Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Utilaj in regim DIY


Recommended Posts

Cum spune si titlul doresc sa demarez un mic proiect, pentru un utilaj de facut site pentru mori de uruiala si nu numai. As putea spune ca 80% din componente, atat mecanice cat si electronice, stiu cum sa le fac. Problema e ca m-am inpotmolit in a proiecta un numarator de impulsuri; problema e ca stiu sa fac un asemenea numarator doar ca vreau pe langa numarat sa mai faca si altceva, si anume: vreau sa ii prestabilesc un anumit numar de impulsuri pe care va trebui sa le numere, iar cand a ajuns la numarul prestabilit de impulsuri (care vor fi date de un microintrerupator cu lamela) sa actioneze un releu, sau sa dea un impuls scurt cu o tensiune de 5-12 V, dupa care sa se reseteze la acelasi numar prestabilit si sa o ia de la capat pana alimentarea circuitului va fi intrerupta. Stiu ca poate cer imposibilul, dar as dori sa realizez montajul fara microcontrolere, doar cu CMOS, gen CD4060 si CD4023 pentru afisaj. Va multumesc anticipat pentru ajutor si promit ca la sfarsitul proiectului il voi prezenta integral cu poze si filmulete in care voi descrie modul de functionare... :da

 

P.S.:Sper ca am postat unde trebuie, daca nu rog ajutorul moderatorilor.

P.P.S.: Daca s-a discutat un subiect asemanator (desi nu am gasit ce vreau eu), imi cer scuze si imi fac mea culpa :sorry .

Link to comment

Există numărătoare electromecanice reversibile şi cu contacte de acţionare la resetare. Am avut un astfel de numărător şi nu ştiu dacă-l mai am sau dacă l-am dat cuiva. Eu voiam să-l folosesc la o maşină de bobinat, setam numărul de spire şi când numărătorul ajungea la numărul respectiv, acţiona un contact ce oprea motorul.

Link to comment

Va multumesc pentru raspunsuri, dar nu asta imi doresc, un simplu numarator stiu sa fac, ideea e ca vreau sa il presetez, adica sa ii dau eu un numar de impulsuri pe care va trebui sa le numere (1-99).In momentul cand a ajuns cu numaratoarea la numarul pe care eu l-am prestabilit, sa dea un impuls scurt (pentru a comanda un releu), si sa o ia de la capat cu acelasi numar prestabilit...Repet, nu stiu daca e posibil fara microcontroler, dar am vazut ca se pot face multe cu CD4060 si CD4023...Impulsurile le va primi de la un microintrerupator cu lamela care e actionat de catre scula mobila care executa gaurile;vreau sa am un numar prestabilit de gauri pe rand, de aceea vreau sa mi le numere, si sa numere cate vreau eu, ca sa stie cand a ajuns la capat si sa treaca la urmatorul rand.

P.S.:nu stiu daca e mutat bine la sectiunea incepatorilor, totusi nu cer un montaj pentru un simplu numarator, dar in fine...

Edited by daniel_88
Link to comment

Se poate si nu e greu dar v-a iesi foarte stufos.

 

Logica cablata!

 

E foarte important numarul maxim pina la care sa numere pt ca asta determina cit de stufos v-a fi, iar dupa realizarea pt un nr este de obicei foarte dificil sa-l modifici pt un alt numar.

Nu am mai facut de mult asa ceva.

Iti trebuie niste numaratoare binare cu preincarcare, un ansamblu de porti logice care compara numarul in format binar paralel de la iesirea numaratoarelor cu numarul dorit de tine, la egalitate va genera un impuls catre un monostabil (pt a putea regla durata pulsului necesara pt a indeplini automatizarea), va opri clock-ul, va genera un reset la numarator sau direct va genera o reincarcare a numaratorului cu numarul dorit de tine.

 

De fapt este chiar putin mai simplu dar asta mi-a venit acum in minte.

 

Mai simplu:

- pe intrarile de load de la numaratoare pui dipswitch-uri din care setezi numarul.

- numaratorul sa numere spre zero. cind ajunge la zero (toate iesirile paralel de la numaratoare = 0, se poate si cu o poarta cu diode numai) se executa ce am explicat mai sus: puls pt automatizare si reload la numaratoare si ciclul se reaia.

 

PS: nu merge cu CD4060 ci iti trebuie numaratoare cu preincarcare paralel iesire - paralel (pt comparatie dar se poate concepe si numai cu iesire serie) de exemplu

Link to comment

Multumesc mult @sesebe, se pare ca ai inteles ce am vrut eu de la counter, eu ma gandisem tot la ceva asemanator, doua numaratoare si un comparator,primul il setam cu butoane "up", "down", al douilea numara impulsurile, iar intre ele un comparator care atunci cand ajungeau la aceeasi valoare datea un impuls de reset pentru cel din urma, si odata cu acesta si impulsul pentru releul de trecere la al doilea rand de gauri, si procesul se relua pana cand decideam eu ca e de ajuns si intrerupeam alimentarea circuitului.

Spatiul dintre gauri il fac cu un circuit cu delay, delay-ul insemnand durata de functionare a unui motoras care antreneaza o bara filetata care muta scula mobila la urmatoarea gaura; delay-ul il stabilesc experimental,folosind un comutator pentru mai multi condensatori din circuit,care vor stabili timpul de cuplare a motorului (ex: 4,7 uF=3 sec=5mm distanta intre gauri)...

Link to comment

Sper ca folosesti condesatori film si nu electrolitici. Cei electrolitici nu-s buni la temporizari pt ca variaza valoarea cu temperatura si in timp iar curentul de fuga (leakage) mare nu permite obtinerea unor rezultate repetabile la incarcarea lor la curenti mici. 

Link to comment

Nepolarizati bineinteles, am dat un exemplu cu valoarea aia, inca nu am construit circuitul, vreau sa le fac pe o singura placa,delay-ul, timing-ul si counter-ul, si bineinteles multitudinea de relee pe care le voi plasa pe aceeasi placa.

Edited by daniel_88
Link to comment

Probabil ca-i deplasata intrebarea - scuze anticipat - nu-i mult mai simplu cu un microcontroler (chiar si un simplu arduino) ?Cred ca solutia cu mc este mult mai flexibila: - ai putea sa implementezi, relativ simplu, mai multe functii ex: stop dupa perforare a 1ml de tabla - pe partea de setari un mic display ex: nr de gauri pe un rand, distanta dintre gauri, etc. - limitatoare de cursa - daca ceva o ea razna, - etc.Daca motivul pt. care nu dezvolti cu mc este ca nu te descurci cu programarea - vin eu cu o solutie: Te ajut eu cu un program pe Arduino in urmatoarele conditii: - gratis - codul scris sa fie open source (public) - sa nu-ti fie urgent ex: cred ca in 2 max 3 saptamani l-am termina.Da-mi un semn daca esti interesat, oricum succes cu proiectul.Radu

Link to comment

Nu inteleg de ce incurajati omul intr-o directie evident gresita. O sa iasa o chestie complicata, greu de modificat si o sa il coste mult timp si multi bani. Am proiectat si cu circuite discrete si cu microcomtrollere.Daca vrei ceva simplu ieftin si rapid foloseste microcontroller. Te ajut daca vrei

Link to comment

Va multumesc mult pentru ajutorul acordat. Motivul pentru care am evitat microcontrolerul este :

1.Nu am programator cu interfata.

2.Nu am lucrat niciodata cu microcontrolere, desi stiu ca ar fi mult mai flexibil si as putea implementa multe comenzi si un mai bun control asupra utilajului, si cu un minim de componente.

De grabit nu ma grabesc, doar ca pe langa miccrocontroler si programare mi-ar trebui si o schema completa.Modul de functionare a utilajului este relativ simpla si vad ca ati si intuit modul de functionare.

Link to comment

Sincer nu m-as deplasa spre arduino, datorita preturilor, mc-uri pot face rost, si de aceea as putea sa fac eu montajul, care cred ca ar fi destul de simplu si cu putine componente pasive aferente, practic arduino asta e, un circuit dezvoltat in jurul unui Atmel, Atmega. Daca doreste un binevoitor sa ma ajute cu programul, sa imi lase un mesaj in MP, si ii dau instructiunile cu ordinea operatiilor pe care el trebuie sa le faca.

Cu CD-uri vroiam sa il fac finca si dispun de multe integrate, si vroiam sa le gasesc utilitate.MC-ul iese din aria mea de cunoastere, si asa depind de cel care imi proiecteaza programul :rade: .Plus ca pe langa MC mai trebuie sa fac si schema completa, deci deja mi se pare ca sunt obraznic si cer cam multe, asa cu CD-urile imi trebuia decat o parte din montaj, dar asta e, o fac si cu MC daca nu am de ales :95 .

Link to comment

Nu e politicos sa oferi detalii doar pe PM daca ai deschis discutia pe forum.

Daca ai butoane pentru up/down gandesc eu ca iti trebuie sa ai si un afisaj care sa arate la ce valoare ai ajuns , la ce te-ai gandit tu ?

Exista varianta LCD dar cred ca iese din discutie daca un Arduino ti se pare scump sau varianta cu afisoare cu led-uri , mai ieftina dar face schema si codul mai complicate

Daca nu faci modificari frecvent la numarul de impulsuri, setarea din dipswitch-uri cum spune sesebe ar fi cea mai ieftina si mai comoda, daca ai un set de valori adica 5,6,8,10..50 55 100 sa spunem atunci se simplifica problema si mai mult in functie de switchuri alegi una din valori.

 Programator? Sunt destule la sectiunea Microcontrollere/ Pic eventual asta https://elabualg.wordpress.com/2013/02/28/pic-programmer-picpgm , nu l-am incercat personal dar o sa o fac daca vrei.

 Microcontroller? eu am mai lucrat cu pic16f628 , 8 lei la Comet electronic se pune in functiune cu usurinta  si are 16 porturi de folosit.

 Pentru schema trebuie sa mai dai detalii despre ce sarcina folosesti , curentul si tensiunea.

 Apropos, nu-i o idee buna sa stabilesti spatiul dintre gauri cu delay , poate tot un numarator care sa numere rotatiile ar fi mai bun si mai stabil in timp ca sa nu ai surprize neplacute , poate detecta si daca ti s-a blocat motorul si sa genereze o alarma ca sa nu srtici toata plasa. Avantajul microcontrollerului e ca poti integra si logica asta fara costuri in plus.

Edited by mdorian
Link to comment

O sa postez intreg proiectul, daca vreti o sa postez si instructiunile, nu e secret.

Ideea mea era sa folosesc afisaje cu 7 leduri, conduse de CD4023.De aceea vroiam sa folosesc 2 numaratoare, unul pe care il prestabileam cu butoanele "up" ,"down", si celalalt care numara impulsurile, cele doua fiind supravegheate de un comparator care atunci cand ajungeau la aceeasi valoare, imi datea impulsur respectiv de trecere pe urmatorul rand si odata cu acesta reseta cel de-al doilea numarator.Nu cred ca sunt relevante tensiunea si curentul la care lucreaza motoarele utilajului, deoarece acestea sunt suportate de contactorii care la randul lor vor fi comandati de placa logica, sau cu mc...Placa va fi alimentata de tensiunea corespunzatoare montajului.Oricum stepere nu as folosi deoarece am nevoie de ceva cuplu la motoarele de ghidaj, m-am gandit sa folosesc motoare de stergatoare auto, dat fiind ca lucreaza in cc si imi e si mai usor sa le controlez, si au si acel reductor foarte util.

Fazele functionarii utilajului ar fi:

1.Prestabilirea numarului de gauri/rand, si distanta dintre acestea.

2.Dupa ce scula mobila este pusa pe pozitia de start (cu ajutorul comenzilor manuale pe care le voi face in paralel cu cele automate), se da comanda de pornire a procesului de gaurire.

3. Contorul intra in functiune, si odata cu el motorul mandrinei si cel de tensionare a capului mandrinei.

4.In momentul cand capul mandrinei a facut toata cursa de tensionare,aceasta da un impus catre controler,acesta din urma dand urmatoarea instructiune, si anume actioneaza motorul care deplaseaza scula mobila la urmatoarea gaura (distanta sau timp de actionare prestabilit).

5.Se repeta procesul pana cand s-a indeplinit numarul de gauri/rand prestabilit.Cand a ajuns la final de linie, controlerul da comanda de trecere la urmatorul rand, actionand motorul pentru a doua axa care muta scula mobila cu o distanta egala cu cea dintre randuri, si in acelasi timp motorul de pe prima axa, cu 1/2 din distanta dintre gauri, ca sa apara efectul de zig zag, functie care va fi prestabilita deasemenea, avand doua optiuni: in linie sau zig zag.

Cam atat...sper ca nu e prea complicat.

 

 

P.S.:pot face rost de LCD si PIC-uri si Atmega ...problema e programarea.

Multumesc mult pentru link domnule @mdorian, cred ca o sa fac si eu programatorul acela pentru PIC.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines