Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dilema incalzire


Recommended Posts

Neata forumisti,

 

Am facut schema asta: Posted Imagereprezentand partea de comanda a unui circuit de protectie boxe DC. Intreg circuitul functioneaza ok, dar exista o problema:

 

Am inseriat cele 2 relee de 12v fiecare (40 mA) si apoi am calculat R6. Tinand cont ca eu am 40 V intre + si GND, am ajuns la concluzia ca am nevoie de o rezistenta situata intre 400 si 600 ohmi (eu am ales 560 ohmi) / 1W (astfel incat sa-mi ajunga pe cele 2 relee circa 21 de volti - caut sa le subalimentez).

 

Problema acum apare. Am pus un rezistor de 1W, se incinge, de 2 si 3W, iar se incinge. Am montat una de 5W, e calda spre fierbinte, poti sa tii degetul pe ea, dar nu-mi convine lucrul asta. Am incercat cu rezistoare puse in paralel, serie, a.î. sa obtin circa 560 de ohmi, tot se incalzesc.

 

Intrebarea mea catre forum este: de ce se intampla lucrul asta si ce este de facut? Din calculele pe care le-am facut pentru o cadere de tensiune de 20V pe R6 si un curent de 0.040A (desi masurat am avut 33mA), ar veni o putere minima de 0.8W pentru R6. Am ajuns la 5W si tot se incalzeste prea tare...

 

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Edited by ChRS
Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Releul de 12V si 40mA are rezistenta R=12/0,04=300 ohmIn total ai 300+300+560=1160 ohm.La 40 V vei avea curentul I=40/1160=0,034 A, deci e bine ce ai masurat (33mA).Pe rezistenta ai puterea P=UI=IxRxI=0,6 W

 

N-ai ce sa faci. Energia aia termica (caldura) de  (0,6 Watti x timpul)  trebuie transmisa mediului inconjurator (aer).O rezistenta "de putere mica" are o suprafata mica, ceea ce duce la cresterea mai mare a temperaturii ei.O rezistenta de putere mare are suprafata mai mare in contact cu aerul si transferul termic se face mai usor, asa ca va avea o temperatura mai mica, desi energia transmisa aerului este aceiasi.

Edited by Ticu
Link to comment

Daca R6 disipa 0,8 W, se incalzeste corespunzator. Temperatura depinde si de aria exterioara a componentei. O rezistenta chimica veche (lunga si groasa) de 2 W are temperatura mult mai mica decat una bobinata de dimensiune mica, indiferent de puterea sa nominala. Dupa mine se poate pune fara grija orice rezistenta de putere peste 1 W. Daca temperatura conteaza se poate pune o lampa cu incandescenta de 24V/40 mA sau doua de 12V/40 mA. Radiaza o mare parte din puterea disipata. Se mai gasesc pe la unii, dar greu.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines