Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
GigiZ

Energia Nucleara

Recommended Posts

sincer... nu am inteles ce vrei... care 2 subiecte?energia nucleara prezenta un interes deosebit... prin 1950!!! acum toata lumea inchide reactoarele bazate pe fuziune...cred ca tu vrei sa vorbim despre fisiunea nucleara, tehnologie care inca nu poate fi controlata pe pamint in conditii de eficienta si siguranta...cit despre materie/antimaterie, intr-adevar, s-a demonstrat ca la contactul dintre cele 2 materiale se obtine anihilarea acestora, odata cu o emisie energetica. insa ... mai e mult pina la a se obtine ceva hmmmm palpabil...daca vrei sa afli mai multe cauta pe google (cern). din cite stiu eu, nu prea sunt pe aici pe forum somitati in domeniul antimateriei ;-) :toimonster:

Link to comment
Share on other sites

energia nucleara prezenta un interes deosebit... prin 1950!!! acum toata lumea inchide reactoarele bazate pe fuziune...cred ca tu vrei sa vorbim despre fisiunea nucleara, tehnologie care inca nu poate fi controlata pe pamint in conditii de eficienta si siguranta...

Este exact invers. Astazi exista tehnologia cu care se controleaza fisiunea nucleara pentru a obtine energie. Fuziunea din pacate este doar in stadiul de inceput. Poate in urmatorii ani se vor schimba lucrurile :goodman:
Link to comment
Share on other sites

< Cercetatorii au reusit sa scoata din materie vs antimaterie energie pura >

 

Pai cum asa ?

 

Prin anii '50 se observa ca la emisiile beta apar in loc de electroni si ceva ciudat care par a fi electroni, dar sunt curbati invers de campul magnetic.

Au fost descoperiti pozitroni.

 

Daca un electron se "intalneste" cu un pozitron (antiparticula sa) se anihileaza reciproc si se nasc 2 cuante gamma. Ele sunt din familia undelor electromagnetice, dar eu energie prea marea pentru a putea fi absorbite de straturile electronice, putand fi absorbite deci de nucleu. Astfel nu pot da raspus electric, in plus mai sunt si periculoase pentru sanatate.

 

 

Invers, o cunata gamma (camp electromag.) cu energie suf de mare trecand prin apropierea nucleului pot da neastere la cuplul e+ si e-.

 

Fuziunea, recatie ce vizeaza Hidrogenul, pare mai mult un vis frumos, deoarece se obtine mai multa decat la fisiunea uraniului, iar hidrogenul este extrem de ieftin, poate fi obtinut si din apa.

 

A. "Citind" spectrul de emisie in vizibil+.. al Soarelui pare cel mai probail ca se datoreaza, in principal, fuziunii hidrogenului. De aceia pesimistii spun ca cei care cauta sa obtina energie nucleara din Hidrogen vor face pe Pamant un nou Soare

 

B. Este un domeniu foarte studiat, lasat cumva pesimismului, pentru ca putin mai cred ca se poate controla curand reactia. Iata cateva din incercarile lor:

1. Acceleratore de particule. Nu iti trebuie energie prea mare. Fascicolul iti da un curent de protoni de vreo 1nA. Astia lovesc tinta tot hidrogen.

Iti rezulta o particula mai grea decat hidrogenul care "fuge" cu o viteza foarte mare. Cum obtii energia ?

2. In cazul bombei cu hirogen, se foloseste o mica bomba cu uraniu pentru a se ajunge la temperatura suficienta pentru a o "amorsa" pe asta pe H.

3. Sub actiunea campurilor electromagnetice. Se descarcau condensatori prin bobine, s-au dat niste pulsuri puternice metite sa "stranga" hidrogenul suficient cat sa amorseze termoreactia.

In cazurile 1 si 3 se consuma mai multe energie decat se obine. :drinkers:

 

Principiu de functionare:

In fizica nucleara dam la la o parte ( cel putin imaginar ) invelisul electronic. Nu ne mai ntereseaza. Astfel H+ este un proton.

Doi protoni se resping intre ei electrostatic cu o forta ce e data de legea Coulomb: F=9*10^9*(sarcina protonului)^2 / (distanta dintre ei)^2

sarcina protonului= 1,6*10^-19 Coulombi

Dar daca reusesc sa se apropie la o distanta suficient de mica de cam 10^-15 metri incep sa actioneze fortele atractive deci se genereza recatia.

Ea are ca urmare o particula mai grea cu viteza foarte mare. Cum poti folosi energia ei ?

Viteza poate fi intelesa si ca o vteaza termica, adica ii creste temperatura, iar - cred eu - de a obtine energie de pe urma cresterii temperaturii nici nu poate fi vorba cel putin ca amator, deoarece ca sa poate fi simptita trebuie sa "dea reactie" un numar considerabil de atomi, iar temperatura rezultat va fi prea mare ( adu-ti aminte de reactia din Soare )

 

Pe plaiuri mioritie, intlnim bazaconisti moderni, oamni care nu spun nimic, chiar cand scriu zeci de pagini. Ei vor sa spuna "Nu stiu nimic, dar vezi ce intersat sunt/ Vezi ce poze frumoase am pus cu copy+paste ?!". Astfel castiga si un salariu mare, ca doar pentru asta se prefac ca lucreza:

 

http://www.efda.org/multimedia/download ... manian.pdf

 

Iar aici o lucre foarte serioasa (ce pot spune, doar lucreaza unde sunt si eu):

http://www.theory.nipne.ro/CMP/apr/pdf/apr37.pdf

 

http://www.e-scoala.ro/referate/chimie_fuziune.html

Link to comment
Share on other sites

Notele la limba romana oscilau de la mari la foarte mici.Ma scoteam cu literatura si gramatica.De cand ma stiu am "mancat" litere.Cat despre lexic sunt la pamant desi eforturi am facut.Dar hai sa nu gasim nod in papura si sa aperciati ca am scris, chiar si in graba.Asa cum ar spune Basescu :" XXXXX, care cand ii arati Luna cu degetul, se uita la deget. Degetul sunt eu."Poate am depsit putin masura, dar sincer problema nu e deloc simpla.Si eu mi-am batut capul cu termofuziunea. Nu e deloc simplu. Mai deci se face asa: se "cumpara" cei mai tari in domeniu, se investeste enorm si ... nu s-a realizat inca nimic.Dar oricum succes !

Link to comment
Share on other sites

Nu, cu shenile !Eu zic sa impartim problema in 2:1. Cum amorsam reactia ? Adica cum apropiem nucleele de H la o distanta suficient de mica incat sa aiba loc reactia?Prin comprimare brusca ! Dar ma tem ca nu se poate realiza mecanic.Mai exista o varianta cu ecranarea campului nucleului si astfel ele se pot apropia mai usor. 2. Cum "colectam energia" ? Adica cum o trensforma in energie electria ?

Link to comment
Share on other sites

Ca sa va lamuriti cum sta treaba cu fuziunea ia mai aruncati o privire la vecinii nostri rusi :) http://en.wikipedia.org/wiki/Tokamak

Si,ca fapt divers,acolo e vorba de deuteriu si tritiu (izotopi ai hidrogenului) nu de hidrogen obisnuit.Ceva mai accesibile cred ca sunt bateriile alfa sau beta care functioneaza pe baza capturarii particulelor alfa sau beta in jonctiunea unei diode. http://freeenergynews.com/Directory/Bet ... index.html aici gasesti informatii despre bateriile acestea.Daca nu ma insel unul din satelitii Pioneer aveau un mic reactor cu generator termoelectric pe baza de jonctiuni. http://en.wikipedia.org/wiki/Pioneer_10

Cred ca asta e raspunsul la prima intrebare :)

La a doua intrebare trebuie sa definim energia pura mai intai.Daca prin energie pura intelegi fotoni atunci da,la impactul intre un electron si pozitron se creeaza 2 fotoni gamma.

Cred ca a doua intrebare are raspuns :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines