Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Enigma86d

afisare text realizat cu numai 8 leduri

Recommended Posts

Probabil a-ti vazut prin magzine chestia asta: un motoras care oscileaza o tija rigida pe care sunt fixate 5... 10 leduri. Sincronizarea dintre leduri si oscilatia tijei duce la aparitia unui text.

A-s vrea sa incerc sa realizez ceva de genul asta. Daca iasa il dau ca proiect de licenta la colegiu. Poblema e ca nu stiu cum lucreaza motorasul. E motor normal sau e pas cu pas? M-am gandit ca cu un motoras pas cu pas pot sa sincronizez perfect ledurile(motorasu+ledurile comandate de pe portul paralel). Am facut rost de un motoras m42sp-6te care are 2 bobine de 10 ohmi. Problema e ca nu pot sa-l fac se se invarta. Am cautat pe net si am incercat mai multe modele de a comanda aceste 2 bobine (am facut un circuit cu ajutorul caruia pot alimenta in orice fel bobinele si care il comand prin paralel; programul il am in borland C). Ori se invarte 5 pasi in fata 2 in spate si apoi iara 5 in fata, ori trepideaza in jurul aceleasi pozitii, oricum nu merge... Nu am reusit sa gasesc datasheet la motoras...

Era sa uit, tensiunea de alimentare pentru bobine e 12V.

Link to comment
Share on other sites

Pare a fi un motor bipolar.

 

Cauta pe net si gasesti tone de materiale pt. comanda motoare bipolare. Vezi ca are importanta si frecventa cu care comuti bobinele. Daca ii dai prea repede vibreaza dar nu porneste.

 

Referitor la proiectul tau, poate fi si motor de curent continuu. E suficient sa ii pui un senzor ca sa stii cand incepe o tura noua, ca viteza unghiulara e constanta. Daca ai momentul in care trece prin pozitia initiala si durata intre 2 pozitii initiale, ai suficienta informatie sa sincronizezi textul pe miscarea motorului.

 

Gasesti si montaje gata facute cu ce vrei tu. Cauta "mechanicaly scanned display"

 

http://www.rickard.gunee.com/projects/m ... amesys.php

Link to comment
Share on other sites

Nu ai nevoie de motor pas cu pas. Nu trebuie sa sincronizezi rotatia motorului cu afisarea. Doar inceputul afisarii sa inceapa in acelasi loc.Ai nevoie de un senzor pe partea mobila, care sa detecteze cand aceasta trece prin locul inceputului afisarii si apoi calculezi afisarea sa dureze o parte din timpul unei rotatii.Am realizat demult asa ceva, cu memorii eprom si am facut sincronizarea rotatiei motorului cu afisarea "coloanelor", astfel ca la variatia vitezei motorului coloanele ramaneau fixe (incercam sa il opresc cu mana). Am facut asta cu un multiplicator de frecventa cu PLL .... ce vremuri....In practica este chiar simplu de facut din punct de vedere electronic, cel mai greu este sa faci alimentarea partii mobile.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc mult pentru link-uri. Initial ma gandeam la un pas cu pas pe care sa il fac sa se miste 90 de grade la stanga, 90 la dreapta 90 la stanga si tot asa, in felul asta as fi putut conecta ledurile cu ajutorul unor fire subtiri. Daca folosesc motor normal il pun direct la o sursa de tensiune si am scapat mai ieftin. Dar se complica partea cu conexiunea ledurilor deoarece nu le pot lega cu fire subtiri :smt003 ci numai cu contacte sau ceva de genul. O sa trebuiasca, intradevar, sa ma gandesc mai mult la partea mecanica daca folosesc motoras normal.

Link to comment
Share on other sites

Tot montajul se face pe axul motorului si se alimenteaza prin inductie de la o baza care nu se invarte. Baza constituie primarul unui traf iar pe elice se afla secundarul.O alta metoda este sa iei inductiv tens de alimentare pentru montaj chiar din statorul motorului sau sa pui niste magneti pe marginea statorului si o bobina pe elice (iti faci un mic generator care sa alimenteze montajul de pe elice)Cea mai simpla metoda este sa pui pe elice si o baterie.Cele 3 metode de mai sus te scutesc de fire sau perii de alimentare pentru montaj. Nu face motorul sa miste stanga dreapta ca se complica mult, viteza unghiulara nu mai e liniara si iti deformeaza scrisul, consumi multa energie, are inertie mecanica mare, e mult mai simplu sa rotesti constant motorul.

Link to comment
Share on other sites

Intre primarul si secundarul unui transformator se afla miezul, care in solutia propusa este inexistent. Nu stiu daca aveti curiozitatea sa faceti un transformator fara miez si sa si dea energie suficienta ca sa aprinda un singur led, nu mai zic 7-8. Oare chinezii nu s-ar fi gandit la asta?Solutii de-astea nu merg. Pentru ca sa transmiti energie controllerului este suficient, dar ca sa furnizezi curent led-urilor nu poti face doar niste magneti si bobine. Chiar pe acest forum parca am cerut acum destul timp solutii pentru o problema asemanatoare.In teorie e usor dar in practica nu am vazut alta varianta decat cu perii si asa am facut si eu. Variante folosind oale de ferita, jumatate pe stator si jumatate pe rotor sau magneti si bobina au avut esec.

Link to comment
Share on other sites

Salut.Mai bine incearca cu un motor de videoplayer(cap de redare).Are doua miezuri coaxiale de ferita sistem "oala" (parca 0.2 mm intre miezuri) si e "facut de fabrica",turnat si in rasina daca tin bine minte.Nu cunosc puterea maxima posibila la care rezista sistemul transformatorului de cap,dar daca folosesti o frecventa mare(de ordinul MHz),si alimentarea din ambele bobine e posibil sa ai putere suficienta.Ceva condesatori pe post de contragreutati pot ajuta la imbunatatirea alimentarii montajului.Avand 2 bobine poti comunica si cu montajul de pe partea mobila.Poate te ajuta.Succes.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines