Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ALEKS

Selector 8 Surse Audio Digital

Recommended Posts

In ultima vreme am lucrat la un selector digital de 8 surse audio cu posibilitate de selectie a uneia din cele 2 surse de loopback (record out) si toate acestea comandate de un microcontroller.

 

Selectia surselor audio se face cu un multiplexor CD4097 iar selectia surselor de loopback se face cu un CD4016.

 

Partea de audio analog contine 2 potentiometre digitale Dallas DS1669 comandate tot de microcontroller. De asemenea un operational TL072 se asigura de semnalul de iesire catre amplificator.

 

Comanda e rezolvata de catre un microcontroller PIC16F876.

 

Dintre facilitati care merg pana acum (in simulator) amintesc:

 

1. Detectia comutatoarelor apasate pentru control (ADC2)

2. Detectia semnalului audio analog pentru VU-Metru (ADC0, ADC1)

3. Emiterea de coduri BCD (in functie de microcomutatoarele actionate) pe RB0-RB2 pentru decodificatorul CD4028 (driver LED-uri) si pentru multiplexorul CD4097

4. Volumul global + pe fiecare sursa audio in parte inclusiv stocarea lui in ROM

5. Linia Mute

6. Liniile de selectie surse audio loopback

7. Stocarea tuturor variabilelor utilizate in EEPROM pentru referinta

8. Partial rutinele de comanda tub electrofluorescent (PORTC)

 

Pe lista de asteptare

 

1. VU-Metrul pentru starea de idle a selectorului

2. Rutinele de comanda tub electrofluorescent

3. Putina curatenie prin cod-ul ADC-ului

4. Ce-mi mai vine mie in minte si imi pare util pentru acest selector...

 

Atasez aici schemele de principiu (in general am lucrat dupa schemele din datasheet-urile pieselor) dar cu mentiunea ca aceste scheme vor mai avea de suferit ceva mici modificari.

 

Daca gaseste cineva vreo eroare in scheme sunt deschis la orice sugestie, tocmai de aceea n-am dat inca drumul la lucrul la cablaje.

 

De mentionat ca acest selector nu se doreste a fi un preamplificator ci doar un selector intr-o carcasa standard formal linie (43cm latime) restul fiind rezolvat de catre un modul buffer cu tuburi prezentat pe la Retro Audio.

 

ALEKS

Link to comment
Share on other sites

Putin interes vad ca prezinta electronica digitala.

 

:rolleyes:

 

Intre timp am lucrat si am reusit sa finalizez (partial) placa de baza a selectorului. Iaca poze (cablajele dublu strat 235x90 au fost realizate dupa metoda clasica):

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Pana diseara sper sa ajung la un amic cu o "cuva de coroziune" de dimensiuni considerabile in care sa-mi incapa cablajul iar apoi voi planta piesele. Cablajul placii de comanda este inca in lucru (datorita lipsei de timp nu am reusit inca sa-l trasez pe textolit).

 

Am actualizat si schemele de principiu fiindca cele din primul post erau prototipuri.

 

ALEKS

Link to comment
Share on other sites

Pe mine ma intereseaza proiectul in sine, acum ceva timp am vrut sa-mi fac si eu un astefel de selctor, mult mai simplu, folosind doar CD4097, butonase pentru selectia canalelor si display pe LED-uri. Am renuntat din lipsa de timp. Cand o sa-l termini tu pe al tau sper sa faci public atat schemele cat si asm-ul pentru PIC iar cu prima ocazie sa-l pot constuii si eu. Spor la treaba, se pare ca o sa iasa o minunatie de aparat!! :supz:

Link to comment
Share on other sites

Multam pentru vorbele de bine spuse mai sus.

 

Iaca poze:

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

De remarcat defectele:

 

- un traseu putin mancat de clorura - l-am reconditionat cu un fir subtire imbracat in fludor;

- lipsa a 4 rezistori de 10k si a unui regulator 7815 (astea nu sunt defecte propriu-zise, dar nu am avut aceste piese, trebuie sa le cumpar - n-am cum testa aparatul in seara asta pentru a va comunica rezultatele).

 

PS: Cu totii am inceput cu smoala diluata in benzina pe la casa pionierilor (etc.) si sunt constient ca nu toti suntem la fel de invatati, dar pentru aceea e forumul sa impartasim din cunostintele noastre si altora.

 

Numai bine,

ALEKS

Link to comment
Share on other sites

Multam! E rezultatul a multe ore de proiectare si lucru practic. Din pacate e abea placa de baza. Mai am de construit sursa de alimentare si placa de comanda.

 

Aici e un tub electrofluorescent pentru care am scris rutinele:

 

Posted Image

 

Tubul are interfata identica cu un modul LCD 2x20 si este fabricat de Noritake. In Romania se distribuie in jurul sumei de 66EUR. Inca oscilez daca voi utiliza un tub electrofluorescent sau un modul LCD industrial, eventual OLED ceva.

 

In fond e nevoie si de un afisaj pentru a completa microcomutatoarele iluminate! Efectul e superb.

 

Editare posterioara: Nu m-am putut abtine si am testat pana la urma aparatul in felul urmator: am alimentat doar partea logica (separata de partea analogica) si am injectat semnal pe Sursa 0 (pe care porneste MUX-ul in absenta PIC-ului comandant; semnalul util l-am scos de pe LoopBack Source 1 pe care in prealabil am comandat-o cu +5V).

 

PS: Nu intrebati pe placa unde sunt tranzistorii BC107 fiindca va las pe voi sa va dati seama care sunt aia. Pentru selectia surselor de record-out am utilizat echivalentul rusesc al lui CD4016 si anume K176KT1, fiindca-mi place cum arata.

 

:rolleyes:

 

ALEKS

Link to comment
Share on other sites

Cine stie, stie!PS: Am stoc mare de KT-uri din astia si sunt relativ buni (n-am gasit inca unul ars fiindca i-a trasnit lui, doar din alte cauze provocate de alte piese din circuite, eventual reactii in lant). Si sa nu uit! Imi plac cum arata si mai ales faptul ca-s colorati si-i vad mai bine -- haha.ALEKS

Link to comment
Share on other sites

ALEKS tu vrei sa faci VU-metru folosind LCD?

Stiu ca s-a mai deschis aici demult un subiect pe tema asta si cineva a mentionat ca LCD-urile nu au viteza mare in a afisare. Poate LCD-urile color din telefoane mobile ar merge. Tu ai facut un calcul sa vezi daca merge? Intreb pentru ca sunt interesat de subiect.

Link to comment
Share on other sites

Vu-metru cu ''balon'' poti sa-i pui de la diverse cassdeck-uri sau magnetofoane, e mai simplu. Probabil ca vrei sa si scrii ceva pe el.Ai muncit ceva. Nu era mai bun 4066 ca e bidirectional? Eu cind mai faceam selectoare la statii ci logica stricata foloseam din tv-uri selectoarele cu SAS560/570 si le puneam relee reed sau relee RZS9 vopsite auriu cu spray de vopsea. Se vedeau interesant prin capacul statiei si raminea clientul incintat. :smt003 Cind e gata in cutie sa-i mai faci poze.

Link to comment
Share on other sites

Nu doresc sa fac cu LCD ci cu balon cu gaz care are aceeasi interfaca cu un modul LCD 2x20.

 

zal am construit "fara rezerve" acest selector. Am dorit calitate fara rezerve. Voi vedea la final daca voi reusi ce-mi propun.

 

Am sa mai postez poze si cu placa de comanda cand o voi termina si cu sursa si in fine si cu carcasa. Aici e discutabil fiindca trebuie sa gasesc o persoana cu acces la o masina de prelucrat industriala, pentru a face dupa o schita desenata in AutoCAD, o carcasa din aluminiu care sa se potriveasca la marea arta pe conectori si pe panoul frontal.

 

CD4066 e bun dar eu am o "manie" pentru piesele mai putin comune. Fiecare cu pasarelele lui, eu cu intreg cardul de ciori.

 

ALEKS

Link to comment
Share on other sites

Cutia va contine doar partea de selector. Sunetul "nealterat" va trece apoi prin E88CC-Buffer si apoi hopa sus in magnetofon sau alt amplificator ce mai folosesc eu, adica ARITMA.Fara control de ton. Partea de comanda se ocupa de controlul independent al volumului pe fiecare sursa (necesar etalonarii pentru diferitele nivele de iesire ale diferitelor surse de semnal ce mai am eu prin casa) si de control a selectorului (dupa cum ziceam in primul post) precum si de afisarea informatiilor utile in balonul cu gaz. In starea de Idle o sa topaie vesel un VU-Metru in balon acolo.ALEKS

Link to comment
Share on other sites

Ca un comentariu separat: in statii Revox (1000MKII, 2000MKII) si Nordmende (7500 VS) din 1972-74 am vazut semireglabili separati pe fiecare intrare ptr egalizarea nivelului, asezati sub un capac si cu orificii gradate. :supz:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines