc sa bulesc LED-ul daca fac modificarea de acolo?

 

in poza se vede toata electronica din ea......destul de simpla

un montaj pentru alimentare in impulsuri banuiesc

post-227559-0-91036100-1441449142_thumb.jpg

Edited by Robertbv
Link to comment
  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Montajul electronic asigură pe lângă pâlpâitul enervant și limitarea curentului pentru led.Fără o limitare a curentului ledul se va arde la funcționare mai îndelungată.Ar trebui să puneți cel puțin o rezistență de limitare de câțiva Ohmi în locul părții electronice, astfel ca ledul să nu ia mai mult curent decât cel maxim admis în fișa tehnică. Nu știu ce putere maximă are ledul din lanterna dvs, astfel că nu vă pot recomanda o valoare a rezistenței de limitare.Presupunând totuși că ar fi un led de 1W, curentul maxim prin led ce nu ar trebui dapășit ar fi de maxim 300mA.Dacă lumina este satisfăcătoare pentru dvs. ați putea lucra cu cun curent încă și mai redus, de circa 100-200mA....

Link to comment
Guest Robertbv

Da asta am uitat sa zic

Am calculat pentru o tensiune de alimentare de 4V(incarcatorul duce celula de litiu pana la 4.13 maxim) un curent de 560mA(masurat cu montajul actual pe luminozitate 100%) si o tensiune de 3.6V pentru LED mi-a iesit ca trebuie o rezistenta de 1ohm

Link to comment

poti inlocui comanda originala cu una cumparata ,care are setari ,de tip jumper ,pentru modurile de functionare disponibile si in uz .

http://www.lanterneled.ro/35-circuite-regulatoare

rog a nu se considera reclama , a fost primul gasit.

alegi regulatorul care suporta curentul cerut de ledul tau.

posibil si regulatorul original sa aiba asa ceva , cauta dupa cod pe net.

Edited by razvan-l
Link to comment
Guest Robertbv

nu are cu singuranta asa ceva

este un montaj foarte simplu un tranzistor 2 rezistente si o dioda 

o sa mai fac dupamiaza o masuratoare sa vad ce curent trage si ce tensiune este aplicata pe bornele LED-ului si sa vad cum se comporta alimentat direct prin rezistenta

Edited by Robertbv
Link to comment
Guest Robertbv

nu isi justifica investitia 

teoretic daca nu ii dai mai mult curent decat poate duce ce pateste?

eu cred ca nimic

sau ar mai ramane varianta sa ii fac un montaj care sa livreze curent si tensiune constanta dar cred ca ma complic prea mult

Edited by Robertbv
Link to comment

Te-ai uitat exact la montajul tau si ai vazut doar cateve rezistoare, o dioda, si un tranzistor?

Nu de alta dar am o lanterna asemanatoare (M-LT6) si are doua integrate, un SO-8 si un SOT-6. In locul acumulatorului am pus sursa de laborator si la 3.7V consumul este de 1A @ 100% LED, rezultatele nu sunt concludente pentru a afla exact parametrii LED-ului.

Link to comment

in cazul acesta ala nu e tranzistor, la fiecare alimentare nu are cum sa faca modurile: Max, High, Low, SOS si Strobe doar cu un tranzistor.

Cu LED-ul in modul MAXIM masoara tensiune pe acesta si dupa asta dezlipeste un fir de pe placuta si masoara curentul prin LED.

Dimensioneaza rezistorul ce inlocuieste placuta (o sa ai ceva disipatie termica) la maxim 70% din putere maxima a LED-ului si tine cont de tensiunea maxima a acumulatorului.

Link to comment
Guest Robertbv

Sursa de alimentare da 3V

Lanterna consuma cu totul 560mA iar curentul prin LED este de 470mA

deci cam in jur de 1-2 ohmi la 1W

Edited by Robertbv
Link to comment

Nu stiu de ce toata ameteala asta.

 

Montajul respectiv are sigur si rolul de driver.

Nu ne spui deloc ce baterie este. Intelegem ca este litiu-ion, ar trebui sa se incarce la 4,2V.

Insa ca sa faci ameteala completa zici "Sursa de alimentare da 3V" - care sursa de alimentare???? - tu ai alimentarea pe acumulator litiu-ion.

 

- deci ai elementul Li-ion, care da 4,2V in sarcina? sau la cat coboara tensiunea in sarcina, ca asta nu spui... (ramane momentan 4,2v)

- 4,2V si 560mA este ce intra in driver (ii zice driver, nu sursa) adica 2,35W

- iar pe ledul conectat la iesirea driverului ai 3V si 470mA - adica 1,4W

 

Randamentul driverului existent este prost, mai ales ca e un montaj la baterie. As zice groaznic de prost, ca o simpla rezistenta serie ar fi insemnat acelas curent si din baterie si la iesirea spre led, ca ar fi in serie. Dar tu ai I-in>I-out.

Deci solutia este sa-l schimbi cu un driver decent.

Rezistenta serie este cel mai slab driver ca principiu - stabilizare proasta, randament mic.

 

 

UITASEM: glumesti cu "daca nu ii dai mai mult curent decat poate duce ce pateste? eu cred ca nimic"

 

Crezi gresit. In majoritatea cazurilor distrugerea LEDurilor este termica, nu prin depasirea parametrilor electrici.

 

Deci daca pun un COB de 50W in lanterna, am baterii care sa poata duce 50W la iesire ... atunci ce putere pot avea pe led???

Raspunsul este:

1. 50W un timp infinit de scurt

2. orice valoare pana in 50W la care sistemul de racire mentine pe jonctiune o temperatura suportabila de LED. Principial valoarea aceasta este intotdeauna mult mai mica fata de puterea maxima in montaje bine gandite.

Edited by Dxxx
Link to comment

Incearca 1-1.2Ohm/3W, nu e nici o paguba pentru lanterna aia. Daca avea un corp altfel facut merita sa upgradezi ledul, driverul...Mai conteaza si cat poate sa disipe radiatorul/corpul lanternei. http://postimg.org/gallery/2hwsmozxo/5aed7faf/ Lanterne de  3, 8, 10 si 20W cu controlul output functie de temperatura ledului.

P.S. Daca dai pe google ultrafire xml-t6 apar mai multe modele; o firma serioasa iti da un cod dupa care sa cauti, scris pe corpul lanternei...eventual gasesti o carte tehnica.

Edited by Alexutz
Link to comment

Cu o rezistenţă simplă ai dezavantajul că lumina emisă scade vizibil şi foarte deranjant pe măsură ce tensiunea pe celula Li-Ion scade de la 4,2 spre 3,6V. La 3,2V pe led ai o scădere de 4 ori a curentului şi probabil de 3x a luminozităţii.  Varianta corectă e cu driver SCC liniar, sau un modul SEPIC, pt. pretenţioşi.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines