Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest madmaxtata

SUBWOOFER JBL 1202d- pt casa

Recommended Posts

Guest madmaxtata

Salutare la toata lumea. am ramas si eu cu un dif. jbl1202d(vroiam sa il pun in masina, dar s-au schimbat planurile). As vrea si eu un calcul pt o incinta bass reflex, daca se poate, pt o sufragerie(cam 30mp, cu vecinii nu am probleme ca nu sunt p-acasa) plus cand mai fac cate un chef pe la tara sa se auda si acolo. Eu vreau sa am un bass mai gros si mai prelung(ascult in general house, adica de toate, benny benasi, royal gigolos,tiesto, asa ca sa va da-ti seama cam ce ascult, dar imi place bassul ala care face sa tremure masa si scaunul, putin masaj dupa o zi de fac. nu vreu un bass cu sunet metalic asa(kick parca se numea), ala mi-e antipatic sa aud zdranganeala aia de tabla. acestea fiind spuse sa trecem la treaba:1.voice coil Dc rezistence: Revc=1ohmvoice coil [email protected]: Levc=0.71MHdriver rating area: SD=532m^2motor force factor: BL=7.71TMVas=97.8Lsuspension compliance: Cms=242microM/Nmoving mass, air load:Mms=189 gramsmoving mass, diaphragm:Mmd=182 gramsFs=23.50HzQms=7.14Qes=0.47Qts=0.44Hag=3/8INHag=9mmvoice coil height=Hvc=34Xmax=12.50mmsi atat la date.pe unde am mai citit si eu am vazut ca majoritatea sub sunt acordate la 40 de Hz. la aceasta frecventa este basul ala care rupe? Eu vreau ceva asemanator cu ce se aude din-afara masinii. am vazut la pimp my ride ca 38Hz e cel mai tare. ce spuneti ar merge coborat la 38 de hz fara sa pierd prea mult din dB? Despre cutie o sa fac un paralelipiped, din pal de 18 cu stinghii de brad pe la colturi si cred ca o sa mai pun si 4 bride in interior pt ramforsare. ca material fonoabsorbant nu cred ca o sa pun nimic, ca nu prea am fonduri(apropo cat ajunge un m^2 de vatelina si cam cata mi-ar trebui sa pun in cutie). daca nu pun imi modifica radical calitatea sunetului??? Marimile parca trebuiau sa nu fie egale una cu alta(60*30*30) ci diferite ceva de genul 60*47*35(presupuse), e bine asa?La tubul de bass-reflex cred ca o sa folosesc teava de 10mm diam, conteaza grosimea materialului?? si daca lungimea tevii este de 25cm capatul liber trebuie sa fie fixat si el sau merge lasat liber??? mai citisem pe undeva ca tubul se pozitioneaza in cutie cel putin la un diam distanta de fiecare perete, corect? Dar capatul pe unde intra aerul e valabila regula?Cand scad volumul difuzorului, cum aflu volumul ce il dizloca?(calc volumul trunchiului de con?) Va rog sa ma scuzati ca ma pun atatea intrebari, dar vreau sa iasa ceva frumos(tare). Daca imi recomandati ceva cred ca saptamana viitoare ma apuc de treaba.VA multumesc pt intelegere si rabdare.

Link to comment
Share on other sites

Guest madmaxtata

daca tot n-are nimeni nici o idee, incerc eu. ce ziceti de un volum intern de 60 de L si un tub de ventilatie de 10 cm diam si lung 26cm. f3 la incinta de 38hz. cum vi se pare?

Link to comment
Share on other sites

aer se pune Pitbuleraspuns corect: nu se pune vatelina pe incintele de Bass. vatelina aia vrea sa fie un absorbant de sunet, pacat ca de fat nu are nici un rol. undele stationare se formeaza pe la 300-400 de hz in funtie de incinta, pe cand tu ai nevoie de frecv de mai jos, nu influenteaza cu nimic.singurele incinte de bass care au nevoie de "umplutura" sunt incintele inchise. motivul? difuzorul vede un volum intern mai mare. de ce? nu mai explic, ca nu are rost. restul face dl Google!cat despre JBL-ul alaincinta de 70 de litri adica 400 pe 400 pe 450 milimetri dim interioarecu tub de 80mm diametru si 356mm lungimeF3 la 25,8HzSPL 108dB de la 20Hz in sus

Link to comment
Share on other sites

Guest madmaxtata

salut.am facut si eu niste simulari cu winisdbeta la un volum de 70L si f3 la 25.8Hz mi-a aratat un castig de max 1.35db la 44.72Hz si o pierdere de 3.1dB la 26,2Hz. am mai facut si eu o simulare cu fs la 28Hz si uite ce mi-a iesit:42.29Hz gain max 2.03db si la f3 26.73Hz -2.98dB. care ziceti ca e mai buna?acum la dimensiunile cutiei cred ca maxim o sa fie 70L pe interior ca e oleaca de cutie.la dimensiunea tubului dac nu are loc pe lungime pot sa il curbez? si care ar fi lungimea lui atunci?mai am o nelamurire: cand am bagat datele acolo la winisd am dat 70 de L, in astia 70 de l intra si volumul pe care il disloca dif sau numai aerul. Si eu cum fac sa aflu ce volum disloca difuzorul? Calculez trunchiul de con care se formeaza? ca din ce-am citit p-aici am vazut ca la cutia vented este o eroare de 5-10% din volum.

Link to comment
Share on other sites

Guest madmaxtata

ma baieti a zis cineva ca imi da osb de 10mm moca as putea sa il folosesc, stiu ca e cam subtire dar daca il ramforsez? de precizat ca m-am hotarat sa nu mai folosesc material fonoabsorbant

Link to comment
Share on other sites

Guest madmaxtata

Nu mi-a spus nimeni daca pot sa folosesc osb ala de 10 grosime.Si la volumul pe care il bag in winisdbeta se ia si volumul dif. sau numai al cutiei.DECI sa ma lamureasca si pe mine cineva:Vcutiei(theoretic, care iese din calcule si simulari)+Vdifuzorului+Vportului+Vmaterialului fonoabsorbant=V Total al cutiei care trebuie sa iasa. CORECT???

Link to comment
Share on other sites

Guest madmaxtata

gata baieti am intrat pe ultima suta de metrii. sambata vreau sa fac subu. Kenwood ce solutie zici sa adaptez a lui piglet sau a mea? am sa folosesc pal de 16mm sau daca o sa gasesc de 18mm. cu vatelina nu stiu daca o sa folosesc sa vad cat ma ajunge.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines