Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

IR2153 pentru incepatori


Guest

Recommended Posts

Sant multe abordari pe forum ale surselor cu IR2153

Aici se va incerca detalierea functionarii pt incepatori.

Icepem cu PDF-ul  http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/ir2153.pdf

 

The IR2153D(S) are an improved version of the popular IR2155 and IR2151 gate driver ICs, and incorporates a high voltage half-bridge gate driver with a front end oscillator similar to the industry standard CMOS 555 timer. The IR2153 provides more functionality and is easier to use than previous ICs. A shutdown feature has been designed into the CT pin, so that both gate driver outputs can be disabled using a low voltage control signal. In addition, the gate driver output pulse widths are the same once the rising undervoltage lockout threshold on VCC has been reached, resulting in a more stable profile of frequency vs time at startup. Noise immunity has been improved significantly, both by lowering the peak di/dt of the gate drivers, and by increasing the undervoltage lockout hysteresis to 1V. Finally, special attention has been payed to maximizing the latch immunity of the device, and providing comprehensive ESD protection on all pins.

 

Integratul de control este IR2153, adica nu exista reactie, adica inductanta ( valoarea ei ) nu este critica, adica numarul spirelor nu este critic. Trebuie o minima inductanta intre redresare si filtrare la iesire pentru varfurile de curent cu care electroliticii sunt incarcati, cateva zeci de uH ar trebui sa ajunga, numarul spirelor depinde de ce tor alegi. Vezi ca la topicul meu cu proiectd didactic despre modificare sursa ATX am postat si un excel unde poti calcula foarte usor numarul spirelor pentru o inductanta dorita, sau invers, inductanta rezultata dintr-un anumit numar de spire date, si am inclus acolo mai multe variabnte de toruri de la micrometals.

 

 

am alta intrebare:la schema care vreau sa o folosesc intre pini 2-3 am o rezistenta de 22k si o multitura de 100k,ce se regleaza din ia?

 

La IR2153 pinul 2 corespunde functiei RT, deci un semireglabil acolo ajusteaza frecventa ( desi nu sunt convins cu ce scop ).

 

asta este sursa

cum se regleaza multitura?

 

Asta il poti intreba pe proiectantul acelei scheme, deoarece asa cum am zis nu vad ce sens are sa variezi frecventa la IR2153 unde oricum nu ai stabilizare.

 

cu ce rezistenta sa il inlocuiesc?pe net la diferite scheme difera valoarea

 

traf de la sursa at merge folosit?

Link to comment
  • Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Mai pune schema o data ca sa stim despre ce vorbim.

Un traf nu are legatura cu integratul ci cu topologia sursei.

Daca sursa este semipunte--cum presupun ca este AT-ul de care spui--iar IR2153 se foloseste pt semipunte rezulta ca traful se poate folosi.

DAR sa stii la ce frecventa a fost folosit.

De regula AT au 28---35khz iar IR2153 ar trebui dus la 40---45khz pt ca functioneaza numai cu conductie maxima si evitam astfel intrarea in saturatie a miezului.

Link to comment

Sursele cu dbl494 si sg6105d sant semipunte

Cea cu as2114f este forward.

Esti de atata timp pe forum si nu asimilezi nimic.

Intrebarea cu AT era daca sa folosesti traful asa cum este bobinat?

Ca dupa intrebarea cu trafurile din tv color inteleg ca te referi la miezuri.

Cand te maturizezi?

Link to comment

eu vreau sa le rebobinez

la cele de la sursele at ne-rebobinate ce tensiune as optine?

pe cel de la sursa cu as2114 daca il rebobinez nu il pot folosii?

si pe cele din tv si monitoare daca le rebobinez nu optin o putere mai mare decat de la cele din sursa at?am multe placi de monitoare si cateva de tv cu traf-uri destul de mari.

le iau si eu pe rand cu invatatul pana acum mi-sa parut complicat sa fac o sursa smps si mai scump ca un traf,dar am gasit-o pe aceasta care cred ca o pot realiza cu ajutorul dv

am incercat sa modific o sursa at dupa proiectul lui marian dar am esuat,sper sa nu fac la fel si cu aceasta

am inteles ca in gol creste tensiunea mai mult decat cea pt care a fost bobinat traful,pot pune un consumator sau filtru care sa o mentina la tensiunea normala?

Edited by Emil 1986
Link to comment

Pe forum se poate invata mai bine ca la scoala pt ca acolo profesorul are multi elevi.

Aici este invers, la activitatea redusa sant mai multi profesori la un elev.

Daca nu ti-a placut sa inveti in liceu o sa fie dificil si pe forum.

Este simplu, pt ca nu stii sa asezi cunostintele noi ca o continuare a imaginii initiale despre lumea tehnica pe care se presupune ca ti-ai format-o pana acum.

Si atunci aruncati la intamplare date noi cum puneti rufele in masina de spalat.

Sursele in comutatie si trafurile sant asa simple(ma refer la nivelul nostru ca amatori, nu-i punem la socoteala pe ingineri si specialisti) incat exemplu lui Marian ar trebui sa va dea de gandit. Acum sa nu te gandesti ca poti performa ca el dar macar sa iesi un pic din intunericul in care bajbai.

Problema este, ti-o doresti cu adevarat?

Ca asa sa faci o sursa intreband de fiecare lipitura mai bine ne apucam cu totii de agricultura.

Pt trafuri pornesti de la miezuri. Ai auzit de ferosiliciu, ferite, toruri din pulberi metalice.

Scrii tu cu manutele tale ce stii despre ele, pui link-uri de unde ai mai citit.

Apoi trecem la traf, cum facem sa nu saturam miezul si numarul de spire pt diverse tensiuni.

Toate acestea au fost spuse de Smilex, UDAR, Marian dar voi nu stiti sa le ordonati din zecile de postari pt ca, asa cum am mai spus, nu aveti firul calauzitor pe care sa le insirati intro ordine fireasca.

Si daca nu faci rost de osciloscop vei avea o viata(de electronist) trista, te vei chinui inutil. Cum am mai glumit odata, vei imbatrani inainte de vreme.

 

FERITA functioneaza intr-un domeniu de frecventa si ne cere sa avem grija ce inductie folosim, ea nu este dedicata pt flyback sau forward/semipunte/punte.

Dar stiind ca la flyback este nevoie de intrefier, fabricantii l-au prevazut pe acesta din start ca sa ne usureze munca.

De multe ori numai un E are intrefier, asa ca avand 2 trafuri identice de monitor/tv se aleg E-urile fara intrefier si obtii un miez de forward.

Cele 2 E se pun in lumina si intre coloanele din mijloc nu trebuie sa avem nici cel mai mic spatiu.

Link to comment

Eu am o rez de resou de 2kw/ 4 lei pe la noi.

Nu am taiat-o ci am facut 3 bucle: la jumatate una si la un sfert inca 2. Am deci 5 legaturi cu saibe stanate si suruburi de 4mm si fac combinatii diverse.

Poti masura rezistenta lor cu un ohmetru precis sau masori curentul daca ai o sursa puternica care poate fi si un traf de 50hz peste 300w.

Link to comment

Nimic nu este mic sau mare, cand intro ecuatie ai 2 termeni nu poti sa discuti decat de unul.

Si nu ai 18ohm pt ca poti pune cele 2 jumatati in paralel si obtii 9ohm.

Numai cand stii si tensiunea de la iesirea sursei poti sa vezi ce curent/ putere ai prin sarcina.

Ia mai descrie o data proiectul ca nu am stat eu sa citesc ce ti-ai propus.

Link to comment

este vorba se sursa de la postul 4.pe care vreau sa o fac pt diferite amplificatoare (tda7294 FET200)am trafuri din surse at care nu au pic de spatiu intre E si I si mai am trafuri din surse tv/monitor care este format doar din E dar la care mislocul nu se uneste,ramane putin gol intre ele,le pot folosi?

mi-sa parut ce mai simpla cu care sa incep si sa mai invat cate ceva

edit;mosfeti sunt IRFB11N50APBF

Edited by Emil 1986
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines