Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ayon Triton II


Guest viobio

Recommended Posts

Guest viobio

Un monstru de 2X120W și 55kg! 8 finale KT88.Ucis și redus la tăcere de complicatul sistem de servobias,mai am la reparat/modificat un amp de chitară Bugera Infinium, ucis tot de servobias.Aceste circuite de servobias,la mare moda în ultimul timp,dau mari bătăi de cap și creează numai probleme,după mine este un sistem complicat și NEFIABIL.Din păcate acel Ayon o sa ajungă la reparat în Austria,în România le repara p...lea Spătaru,nu exista service autorizat, microprocesorul vine scris de la producator,proprietarul nu a acceptat modificarea amplificatorului cu bias clasic,cu semireglabili pt fiecare finala,încearcă sa îl repare la firma mama și sa scape de el,ampul a costat 6500 euro,din cite am înțeles acest amp a fost vândut și revândut de patru ori,de nou a avut probleme,a mai fost reparat.Pun citeva poze cu interiorul de 6500euro.

post-176980-0-50209900-1435819965_thumb.jpg

post-176980-0-88125800-1435820029_thumb.jpg

post-176980-0-40423100-1435820267_thumb.jpg

Edited by viobio
Link to comment

In prima oscilograma palierul .... e dezastru, dar frontul crescator si descrescator sunt verticale (slew rate foarte foarte bun). In a doua oscilograma palierul foarte bun in raport cu prima oscilorama insa fronturile sunt oblice (slew rate mmai mic). Se pare ca nu merge sa impaci si capra si varza. 

 

viobio din ce am vazut pe net se pare ca tot mai multi se indreapta spre servobias desi nu-i la indemana oricu,. si cred ca mai este multa munca pana la un rezultat bun. Totusi este rusinos ca o firma sa se faca de cacao in asa hal. Personal cred ca sunt multe sanse sa se abandoneze servobiasul daca mai apar si alte esecuri (mai ales ca reclama este sufletul comertului si se duce repede buhul ca au dat-o in bara). 

Link to comment

Eu am scris fix la ce oscilograme ai pus tu in acest topic. Ai spus clar:

 

 

Am inlocuit cele doua trafuri existente cu 2 ceva mai mari  iar raspunsul il aveti in doua fisiere atasate, numite "dupa...".

Daca ai fi pus alte trafuri cu alte oscilograme in acest preamplificator scriam in functie de cum aratau acele oscilograme. 

Link to comment

Multi uita ca "epoca de aur" trece la orice!

Dupa .............. o perioada de uitare, si, unii isi aduc aminte si se gandesc sa scoata un profit! Dar ...... nu toate noutatile tehnice ii ajuta, pentru ca anumite lucruri simple, odata complicate, dau rezultate neasteptate, cu toate calculatoarele si aparatura de masura!

Examinand review-urile la amplificatoarele cu tuburi prezentate, de ex. in ultimele numere din Haute Fidelite', se vede ca multi din cei ce abordeaza, ca profesionisti, domeniul, sunt departe de cei care au produs milioane de amplificatoare in anii '40 - '70.

Studiati realizari actuale de la Jadis, Octave, AudioNote UK ! Nu va veti mai mira de problemele care apar!

Succes!

Link to comment

Sistemele de servobias pentru clasa AB sint complicate de regula fiindca trebuie sa gestioneze mai multe tuburi in paralel dar acest lucru nu ar trebui sa scada fiabilitatea sistemului mai ales ca acesta nu lucreaza in conditii grele, se achizitioneaza date urmate de un feedback pentru -Ug1 etc. Metoda analogica implica  culegerea de esantioane prelucrate ulterior tot analogic iar cea digitala difera probabil prin prelucrarea datelor dar in nici intr-un caz nu exista conditii grele de executie care sa afecteze fiabilitatea sistemului de acea banuiesc ca este vorba de niste defectiuni aparute din neglijenta  in proiecterea acestuia. 

Clasa A este extrem de favorabila functionarii cu un sistem servobias in primul rand din cauza simplicitatii iar beneficiile sint destul de mari  insa dezinteresul pentru aplicarea lui arata clar suficienta in abordare..,.

Link to comment
Guest viobio

Sistemele de servobias pentru clasa AB sint complicate de regula fiindca trebuie sa gestioneze mai multe tuburi in paralel dar acest lucru nu ar trebui sa scada fiabilitatea sistemului mai ales ca acesta nu lucreaza in conditii grele, se achizitioneaza date urmate de un feedback pentru -Ug1 etc. Metoda analogica implica  culegerea de esantioane prelucrate ulterior tot analogic iar cea digitala difera probabil prin prelucrarea datelor dar in nici intr-un caz nu exista conditii grele de executie care sa afecteze fiabilitatea sistemului de acea banuiesc ca este vorba de niste defectiuni aparute din neglijenta  in proiecterea acestuia. Clasa A este extrem de favorabila functionarii cu un sistem servobias in primul rand din cauza simplicitatii iar beneficiile sint destul de mari  insa dezinteresul pentru aplicarea lui arata clar suficienta in abordare..,.

Eu nu sunt in potriva servobiasului,numai ca nu sunt puse la punct,fac doar probleme .Cred ca tot in regim dyi s-au facut sisteme de servobias mai fiabile.
Link to comment

Problema principala in cazul clasei AB este instabilitatea curentului catodic ce trebuie monitorizat si controlat , aceasta in cazul folosirii a doar doua tuburi, pentru mai multe tuburi in paralel problemele se multiplica si devin greu de controlat de acea eu cred ca solutia ideala ramine metoda negativarilor clasice cu monitorizarea diferentelor observate dupa intrarea in echilibru termic a tuburilor  dar din pacate  dupa 5-10 minute de la pornirea amplificatorului. 

Clasa A este ideala pentru controlul servobias fiindca  curentul catodic este setat dupa intrarea in echilibru termic  si aceasta valoare este gestionata ulterior, suplimentar bucla de control poate fi prevazuta si cu o semnalizare a uzurii tubului dar aceasta este o chestiune de finete tehnica :limb:

Link to comment
Guest viobio

Problema principala in cazul clasei AB este instabilitatea curentului catodic ce trebuie monitorizat si controlat , aceasta in cazul folosirii a doar doua tuburi, pentru mai multe tuburi in paralel problemele se multiplica si devin greu de controlat de acea eu cred ca solutia ideala ramine metoda negativarilor clasice cu monitorizarea diferentelor observate dupa intrarea in echilibru termic a tuburilor  dar din pacate  dupa 5-10 minute de la pornirea amplificatorului. Clasa A este ideala pentru controlul servobias fiindca  curentul catodic este setat dupa intrarea in echilibru termic  si aceasta valoare este gestionata ulterior, suplimentar bucla de control poate fi prevazuta si cu o semnalizare a uzurii tubului dar aceasta este o chestiune de finete tehnica :limb:

Problema vine tot din lumea cumpărătorului audiofil,în ziua de azi nu prea se mai construiesc incinte cu SPL mare,cele cu SPL peste 92 dB au preturi astronomice,cum o incinta cu sensibilitate mica are nevoie de putere, e greu sa le faci sa cânte cu puteri mici de 10..15w.În lumea audiofila sublimul este clasa A,SE sau PP,din păcate puterea de ieșire a unui amp clasa A este mult mai mica decit cele in clasa AB sau B,pentru a creste puterea se folosesc tuburi finale în paralel, este un compromis cu bune și rele.
Link to comment

Problema principala in cazul clasei AB este instabilitatea curentului catodic ce trebuie monitorizat si controlat , ::

Eu cred ca nu sunt argumente pentru afirmatia de mai sus!

Clasa AB la PP (ca la SE nu-i practica) este una din clasele stabile pentru ca dpdv energetic nu solicita tubul termic. Asa ca nu vad instabilitatea acestei clase! Una e sa tragi curent prin lampa la greu, sa o incingi (anod purpuriu), chiar fara semnal. AB-ul bine ales ofera cele mai bune satisfactii chiar si dpdv al liniaritatii, fapt constatat cu programele lui Karpov care aproximeaza destul de bine functia de transfer. Ma gandesc ca daca folosesti doua lampi in PP care se degradeaza in timp, ca sa nu spun ca identice e un vis virtual, la recompunere in clasa A, PP, vor conduce la aparitia de neliniaritati. Altfel, in AB, se elimina problemele la semnale de nivel mai mic, dar in rest ramane o singura lampa activa la semnal mare. Nu mai vorbesc de SE, unde un 6S33S, misuna tot timpul curentul de mers in gol cu toate autobiasurile posibile (in fapt un fel de AGC, care nu stiu cat de audiofile e).

Edited by sebi_c
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines