Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema invertor reconstruit

Recommended Posts

Va salut domnilor , si va cer inca o parere fiind mult mai experimentati si rutinati in ale invertoarelor.

Am mai avut un post despre un invertor cava de genul PRO STICK ... la care am incercat sa il fac functional si dupa un timp am renuntat si eu si clientul (unchiul meu :d ) , pentru ca respectivul invertor a fost dus complet inclusiv trafo forta prajit , si in consecinta am decis sa ii fac eu modulul PWM si sa ii pastrez trafo forta dupa ce l-am rebobinat cu acelasi numar de spire pe care le-a avut , in rest am scos tot dupa PCB mai putin partea cu IGBT si snubere pt ca se potriveau cu schema folosita de mine in montaj. Deci in probe toate bune si frumoase la tensiuni pe bara de forta de respectiv 20 , 50 , 70 Vca , si PWM alimentat separat cu o sursa de 15Vcc (modificata de la o imprimanta CANON), oscilograme excelente in grila IGBT`urilo la iesire din trafo-forta , plus ca raportul de tensiune primar-secundar era de 4,ceva. Am avut sarcina pe iesire bec halogen auto de 55W , lasat sa functioneze asa cu becul cam o ora , nu s-a intamplat nimic , nu se incingeau finalii , dar cand l-am alinentat de la retea , crezand ca totul este OK a facut un mic poc in IGBT`uri .

Va atasez o schema dupa care am facut montajul si poate ma luminati si pe mine unde am gresit , banuiala mea fiind numarul de spire de pe traful de forta pe care le-am notat in imaginea atasata , si in loc de IRF 540 Am folosit IRF 120. Posted Image

Sper sa ma ajutati sa vad greseala mai ales ca nu sunt documentat in trafurile de ferita , si va multumesc anticipat pentru pareri .

Sigur e aia toata schema? Daca ar fi asa simpla, chinezii ar scoate un invertor la 50 de euro. Dar trecand peste gluma, sunt o gramada de motive pentru spike-uri peste capacitatea igbt-urilor, care e normal sa faca poc. Daca aveai un autotrafo, cresteai tensiunea incet, fara a trece de valoarea periculoasa, si vizualizai forma semnalului in primarul trafului de putere, iti spun sigur ca te cruceai ce "fulgere" erau acolo. In mod sigur trafu de putere e dimensionat incorect, dar sunt prea multe deficiente pentru schema prezentata de tine, abordeaza mai degraba o schema incercata, la care ai si pcb-urile in paginile forumului.

Spor la treaba!

Schema nu are de ce sa nu functioneze, asa simpluta cum este ea. Dar, sa analizam putin:

1. Frecventa de lucru: F = 1,7 / (Rt * Ct), unde F este in kHz, Rt in kohmi si Ct in microFarazi, adica F=1,7/(10*0.0027)=63kHz.

Frecventa la iesire este F/2 (UC3845), adica 31,5kHz.

2. Transformatorul de iesire: miez E55, primar 11 spire, secundar 4 spire. Folosind formula consacrata, Np = (Vi * Ton) / (B * Ae), unde Vi = tensiunea de intrare (315V), Ton = Dmax/F=0.5/31500=0.00001587 secunde, B = 0,2 Tesla, iar Ae = 345 mmp.= 0.000345 mp

Conform acestor date, numarul de spire in primar ar trebui sa fie Np = (315 * 0.00001587) / (0.2 * 0.00345) = 72,45 spire

In cazul tau, avand datele din schema electrica, cu exceptia inductiei B, nu se poate modifica nimic in aceasta formula pentru a ajunge la rezultatul de 11 spire. Iti las tie placerea de a calcula valoarea acesteia pentru numarul de spire dat!

Si deasemenea, calculeaza frecventa la care ar trebui sa lucreze traful cu acele 11 spire! Abia pe urma poti trage concluziile!

Edited by CIBY2

Recitindu-mi postarea, constat ca am fost cam neclar in exprimare. De fapt vroiam sa spun ca: In conditiile date, conform schemei electrice, avand o tensiune de intrare fixa, o sectiune fixa a miezului, o frecventa data si un numar de spire dat, aplicand formula de mai sus, singura posibilitate de a egala cei doi termeni ai ecuatiei este sa variem B, care in acest caz, ajunge la 1,317 Tesla.

(315*0.00001587)/(1.317*0.000345) = 11

1,32 Tesla!!!!

Ce fenomene se produc in acel traf la aceasta valoare a inductiei nu vreau sa stiu!

Edited by CIBY2

Din calcule, cu B=0,2T, rezulta 207 kHz, pentru 11 spire.

La acest ordin de marime a frecventei si a inductiei, pierderile in ferita ar fi in jur de 22W/cmc (http://web.mit.edu/6.131/www/document/3c90.pdf, fig. 6), enorm zic eu, adica undeva aproape de 1kW (44*22) (http://www.tme.eu/ro/Document/f2c19dab9dbe56112f02a98983d63271/e552821.pdf).

La 80 kHz, rezulta B de aprox. 0,5T

Asteptam ca @parutzu sa ne spuna ce frecventa avea vechiul invertor, sau macar integratul si componentele din reteaua Rt - Ct.

Edited by CIBY2

NU STIU EXACT CE FRECVENTA AVEA RESPECTIVUL DAR TRAFUL LUI ASA A FOST BOBINAT DE FABRICA : 11 SP PRIMAR - 4 SP SECUNDAR.

AM SA MA UIT PE CARCASA DACA SE MAI CUNOASTE SI DEDUCE CEVA .

Ideea este sa adaptez montajul din RT SI Ct si parte driver , pentru ca fereastra trafului si carcasa aparatului nu imi permit altceva. Si multumesc Dl`ui Ciby pentru formule  (asa mai pun si eu mana pe carte )

Se pot vede spirele din primar aici : http://www.elforum.info/topic/101449-schweisskraft-pro-stick-140-are-cineva-o-schema/

Posted Image

Edited by parutzu

Imi poti spune pe cat era setata baza de timp din pozele de aici http://www.elforum.info/topic/101449-schweisskraft-pro-stick-140-are-cineva-o-schema/?p=1157950?

Folosirea in schema originala a MOS-FET-ilor STW15NK50Z, cu timpi de comutatie de ordinul zecilor de ns, imi inspira o frecventa cu ordin de marime peste 100 kHz, combinata cu un factor de umplere mai mic de 50%, justifica numarul mic de spire al trafului. In paranteza fie spus, folosind B=0,2 T, F=125 kHz, Dmax=30%, rezulta un numar de 11 spire in primar. Dar oscilogramele din linkul de mai sus nu arata un factor de umplere de 30%!

In acest datasheet gasesti cum sa limitezi factorul de umplere prin alegerea Rt. Tine cont ca valorile din tabelul 1 sunt pentru UC3842 si pentru 3845 valorile afisate trebuiesc impartite la 2. Pentru factor de umplere de 30%, valoarea Rt trebuie sa fie undeva intre 850 si 860 ohmi. Ct se calculeaza in functie de frecventa si Rt.

La frecventa de 125 kHz n-o sa poti folosi IGBT-urile care le ai.

Da!

0,5 microsecunde/div, asta inseamna aprox. 2,4 microsec toata perioada, adica peste 400 kHz frecventa! Si tu vrei sa obtii rezultate cu 32 kHz?

LE:

Stai putin, ai editat mesajul dupa postarea mea. Ai t = 0,0000005 sec/div * 4.8 diviziuni=0.0000024 sec.

F = 1 / t = 1 / 0.0000024 = 416666  Hz. Nu 41,6 kHz, ci 416 kHz!

Si atunci cercul se inchide cu B = 0,1T, ceea ce este mai mult decat OK din punct de vedere al pierderilor in miez!

Acestea ar fi conditiile pentru a putea utiliza acel traf!

Edited by CIBY2

Off batranetea bat-o vina .... :)

Timp pe diviziune este 5microsecunde nu 0.5 , m-am uitat fara ochelari .

Si deci frecventa este de 41,6 kHz cum am spus. Deci merge folosit traful cu 11 sp in primar sau nu , iar daca da cu ce modificari ?

Va atasez un calculator de traf`uri ferita luat de pe net , sa vedem daca ajuta cu ceva : http://www.2shared.com/document/xGINT-RQ/calcul_traf_comutatie.html

Am dat link pt ca nu stiu daca merge si cum sa pun direct fisierul respectiv.

calcul traf comutatie.rar

Edited by parutzu