Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imprimante pentru realizare PCB - toner transfer - marturii


Postări Recomandate

  • 7 luni mai târziu...

Pentru cei care au primit gratis (atarnat de clanta usii la intrare) catalogul IKEA (cel grosut si format mic) probabil ca ati fost interesati de mobilierul prezentat.

 

Pentru altii (adica pentru mine cand nu am chef de metoda UV) a fost mai interesant ca se obtin cablaje fenomenale (in detaliu) tiparind pe hartia catalogului acesta (imprimanta HP1022-cartus original) si folosind metoda toner transfer. :)

Ce mi se pare demn de mentionat este ca atunci cand desprinzi hartia de pe PCB nu lasa prea mult 'puf' pe trasee.

Practic este buna mai ales pentru cei care fac "pseudo silkscreen-ul" pentru ca negrul este chiar negru si nu albicios.

 

PS: singura problema este ca hartia este destul de subtire si se blocheaza in imprimanta daca o introduceti ca atare. Lipiti-o pe un substrat de hartie normala cand o tipariti si totul este OK.

 

LE: Pentru single layer ... absolut nici-o diferenta fata de metoda UV. Am testat facand acelasi pattern PCB cu metoda toner transfer (cu aceasta hartie) si cu metoda UV (film negativ).

 

Posted Image

 

Si de unde am taiat cateva pagini deja :)

Posted Image

Editat de mars01
Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Din cate am citit (dar lucrurile pot fi diferite de la un brand la altul) atunci cand se foloseste o setare pt hartie mai groasa, hartia este trasa mai lent prin cuptor ceea ce s-ar traduce intr-o temperatura mai mare aplicata asupra sa.

Lucru care ar trebui sa fie benefic pt aderenta toner-ului la hartie.

Link spre comentariu

Cine e interesant de imprimante mai moderne eu am un Xerox (Xerox phaser 3020, luat la oferta cu 240 de lei) si merge foarte bine, setarile pe care le folosesc eu:

 

Paper: Normal

Quality: High Resolution

ClearText: Maximum

Contrast: 100

 

Ca hartie folosesc hartie de ambalat caduri (rola care se gaseste prin toate magazinele) decupez cat am nevoie si cu banda de mascare (nu am incercat cu altceva de frica sa nu se topeasca scotch-ul) il lipesc de o hartie A4. Rezultatele sunt destul de bune, obtin destul de usor si trasee de .4mm insa incerc sa ma limitez la un minim de 0.7mm folosit pt componente SOT-235

 

https://i.ibb.co/G0G6XDt/DSCN1175.jpg

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Mai important decat tipul de hartie cred ca este cantitatea de toner, care trebuie setata la maxim.

Eu folosesc folie press'n'peel caci la cate cablaje fac eu, adica putine, nu cred ca economisesc prea mult folosind hartie ieftina. Pentru cablajele pe care le fac prin metoda foto, folosesc hartie de calc. Nu am modificat niciodata tipul de hartie, decat cand am folosit folii pt. retroproiector .

Link spre comentariu
Acum 6 minute, one a spus:

Pentru cablajele pe care le fac prin metoda foto, folosesc hartie de calc

Si nu se deformeaza din cauza temperaturii? Am incercat si eu acum ceva timp sa folosesc hartia de calc dar a trebuit sa setez tipul hartiei ca fiind carton altfel in anumite locuri lipsea toner-ul, nu adera. Apoi am observa ca hartia se deforma din cauza temperaturii asa ca aveam de ales: ori integritate trasee ori deformare cablaj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări