Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ciup

Descarcarile electrostatice

Recommended Posts

am o nelamurire ...numa tranzistorii sunt afectatzi de descarcarile electrostatice ? sau shi tiristorii si tranzistorii shtiam ca nu totzi ....dar mai nou am auzit caci chiar nu se mai pune problema ESD deoarece modelele noi de tranzistori au introdusa o dioda de protectzie shi nu se mai ard...

Link to comment
Share on other sites

Si nu va apropiati de calculator, letcon sau circuite integrate. :weedman: Glumeam, dar imi amintesc ca lucram la o firma de calculatoare si datorita faptului ca lucram inconjurat de multe aparate ma electrizam si ajunsesem sa imi fie teama sa mai deschid usa de la intrare, caci aceasta era metalica si se descarca electricitatea statica sin mine. Uneori cand suna soneria ma grabeam sa deschid si uitam sa pun maneca sa ma izolez, sau puneam maneca cand deschideam usa, dar uitam la inchidere, si injuram de fiecare data. Intr-adevar si hainele pot avea influenta, am observat asta la masina. Cand am haina pe mine ma electrizez foarte tare.

Link to comment
Share on other sites

Nu de la aparate te electrizai ci de la haine, scaun cu suprafata din materiale sintetice, mocheta, etc.Un pont bun ca sa nu te mai curentezi este sa tii un obiect metalic in mana, de ex o surubelnita sau o cheie si sa atingi clanta mai intai cu obiectul metalic. Nu mai curenteaza ptc suprafata de contact dintre metal si mana e mare.Asta o stiu de la un amic, pe mine nu m-a dus mintea! :weedman: :weedman: :weedman:

Link to comment
Share on other sites

In principiu doar cele MOS sunt sensibile la descarcari electrostatice. Aici intra: integratele, tranzistoarele etc.Insa acolo unde este posibil, unele vin cu diode de protectie si astfel este aproape imposibil sa le strici doar atingandu-le.Insa la circuitele MOS de mare viteza, acea dioda de protectie introduce o capacitate in plus si viteza are de suferit. Asa ca in aceste conditii se prefera eliminarea diodei de protectie.Deci daca este MOS si de viteza mare (componente de calculator, microcontrolere) aveti grija! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Atunci scobeste prin pereti dupa un fier beton. E ultima sansa. :smt003 Cind ma gindesc ca la servici calc numai pe covoare de cauciuc electroizolant si daca ating un dulap metalic se vede/aude un mic fulger... :snakeman: Am masurat o data si aveam aproape 400Vcc, valoare care s-a descarcat destul de repede prin masurare, deci curentul e mic. Scinteile seamana cu cele de pe trafo de inalta din TV cind are defecte de izolare (cel putin la unul vazut de mine pe intuneric).

Link to comment
Share on other sites

Daca ai teava de pexal la calorifer, cauta un loc unde metalul nu mai este acoperit de vopsea. Iarna, prin calorifere circula apa, care este conductoare la randul ei.

 

Un pont bun ca sa nu te mai curentezi este sa tii un obiect metalic in mana, de ex o surubelnita sau o cheie si sa atingi clanta mai intai cu obiectul metalic. Nu mai curenteaza ptc suprafata de contact dintre metal si mana e mare.

Nici pe mine nu m-a dus mintea la chestia asta. Daca tii o surubelnita in mana si atingi clanta cu surubelnita, nu te mai curentezi pentru ca se egalizeaza potentialele clante si surubelnitei(deci al tau, ca ai surubelnita in mana). Ce curenteaza defapt este scanteia care se produce. Cum surubelnita face contact cu clanta, poti spune ca o curenteaza pe surubelnita :weedman:

 

 

Am vazut o chestie cand am fost in vizita cu un grup de "olimpici la electronica" la muzeul tehnic din buc, ala de la parcul carol.

La un generator electrostatic, l-au electrizat apoi i-au zis unui elev sa puna mana pe el. Evident s-a curentat de s-a kkt pe el.

Acelasi generator electrostatic, neincarcat, acelasi natang, pune mana pe generator, incarca oamenii generatorul, apoi pune mana pe un coleg de-al lui. Ambii se curenteaza de se kk pe ei (cam mare nevoie de pampers..)

Acelasi generator, neincarcat, cei doi natangi de mai devreme se tin de mana iar unul din ei pune mana pe generator. Se incarca generatorul, cel din extremitate atinge un alt coleg de-al lor. Cei doi care s-au atins dupa incarcarea generatorului s-au curentat (pampers rulez) in schimb cel care tinea mana pe generator nu a simtit nimic.

Experimentul s-a oprit aici, deoarece oamenii s-au simtit persecutati pentru ca erau de la energetic (desi ghidul nu stia asta).

 

Astfel se explica faptul ca s-a curentat surubelnita :smt082

 

PS: Mai trebuie un smilie cu unul care se curenteaza, like Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines