Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop, oscilograme...


Vizitator

Postări Recomandate

Fiecare sa participe cu diverse oscilograme pt a ajuta pe cei ce sant la inceputuri cu acest aparat special.

Tot ce am pe aici este pt forum.

Posted Image

Aici avem un traf de linii defect, asa arata in colector BU

Posted Image

Aici un catod, cu frecventa cadre, fata semnal la intrare. Asa arata puricii pe catozi,

Posted Image

Link spre comentariu

Pai riplul pana la urma este tot un semnal electric. El reprezinta acea pulsatie a tensiunii de iesire ce face parte chiar din principiul de functionare al surselor in comutatie. Toate sursele de acest tip au riplu dar el se inscrie intre niste valori functie de tensiunea de iesire, tipul sursei si clasa ei sa-i spunem.

Daca te uiti la specificatiile unei ATX vezi cam ce cerinte sant. Dupa ce stii cu aproximatie la ce sa te astepti, orice marire a riplului trebuie sa dea de gandit. Daca este o abatere mica este semn ca mai poate fi lasat condul dar cu un anume risc. Cand abaterea este mare nici nu mai stai pe ganduri si nici nu mai este nevoie de verificarea mai fina a ESR-metrului.

La inceput se pune oscul pe DC si aproximezi valoarea tensiunii, adica o masuratoare inlocuitoare de voltmetru.

In timp, dupa acumularea unei experiente, vei realiza imediat ca abaterea de la o linie aprox dreapta indica o problema.

Daca vrei sa fii mai catolic se trece intrarea pe AC, se aduce comutatorul pe milivolti si se poate vedea exact amplitudinea varf la varf a riplului.

Daca am timp maine caut o sursa ATX cu cond umflati si o sa vedem riplul pe ei.

Ajutorul este cand avem cond uscati ca pe cei umflati ii schimbi fara osciloscop.

Link spre comentariu

Sa zicem ca avem o sursa ATX sigilata. Am luat una adusa la depanat. Pe sarcina rezistiva de mica putere functioneaza dar pe calc. nu.

Masor cu voltmetru: 3,34v---5,08v---12,04v.

Am pus 3 oscilograme: (primele 2 oscul pe DC, 1V/div, zero jos) prima, iesire 3,3v----a doua, iesire 5v----a treia iesire 5v dar oscul pe alternativ si 50mV/div, zero pe mijloc.

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ultima postare.DepanatoruMembru evoluatMembriPunctPunctPunctPunctPunct2.663 posturiLocatie:Tirgu-MuresPostat Astăzi, 14:13Ignora bagatorii de seama care se cred mari depanatori si care n-au alta placere decat scrisul mult pe forum si teoria ... Pana una alta numai povesti , nimic concret din partea savantilor inchipuiti , pentru ca e imposibil de zis in cazul asta exact care e problema si identificarea piesei defecte din oscilograme. Numai unul care nu depaneaza si are capul plin de teorii crede asa ceva .

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Philips L6.1---90grd

Ca majoritatea tv de 90 nu are nevoie de bobine pt majoritatea masuratorilor.

A venit cu imagine lipsa. Am inlocuit 8361 cu 8362 si am pus sondele pe iesire A-V. Se vede si comutarea canalelor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 6 luni mai târziu...

Fara ESR-metru pun sonda pe toti electroliticii din alimentare, atat primar cat si secundar.

Azi la un batran LG cu STR am gasit riplu numai pe 2 cond. Inainte si dupa inlocuire.

003ms.jpg004ms.jpg005ms.jpg007ms.jpg008ms.jpg

EDIT varsta: nu era Volga, pardon STR-F ci STR-S, deci nu nu e poarta ci baza final sursa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

ESR-metru cu LM555 ce incarca cu 10ohm si descarca cu 0,7ohm prin doua MOS-uri cond de masura.

Am scos de pe ATX 2 cond de 1000/10V ce nu arata umflati. Cu puntea analogica IEMI unul arata 900uf si pierderi mici iar celalalt 800uF si pierderi moderate. Dar la curent mare cu montajul meu cel cu pierderi mari arata capacitatea cam la jumatate fata de cel bun. I-am comparat si cu un 470/16V nou.

003mm_P.jpg004mm_P.jpg005mm_P.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Va salut domnu miticamy.Felicitari pentru postari.Rog respectuos daca puteti posta schema aparatului de care ati pomenit,pentru verificarea condensatoarelor.ESR-metru cu LM555 ce incarca cu 10ohm si descarca cu 0,7ohm prin doua MOS-uri cond de masura.Mai spuneti va rog cum trebuie sa deschid pozele din tabelul afisat.oscilograme.jpg Multumesc.

Link spre comentariu

ESR-metru cu LM555 ce incarca cu 10ohm si descarca cu 0,7ohm prin doua MOS-uri cond de masura.

Am scos de pe ATX 2 cond de 1000/10V ce nu arata umflati. Cu puntea analogica IEMI unul arata 900uf si pierderi mici iar celalalt 800uF si pierderi moderate. Dar la curent mare cu montajul meu cel cu pierderi mari arata capacitatea cam la jumatate fata de cel bun. I-am comparat si cu un 470/16V nou.

003mm_P.jpg004mm_P.jpg005mm_P.jpg

 

Eu spun demult ca un ESR metru adevarat nu se poate face cu un astabil si un PIC.

Masuratorile cu un astfel de ESR-metru nu garanteaza intotdeauna gasirea condesatorilor defecti.

Mult mai bine si corect in depistarea condesatorilor imbatriniti este sa faci masuratoare de riplu pe condesator cu un osciloscop trecut pe AC - asa cum explica si Miticamy mai sus.

Link spre comentariu

@doban: Acela e un printscreen, nu se poate descarca. Oricum nici eu nu mai stiu in ce conditii sunt obtinute oscilogramele, in mod normal fiecare trebuia postata si comentata pe forum daca interesa. Dar efortul meu ar fi fost maricel pt cativa interesati.

Montajul este facut in fuga si de aceea a necesitat 2 tensiuni(5v si 12v)ceea ce e un dezavantaj. Mai am unul cu o singura tensiune dar curentul nu este bine controlat, il foloseam la service.

In orice caz au dezavantajul ca sunt doar informative, folosesc condensatori "etalon" pt comparatie. De fapt le-am realizat mai mult pt a compara condensatori noi cumparati din comert deoarece pe M. Domnului nu gaseam mereu acelasi tip de condensatori, ci mai ales "chinezisme". Cum firma nu cumpara de la magazine serioase cantitati mari de condensatori cunoscuti a trebuit sa ma descurc asa(luam cate 2-3 bucati din fiecare si apoi alegeam pe cei cu ESR cel mai mic).

Dar cand vrei sa verifici cond care nu sunt umflati(ca in cazul de fata) este f. util. Asa am gasit prin diverse ATX cond CHINA cu nume de "guma" care dupa cativa ani de functionare aratau ESR si la jumatate fata de unii noi, chiar cunoscuti, de stateam pe ganduri daca e bine sa-i inlocuiesc.

Alt dezavantaj pt cei grabiti este timpul pt masuratoare. Eu am functionat mereu cu viteze mici si nu m-a deranjat. Pt un angajat cu norma de indeplinit nu este recomandat. Prietenul meu, inginerul priceput la multe, a facut un fel de convertor de la acel impuls la o tensiune continua. M-am plans ca pe teren nu am osciloscop si ar fi bun un ESR-metro la care sa pun aparatul de masura din dotarea oricarui electronist. Schema e un pic mai stufoasa si nu am reusit sa o realizez.E gandita pt 4 acumulatori Li-ion dar cine stie daca nu funct cu 2 si operationale rapide moderne de la magazinul polonez.

ESR_sept17.jpg

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări