Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
djlove

cum leg in punte 2 amplificatoare

Recommended Posts

Pai a le lega in punte sau in paralel nu este aceiasi lucru...Legarea in punte a doua amplificatoare se face astfel:- iesirea unuia se leaga la o borna a boxei si a celuilalt amplificator la cealalta borna a boxei.- la intrarea amplificatoarelor trebuie aplicate 2 semnale: la unul dintre ele se aplica semnalul original iar la cel de-al doilea semnalul defazat cu 180 de gradeDaca nu ai amplificatoarele gata realizate si vrei sa te pui tu sa faci amplificatorul se poate folosi schema din datasheetul original unde este schema conectarii lor in punte...ATENTIE! La legarea in punte a doua amplificatoare, tensiunea aplicata pe difuzoare este teoretic dubla. Deci curentul pe aceiasi impedanta va fi si el dublu de unde rezulta o putere pe difuzor de 4 ori mai mare. Problema insa este atunci cand se folosesc difuzoare de 4 ohmi curentul devine dublu la o amplificare cu 2 amplificatoare in punte si impedanta aparenta pentru fiecare amplificator este practic jumatate, deci 2 ohmi !Daca amplificatorul poate functiona pe o impedanta de 4 ohmi, daca se leaga in punte 2 amplificatoare de acest timp difuzorul trebuie sa fie de cel putin 8 ohmi !!!

Link to comment
Share on other sites

nu m-ati inteles

eu am 2 kituri cu tda7294 mono puse deja fiecare in punte(asa e cablajul cu 2 integrate in punte)

ele dau o putere de 250w pe 16Ohmi(sau pe aproape)

acum se pune problema cum sa leg in paralel aceste module( adica sa folosesc ambele kituri pt a ataca o singura boxa de putere mare)

sa obtin o putere apropiata de 500w

 

sper ca m-ati inteles de acesta data si sper sa ma lamureasca cei care sunt in masura de asta!

stiu sigur ca se poate deoarece are un amic o statie facuta de el cu 4 integrate pe canal, dar a plecat in SUA acum si nu am cum sa il intreb

Link to comment
Share on other sites

Pai e chiar simplu.Legi intrarile si iesirile in paralel.Pe fiecare iesire inseriezi niste rezistente de 0.2ohmi 5W.Ar fi bine sa te asiguri si ca ambele au aceeasi amplificare.Ai cumva schema?, ca sa iti putem spune exact ce rezistente trebuie sa verifici.

Link to comment
Share on other sites

Inainte de a le lega in paralel verifica atent fazarea, altfel... :smt022 Parerea mea e ca risti cam mult pentru un rezultat iluzoriu. Daca iti reuseste legarea sa ne arati si noua cum scoti 500W. In ideea asta daca leg 20 de amplifuri din astea puse in punte voi scoate 5 KW ? :smt005 Mai bine cumpara ceva mai puternic din constructie.Bafta!

Link to comment
Share on other sites

fals Zal, chestiunea aia merge, si daca ai 4 TDA-uri pe acasa, un traf de +/-37Vcc poti incerca un amplif de 200-250W din ele.nu te opreste nimeni.inca ceva: chestiunea aia cu "verifica sa aiba aceeasi amplificare" e sora cu fraza "foloseste numai rezistente metal-film", dar cine asculta?oricum nu se va intampla nimic, vor salva rez de putere de pe iesire problema.

Link to comment
Share on other sites

Pout=Uout(vf)^2 / 2RScazi R cat poti de mult fara sa depasesti disipatia maxima.Cand ai mai multe bucati in paralel se distribuie la mai multe integrate.Probabil ca nu scoate 500w, n-am stat sa calculez.Cert e ca poti merge in 8ohmi cu alimentarea de 40V fara sa stresezi integratele.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines