Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare videoproiector Toshiba TDP-P4


Guest neckro

Recommended Posts

Guest neckro

Salut tuturor. Am achizitionat de pe olx un proiector Toshiba TDP-P4 la care vreau sa ii schimb lampa cu led de putere. Cum led-ul meu este pe drum (venind din china) am incercat sa pun un bec spot de 75W si sa testez.

 

Ce am facut pana acum : 

 

- am scos balastul

- am unit primele doua fire din primul soclu ( la fel ca in aceasta imagini )

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Trebuie oare sa scurcircuitez si fotodioda (D1), fiindca se intampla ceva interesant. Proiectorul nu imi arata nimic (logo,meniu) doar cand misc capacul de deasupra atingand zona un este fotodioda. S-ar putea ca aceasta sa nu primeasca destula lumina si sa nu activeze sistemul ?

 

Multumesc. 

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • matzah

    7

O poza cu fotodioda (zona unde se afla pe placa)? De asemeni si o poza cu zona optocuploarelor de pe placa balastului lampii n-ar strica...

Proiectorul tau este un model DLP, sunt cele mai scarboase la adaptat cu alte surse de lumina, deoarece trecerea prin blocul optic are sub 8-10mm diametru. TOATA lumina produsa de led-ul tau trebuie sa treaca prin acel spatiu iar ca sa faca asta trebuie colimata cu un sistem de lentile.

Am mai spus-o pe forum, inainte sa modifici un proiector asigura-te ca ai un ansamblu optic capabil sa ia o sursa luminoasa si de la aprox 30-40cm de un perete sa proiecteze pe acesta un punct (spot) luminos cu diametrul cat mai mic (ideal tot 8-10mm) aproape ca un pointer laser. Este foarte greu de facut asta. Ideea e ca restul luminii se pierde fie in blocul optic fie prin reflexie de pe roata colorata. Totodata ai nevoie de o sursa punctiforma de lumina. Un led tip array (cele alimentate la mai mult de 3-4volti) este cea mai proasta alegere la acest tip de proiector. Daca e musai cu led, recomandasem si altora un cree xml t6 sau similar. Are 10W maxim, dar vei obtine cu el performante mai bune decat orice array de 100W sau nu stiu cate mii de lumeni.

 

Detin 3 proiectoare, un dlp dell cu led, modificat sa fie portabil (luat la mers cu cortul) respectiv luat de pe olx unul cu sursa dmd-ului arsa, reparat, scos balast si sursa alimentare originala, facut sursa noua cu alimentare 12v si modificat cu led-uri (nu mai retin seria, tot un cree, ceva mai bun decat t6), un 3lcd sony modificat cu un bec auto xenon de 55W, pentru seriale si filme de umplutura acasa si un alt dlp Optoma, o varianta mai noua, hd 3d, la care ma obosesc sa cumpar lampi metal halid replacement - pt filme care merita vazute pe ecran mare.

Cam asa vad si treaba, cu led mai mult faci jucarii sau chestii foarte specifice, nu poti vedea un film la o diagonala decenta. Abia cu xenonul auto obtii un 20% din iluminarea originala.

Link to comment
Guest neckro

Salut matzah si multumesc pentru raspuns. Da, vina mea e nu am " sapat " suficient de mult asupra subiectului, dar asta l-am gasit pe olx la 40 de lei si am zis " na, hai sa incercam " :)  Pentru teste merge si cu halogen de 75W, lumineaza pe hartie A4 la o jumatate de metru, chiar sa vezi daca misca ceva :)

Balastul l-am scos complet si am legat impreuna firele din poza de mai sus, pentru a pacali proiectorul ca are lampa.

Oricum cred ca proiectorul e numai bun de aruncat la gunoi. 

Dupa ce am stat la povesti un un francez care are si el acelasi model, am realizat ca nu am legat impreuna firele care duc la switch-ul de la carcasa.

Totusi, dupa ce porneste, am imagine alba, iar daca lovesc incet cu carcasa in zona unde este chipul DLP, apare o imagine statica. Daca misc ceva pe desktop si lovesc din nou in acea zona, sare la imaginea actuala. Tot ce vad este alb-negru desi rotita RGB (nu stiu exact cu o cheama) se invarte.

 

Totusi, daca se folosesc LED-uri cu luminiscenta ridicata ( ex. 10000lm) nu acopera pierderea ?

http://www.dx.com/p/diy-100w-10000lm-6500k-white-light-9-led-module-silver-dc-32-34v-156290

 

- Luminous flux: 9000~10000lm
- Color temperature: 6000~6500K

Edited by neckro
Link to comment

chestii de verificat:

- roata colorata are prin preajma un fototranzistor/dioda care ajuta la sincronizarea cu cipul dmd. trebuie verificat daca acel traseu nu e intrerupt sau nu este praf depus peste fototranzistor. Nu e suficient ca roata sa se invarta, trebuie sa reuseasca si sincronizarea cu dmd-ul. Daca asta esueaza ai o imagine albicioasa aproape alb negru sau culori ciudate. dar trebuia totusi sa se miste cand pui un film etc.

-imagine albicioasa si/sau statica mai ai si cand ai probleme cu alimentarea mecanismului de deflexie electrostatica a oglinzilor din cipul dmd. fie traseu intrerupt, fie cip dmd cu contacte imperfecte fie arsa sursa step-up care genereaza tensiunile de +/- 25-30v (depinde de cip). Daca ai o problema aici, imaginea ori se blocheaza ori se vede albicios si mai intunecat deoarece oglinzile nu deflecteaza lumina corect spre iesirea din blocul optic.

Toate aste​a trebuie verificate. Daca zici ca reactioneaza la vreo palma sau astfel de "reglaje" posibil totusi sa ai un defect mecanic, contacte, legaturi etc.

 

Lampa originala are cam 20000 lumeni la modelul tau. Gandeste-te ca la iesirea din blocul optic producatorul iti specifica vreo 1000-1200 lumeni. Restul sunt pierderi, desi este o sursa punctiforma colimata corespunzator. Deci 5% randament total. Led-ul tip array de 10000 lumeni (chinezesti) poate fi colimat doar in regiunea centrala a emitter-ului, deci cateva sute de lumeni pot fi trimise util catre blocul optic. Apoi aplici randamentul de 5% si-ti dai seama ca iese ceva aproape simbolic.

Link to comment

Da, asa trebuie sa arate un led pt asa ceva. Sst-90 ar trebui sa se faca si la 6000k, ideal ar fi sa gasesti asa ceva. 8000k este prea rece pentru proiectoare. 5300k ce unii ar considera alb neutru iese putin galbui in proiectoare.

Cum spuneam, intte 6000-6700K ar fi ok

Link to comment
Guest neckro

Asta cam cel mai puternic pe care l-am gasit undeva la 6500k. Mai sap sa vedem :) Daca as gasi undeva la 4000-5000lm ar fi super.

Despre CXB am citit acum ca ar fi cu 25% mai eficiente. Ai incercat cu asa ceva ?

Link to comment

ultima data cand am cautat n-am gasit un led asa puternic in aceasta configuratie. Nici cxb-ul nu l-am incercat. Am renuntat la led-uri in favoarea becurilor auto xenon.

Link to comment
  • 2 weeks later...

m-ai starnit cu chestia cu proiectoarele si m-am apucat de hacuit micul dell 3200mp pe care il aveam modificat cu led, pt "camping". Fiind in renovari, am lucrat cu scule am reusit sa mai gasesc prin casa si-am improvizat de restul.

E un dlp, ultraportabil zic ei, in jur de 1kg si ca suprafata cat un ipad mini (mai gros evident). Am bagat in asta un bec hid 55w 6000k cu tot cu balast si igniter care le aveam prin casa.

Pasi intreprinsi de la stock la asa ceva (la acest moment e una din modificarile alea mai...extreme, o parte din treaba a fost facuta in trecut, acum doar am modificat sursa de lumina): 

 

- aveam unul cu comanda dmd-ului moarta - ireparabil. gasit pe olx altul cu lampa arsa (dar in regula, zice vanzatorul) la 80 lei - cumparat

- constatat ca cel cumparat e varza. Sarme prin el, sursa arsa, piese arse pe placa de comanda, cip dmd cu oglinzi blocate.

- reparat cip dmd (incalzit la 80 grade, tras cateva linguri de lemn in el.. iar incalzit, iar caftit cu lingura.. serios la unele cipuri la care oglinzile se blocheaza din alte cauze decat distrugerea termica a mecanismelor electrostatice - chiar merge) ramas dintr-o banda de "pixeli" blocati cu doar unul care s-a corectat singur ulterior.

- reparat placa de comanda si recuperat sursa de la celalalt dell pe care il aveam. Strapat si traseul optocuploarelor de la balastul vechi, pentru a permite pornirea fara lampa originala.

- pentru ca vroiam acest proiector pentru alimentare la 12v si deci portabil, renuntat la sursa originala + balast lampa veche + step down converter din 400v in seria de tensiuni mici necesare pentru comanda (alde 3.3, 5, 13v etc).

- cu proiectorul jumate gol fara toate astea, facut sursa noua cu lm2596s, cate o bucata pentru fiecare tensiune + xl6009 ca step up la 16v si inca un lm 2596 ca step down si regulator pentru tensiunea de 13v. Practic pentru rail-ul de 13v luam 12 v, ii crestem la 16 si apoi scadem la 13, in ideea de a asigura rail-ul relativ stabil indiferent de tensiunea sursei de alimentare (baterii care se descarca).

- alimentat din greseala sursa noua cu polaritate inversa => inlocuit sursa arsa cu alta noua de la capat + montat dioda antiprost :bataie

- gasit balast hid 55w auto chinezesc in carcasa metalica. Taiat carcasa cu flexul (nu incape in proiector) si scos usor usor cablajul din dracia gri in care era turnat inauntru. Refacut traseele taiate din greseala cu flexul si inlocuit 1 bucata electrolitic taiat pe jumate tot cu flexul. :91 (nu vedeam ce dimensiune are cablajul odata acoperit cu dracia aia gri). 

- bagat balast si igniter in carcasa in locul gol si verificat izolatiile lor - pe stickerul de pe igniter chinezu' scrisese totusi " 23KV, warning, danger to life".

- cautat un regulator pe care sa fie prezenta o tensiune de 9-12v doar la pornirea din buton a proiectorului. Cules tensiunea si trecuta printr-un releu care sa asigure pornirea balastului nou doar odata cu proiectorul - gen cum face lampa originala, si stingerea inainte de inceperea ciclului de power down - racire.

- facut primul test. adus aminte de montatul unei diode paralel cu releul.

- scos bulb lampa originala din focarul reflector. Pozitionat bec hid in acelasi focar si facut probe pentru a determina pozitia optima. Preparat solutie lipit din 3 parti adeziv rigips si o parte "gletul meseriasului" (ca ce naiba....) . Reteta proprie. Asta si faptul ca sunt in renovari si am aceste materiale. Prins bec in focar cu chestia asta. Materialul trebuie sa reziste la caldura.

- dupa o zi la uscat bagat lampa in proiector si facut probe pentru a determina pozitionarea optima fata de blocul optic.

- prins mataraie inauntru, verificari, teste probe, bere...

 

masurat consum total - 78W - alimentarea se face la 12V. Am incercat cu surse mai "economice" de lumina (led-uri), dar abia proiectam un 32' amarat, mi-era lene sa-l car dupa mine doar pentru atat.

 

Astazi am facut prima proba, nu am inca montat ecranul de proiectie, sunt cum spuneam in renovari.

Mai jos o proiectie pe un perete de rigips verde, jegos. Am gasit o bucata de ceva mai alb, am pus-o si pe aia jos pentru comparatie. N-am gasit nimic cat de cat alb in toata casa, n-am ajuns la varuit.

Diagonala proiectata este aproape 2 metri, aspect 4:3. In realitate imaginea este ok dar peretele e jegos de la niste glet si poza e facuta cu telefonul. Se vede chiar si aici diferenta intre rigips si chestia aia mai alba.

Posted Image

 

un ceva mai intunecat:

 

Posted Image

 

Fireste pe ceva alb ar arata mai luminos, dar n-am pe ce acum. Asta va fi diagonala maxima la care acest proiector va lucra, in practica, cand sunt cu cortul voi proiecta diagnonale de 120cm pentru ca n-am chef sa car un ecran mai mare.

Cam astia sunt pasii pe care ii parcurg la fiecare modificare de-asta. Mai apar probleme, mai vezi ca nu incape cate ceva prin carcasa etc.

Edited by matzah
Link to comment
Guest neckro

Pfff !! Ai avut ceva de munca , eu ambitionandu-ma si ma tare vazand ca TDP-P4 nu functioneaza, am gasit pe olx la 150 de lei un Sanyo PLC-XE31 (ascultandu-ti sfatul - 3LCD :d). Acum sap sa vad cum sa modific balastul, afland de pe un forum ( care culmea mai exista  doar in cache la google ) ca versiunea asta are un gen de balast mai destept.

 

Posted Image
 

Posted Image

 

Astazi am mai gasit ceva interesant :d cica scoate peste 25k lm

 

http://www.aliexpress.com/item/free-shipping-200W-cool-white-8000-9000K-led-chips-for-DIY-projector-bridgelux-45mil-led-chip/1573402561.html

 

This one looks like it might be a pain. The CPU sends a signal to the ECO pin through TC74ACT14P. This signal is inverted 2 times and sent to the ballast. The ballast then returns some signal back to that chip. I believe the chip is acting as a buffer between 2 different communication signals. This is beyond my knowledge level. I do know that the processing happens on the ballast and not on the main board of the projector. I do not have a schematic for the ballast. Take some good pictures of the ballast and post them to this thread. I will have a look but this one does not look promissing thus far. I would consider this a "Smart Ballast" unit.  
Edited by neckro
Link to comment

valeu... asta e una din "surprizele" pe care nu vrei sa le vezi cand desfaci un proiector. banuiesc ca ai citit de el pe alde lumenslab sau alte forumuri care se ocupau in trecut cu asa ceva.

Nu am lucrat direct cu acest model sau altul din seria asta, nu stiu ce au in zona balastului insa daca seamana cu ce mai folosesc alte proiectoare cu astfel de balarii in comanda balastului problema ta e destul de complicata.

Practic, cea mai "simpla" cale este sa "mirosi" ce semnale trimite balastul si cand o face (osciloscop) si apoi sa cauti cum sa reproduci asta pe alte cai. Cel mai usor este cu un microcontroller. Insa din start este mult mai complicat decat strapatul ocazional a vreunui optocuplor.

Poti incerca sa investighezi mai departe in balast, respectiv cum anume isi da seama ca lampa produce arcul, are vreun transformator de curent? citeste vreo tensiune acolo etc.

Iarasi este posibil ca parte a comunicatiei dintre placa de comanda si balastul dejtept sa fie si ajustarea fluxului luminos prin lampa in mod dinamic. Unele proiectoare mai noi o fac in mod dinamic pentru a da impresia unui contrast mai mare. In cazul asta comunicarea se face dinamic, procesorul trimite un semnal iar in raspuns balastul trimite altul. Asta e cel mai prost caz.

 

Majoritatea proiectoarelor folosesc acele optocuploare deoarece se urmareste izolarea galvanica a partii de balast fata de placa de comanda. Dar uneori se mai trezeste cate un producator si vine cu tot felul de "inovatii" gen ce ai nimerit acolo.   

 

Nu stiu ce inseamna "sa inversezi un semnal de 2 ori" ... asta e putin ciudat ca logica de comanda :limb:

Se poate ca raspunsul asteptat de placa de baza din partea balastului sa fie un semnal dreptunghiular sau dinte de fierastrau chior, fara alte "artificii" pe acolo, caz in care ar fi mai simplu de reprodus pentru tine. Iarasi un osciloscop te ajuta. Insa problema e ca nu stiu daca ai o lampa functionala cat de cat sa vezi cum arata un semnal de OK (lampa aprinsa) ca sa vezi ce trebuie reprodus.

Edited by matzah
Link to comment
  • 4 months later...

3dlp? Sigur nu 3lcd? 3dlp sunt mai rare si deobicei mai scumpe chiar si sh. Ce serie este?Daca are o singura lampa, modificarile sunt aceleasi ca la unul cu un singur cip dmd. Nu ai avea de ce sa umbli mai departe in blocul optic sau prismele ce impart lumina catre fiecare dmd. Daca e o dracie de-aia cu 3 lampi (+ blocuri optice separate pentru fiecare culoare) atunci ai de facut de 3 ori aceasi treaba de mai sus. In cazul asta chiar nu trebuie sa umbli in partea de bloc optic de dupa cipuri dmd, risti sa strici aliniamentul lor si nu-l mai poti reface usor acasa

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines