Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect masa vacum (dimensiuni mici)


Guest csl

Recommended Posts

Dupa cum spune si titlul as vrea sa fac o masa 240mm x 460mm cu vacum pt cnc dar sa nu fie prin aspirator sau alt aparat galagios.Ma gandeam in felul urmator:Peste masa propriu-zisa a cnc ului sa pun o planseta cu gauri de vacum, care sa fie detasabila si sa o folosesc la materiale gen plexy abs lem fin.Planssta sa o fac din 2 placi de abs sau plexy, o planseta sa o gauresc toata pt tragerea materialului pe o parte si pe partea cealalta sa unesc toate gaurile prin canale sa treaca aerul.A doua placa vine lipita de prima pe partea cu canalele ca sa le acopere ermetic, iar la capat o gaura unde vine furtunul de la vacum.Acum partea naspa, cu ce pot face vacumul? Nu vreau un aspirator ca face prea multa galagie.M am gandit la o pompa de vacum de la inchiderea centralizata de la un golf 3 care sa faca vacumul si un borcan de vacum, gen sfera tot de pe pa masini care sa mentina un vacum periodic.Iar pompa sa porneasca automat la o anumita presiune cu - ca sa mentina vacumul din borcan.Ce parere aveti si cum ma sfatuiti sa fac, sau cu ce sa fac...

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cu un compresor de frigider sau si mai bine cu unul recuperat de la un aparat de aer conditionat la care mai adaugi si o mica butelie, poti realiza o pompa de vacuum.

Daca te tine punga, exista pompe de vacuum la magazinele care vand materiale pentru tehnica de frig (reparatii frigidere sau aparate de aer coditionat),.

 

Stma.

Link to comment

Pompele de vacum, compresoarele au doi parametrii care trebuiesc armonizati cu aplicatia; debitul si presiunea/ vacumul la care lucreaza.

Parerea mea este ca ai nevoie de o pompa cu debit mare si vacum relativ mic. Debit mare deoarece materialul nu va sta etans pe placa, iar depresiunea cred ca e suficient una mica sa tina materialul fixat. In aceasta categorie nu se situeaza compresoarele de frigider/ aer conditionat.

Ce imi vine in cap este un ventilator extractor pentru bucatarii (practic aspiratorul care spuneai ca nu vrei sa-l folosesti). Datorita formei paletelor sunt destul de silentioase.

Link to comment

Domnu Z Necula, butelia inseriata cu compresorul este un acumulator de " vid". Adica porniti compresorul si vidati butelia.

Apoi, cu butelia vidata+compresor mergand deschideti robinetul spre masa cu vacuum si incepeti sa lucrati pe masa. Am inteles bine?

Sigur ca va functiona, dar un timp limitat.

Dupa un timp "acumularea de vid" se consuma si aerul va fi tras tot de compresor care are debit mic. Parerea mea

Link to comment

Am mai gasit o varianta dar nu stiu cat de puternica e pompa.De la un bmw pompa auxiliara de aer.E de pe la motor si suplimenteaza aerul pe admisie.Ca debit zic ca ar avea dar nu stiu puterea de vacum ca ea e facuta sa impinga aer.

Link to comment

Nu ma luati de "Gica contra", dar tot nu cred. Motoarele de refrigeratie sunt facute sa circule uleiul pentru viata lunga. Cum ati realizat circuitul de ulei ? Sau completati periodic uleiul ?

Deasemenea la motoarele de frigider ,supapa este o lamela de otel. Orice mizerie/ praf o blocheaza deschisa face compresorul inutilizabil. OK la cele de AC este o pompa rotativa, dar tot are nevoie de ungere, pe uscat nu comprima si precis  praful accelereaza uzura.

Sunt convins ca functioneaza sistemul, dar nu cred ca de durata si nici eficient. Mai bun mi se pare un aspirator/ compresor centrifugal.

Da, am lucrat refrigeratie

Edited by La Trovanti
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines