Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ventilator aerisire baie


criss
 Share

Recommended Posts

Buna,

 

Doresc sa fac o automatizare ce controleaza aerisirea baii.

Am o clapeta care il controlez cu un motor si doresc sa adaug un ventilator care sa poata sa extraga(aburi) si sa bage aer curat.

Adica cateva secunde sa extraga aburul din baie dupa care sa-si schimbe senzul pt a putea baga aer din exterior.

 

Din pacate nu gasesc un ventilator la care sa-i pot schimba senzul, toate ce le-am gasit erau 'shaded pole'.

 

Caut un motor cu bobina de pornire prin condensator, dar pana in acest moment fara succes  :(

 

 

Link to comment
Share on other sites

Colegul @Spitfire, are perfecta dreptate.

Daca totusi vrei motor cu schimbare de sens, ai 2 variante:

1-motor cc cu schimbare de polaritate (dezavantaj-alimentatorul+automatizare);

2-motor cu bobina de pornire prin C (dezavantaj-ac. motoare sunt mai voluminoase si greu de adaptat+automatizare).

Ca dezavantaj major, daca ventilatorul nu a tras tot aburul din baie (in timpul programat), la inversarea sensului il baga  (ce a mai ramas) in casa.

In concluzie, cred ca te legi la cap, fara sa te doara.

Edited by vera
Link to comment
Share on other sites

Ideea cu un ventilator ce dă umezeala afară într-un sens și apoi își inversează sensul pentru a introduce aer e de-a dreptul ,,originală,,.....așa ceva nu am văzut încă nicăieri și motivul a fost expus clar de către colegul Spitfire. Un ventilator de baie cu temporizare, comandat de către întrerupătorul de iluminat al băii sau chiar unul comandat de un senzor de umiditate inclus, este tot ce vă trebuie. Aer oricum trebuie să intre din celelalte camere, fiindcă trebuie să existe întotdeauna un schimb de aer cu exteriorul. Dacă aveți posibilitatea montării unei mici ferestre cu exteriorul, nu mai e nevoie nici de ventilator.....

Link to comment
Share on other sites

Totusi un lucru nu inteleg, care este avantajul ??? introducerii de aer proaspat in baie dupa evacuarea aburului.

 

Ult alt aspect ar fi acela ca atunci cand esti stricat la burtica si faci " o mamaliguta " urat mirositoare in buda ce te faci daca??? , dupa ce ventilatorul scoate odoarea se apuca sa o introduca inapoi.

Daca totuși insistati sa realizați instalația cred ca cea mai simpla si poate si cea mai ieftina varianta este... cea cu două ventilatoare.

 

Este cea mai ieftina si cea mai plauzibila, pentru ca, cu doua ventilatoare se realizeaza mai rapid evacuarea aburului sau/si a odorii si se realizeaza rapid schimbul de aer .

 

Solutia ar fi cu atat mai eficace daca baia in cauza ar avea doi pereti exteriori opusi .

Edited by Dominicue
Link to comment
Share on other sites

Eu ma gandeam sa foloseasca un ventilator pentru fiecare sens ca sa nu trebuiasca sa-l preocupe schimbarea sensului de funcționare; eventual ventilatorul care scoate aerul ar putea fi comandat de un higrostat...dar deja discutam de alte costuri.

Link to comment
Share on other sites

Eu ma gandeam sa foloseasca un ventilator pentru fiecare sens ca sa nu trebuiasca sa-l preocupe schimbarea sensului de funcționare; eventual ventilatorul care scoate aerul ar putea fi comandat de un higrostat...dar deja discutam de alte costuri.

 

Exact la acelasi lucru ma gandeam si eu, functionarea ventilatoarelor fiecare pentru un sens ( unul introducere si celalalt evacuare ) si daca fuctioneaza simultan atunci omul poate spune ca are o instalatie de ventilatie in toata regula, daca mai pune si filtre unul pe evacuare si unul pe introducere amandoua cu carbon activ atunci instalatia deja trece in sfera profi.

Link to comment
Share on other sites

nu am cum sa mai dau o gaora, baia este mica si doar o singura gura de ventilatie am in pod ce duce afara printr-un tub flexibil.

Schimbul de sens nu doar pt baie o vreau ci si pt camera/re, adica daca imi doresc sa aerisesc camerele deschid usile si sincronizez functionarea ventilatoarelor, unul baga celalalt scoate si isi schimba senzul.

motoare ac as dori, si nu mi-a fi greu sa le comand prin tiristorii.

Toate temporizarea, comanda sens, deschidere clapete o va face un plc.

Link to comment
Share on other sites

Daca discutam de ventilatoare axiale ,degeaba schimbati sensul de turatie ,palele au un anumit desen ptr. un sens ideea cu aerisitul casei prin acel ventilator este o aberatie tehnica,deh caldura mare ,ce debit are ventilatorul? ce volum de aer aveti in casa? ce configuratie? oricum vor ramine spatii "neaerisite" 

Link to comment
Share on other sites

nu am cum sa mai dau o gaora, baia este mica si doar o singura gura de ventilatie am in pod ce duce afara printr-un tub flexibil.Schimbul de sens nu doar pt baie o vreau ci si pt camera/re, adica daca imi doresc sa aerisesc camerele deschid usile si sincronizez functionarea ventilatoarelor, unul baga celalalt scoate si isi schimba senzul.motoare ac as dori, si nu mi-a fi greu sa le comand prin tiristorii.Toate temporizarea, comanda sens, deschidere clapete o va face un plc.

Eu cred ca vrei ceva imposibil. Lăsând la o parte faptul ca nu prea sti sa spui ce vrei sau nu sti ce vrei, problema nu este cum schimbi sensul de rotatie al unui ventilator ci sa asiguri circulaţia aerului cu debitul necesar. Sa inteleg ca vrei ca in anumite conditii sa scoţi aerul din camera iar in altele sa introduci aer? Ca din ce ai scris se intelege ca vrei intai sa scoţi aerul si apoi sa introduci in locul lui aer proaspăt de afara, iar acest lucru este o aberaţie.
Link to comment
Share on other sites

nu stiu daca am inteles corect ce anume doreste colegul. insa pe mine m-a dus gandul la o schema dintr-o carte Elektor (cu coperti rosii, nu mai stiu exact cum ii zicea, ceva de genul 302 circuite electronice), schema care functiona astfel: dupa stingerea luminii in incapere (deci initial lumina trebuie aprinsa!) schema cupla, pentru o durata prestabilita, reglabila, de timp, prin intermediul unui optotriac parca, un consumator (era vorba de un bec parca, dar se poate adapta pentru sarcina inductiva...oricum nu trebuie sa functioneze decat on/off...deci o retea de tip snubber rezolva problema sarcinii inductive). cu alte cuvinte, daca iti trebuie o schema care sa-ti cupleze ventilatorul si sa-l lase sa func'ioneze un timp dupa ce ai stins lumina la baie,cred ca shema de care spun se potriveste. in cazul asta, daca solicita cineva, caut cartea si-i fac un scan. schema e destul de simpla, cu fototranzistor ca senzor, 4060 ca temporizator parca si optotriac (sau solid state switch, se poate adapta cu optocuplor, etc).

Link to comment
Share on other sites

Există astfel ventilatoare de baie în comerț, care sunt comandate fie de stingerea becului de la baie (când o persoană iese din baie, ventilatorul pornește automat timp de 1-5 minute), fie de un senzor higrometric inclus (sesizează un anumit prag de umiditate și funcționează până când umiditatea scade de exemplu la maxim 50%).Doar că acestea scot aerul din baie, colegul vrea însă și funcționarea inversă.....deși aerul scos din baie este completat automat din celelalte camere.

Link to comment
Share on other sites

De obicei ventilatoarele din baie pornesc odata cu aprinderea luminii si continua un timp prestabilit dupa stingerea acesteia.

Daca o persoana sta la dus 1 ora nu prea mai are sens ca ventilatorul sa mearga numai 2 minute dupa ce peretii s-au umplut de condens.

 

Asa cum spunea cineva, ideea de a introduce aer in baie este cel putin originala.

Daca ar fi o solutie universala, ar fi aplicata si la hotele de bucatarie.

 

In fiecare casa unde se folosesc tamplarii de tip termopan, care inchid foarte bine, ar trebui sa fie cel putin o gura de aerisire pe unde sa intre aer proaspat in casa.

 

Daca colegul nostru are o baie perfect ermetica, solutia ar si un ventilator in partea superioara a baii si o deschidere (fara ventilator) in partea inferioara.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Doua ventilatoare "inseriate" pe acelasi tub cu sensuri de rotatie opuse adica cu mastile acelea patrate fata in fata si etansate cu silicon. Asa exista conectare la tubulatura in ambele sensuri. Masca de intrare in baie trebuie realizata sau "imprumutata de la un ventilator defect.

Cea mai simpla solutie este sa decupati in partea de jos a usii si sa adaugati o fanta de acces aer si cu un exhaustor pe tubulatura (sau in geamul de la baie). Ca sa faceti admisia de aer folositi o suflanta in hol din care se face distributia aerului in celelalte camere. Asa se poate face si incalzirea sau racirea aerului centralizata folosind un aer conditionat in hol daca se creeaza fante si la celelalte camere. Asa mirosurile sunt evacuate chiar daca functioneaza doar ventilatorul din hol si nu mai este necesar un ventilator in baie. Holul se numeste camera cu presiune pozitiva unde doar iese si nu intra nimic. Fantele din usi ghideaza pe unde iese aerul iar ferestrele sunt punctul de iesire.

Ati intrebat de o situatie particulara, adica baia dar presupun ca vreti sa faceti automatizarea pentru toata casa. In acest caz faceti conditionarea aerului si la nivel de temperatura sau doar schimb de aer? Zona baii este delicata pentru ca acolo este necesara "scoaterea" indiferent ca este WC sau dus. Asta inseamna ca va fi punctul de iesire al aerului iar holul central va fi punctul de intrare. Daca nu aveti tubulatura in camera se pot adauga doua fante, una cu ventilator si una fara (s-a mentionat mai sus) si care sa faca schimbul de aer in camera. Daca geamurile sunt inchise mai tot timpul nu este necesara fanta comandata prin servo. Daca se face baie in cada si nu dus atunci trebuie sa aveti in vedere o varianta care sa ocoleasca baia partial prin tubulatura pentru ca altfel nu va fi prea placut.

Faceti rost de planul de ventilatie de la o cladire cu birouri si aveti un exemplu concret despre cum trebuie realizata o astfel de instalatie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines