Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot testa o lampa de blitz


Recommended Posts

salut

am un blitz nikon sb-600 care nu mai lumineaza.

condensatorul se incarca, cand apas pe butonul de declansare se aude un el un sunet, un soi de click, dar nu face lumina.

se poate verifica lampa bilitului fara o aparatura dedicata?

Multumesc!

Link to comment

Cel mai probabil e defect transformatorul de impuls(secundar in scurt sau intrerupt), de verificat lampa e simplu, cu un condensator de 47uF/700V incarcat la 600V si un "cuart de bricheta", sau cu un aprinzator de aragaz, asta ca sa va dati seama daca tubul nu e fisurat si mai exista xenon-ul la presiune joasa in el.

Link to comment

Demontați cu mare atenție blitz-ul în zona frontală și vedeți în ce stare este lampa Xenon. Se poate verifica ușor funcționarea înlocuind temporar lampa cu una bună de la alt blitz, chiar diferită.

Având în vedere că e un blitz ceva mai ,,deștept,, e posibil să fie și alte cauze...vedeți că are câteva cabluri care se mai întrerup în zona mediană din cauza flexării repetate a lămpii.Am avut câteva cazuri de genul ăsta. Ca un ghid pentru demontare: 

Link to comment

Si inainte de orice interventie electrica, ca sa nu riscati o trozneala serioasa prin mana sau deteriorarea accidentala a altor piese, descarcati condensatorul principal printr-o rezistenta de circa 1k timp de cateva secunde

Link to comment

am desfacut bliitul, am inspectat vizual interiorul si cablurile si nu pare nimic intrerupt, ars.

condensatorul il descarc cu un bec de 220v/40w.

voi incerca cu alta lampa, am un aparat de buzunar defect, nu stiam ca s-ar potrivi :)

 

Multumesc!

Link to comment

Chiar dacă lampa este de altă formă sau mărime, ea are tot trei electrozi. Dacă electrodul de iniţiere nu există fizic  el poate fi realizat prin rularea unei bucăţele de sârmă dezizolată ca un inel în jurul tubului de descărcare, aproape de borna lui pozitivă.

Unele blitz-uri au electrodul de iniţiere legat direct de reflectorul metalic al lămpii.Ar fi bine să puneţi o poză  cu lampa Xenon...

Uite nişte modele uzuale:http://www.diyphotography.net/files/homemade_flash/home_made_flash_ft.jpg  unde se văd electrozii de iniţiere.

Link to comment
  • 6 years later...

Buna...redeschid acest topic cu un defect asemanator al aceluiasi blitz. Se aude cum se incarca condensatorii, bateriile sunt noi...face 1-2 descarcari (de la buton bineinteles) apoi degeaba apas ca nu mai face lumina...a mai intalnit cineva defectul?posibil lampa?mentionez ca l-am luat de nou, are ceva timp. Inca nu am avut timp sa il desfac

Stima

Link to comment

Am vazut la unele lampi ca au o memorie 1 wire - DALAS folosita probabil pt numarat descarcarile.

Cip-ul arata ca un tranzistor TO92 cu 3 pini ascuns in soclul lampii. La lampile mai performante de la blituri scumpe.

Doar ca info, nu stiu daca este cazul aici.

Link to comment

Dar ledul indicator al încărcării condensatorului e aprins atunci când nu mai dă impuls ? Cum s-a mai discutat la începutul topicului, verifici în primul rând dacă apare impulsul de amorsare.Fără acel impuls lampa nu se aprinde, chiar dacă pe condensator e suficientă tensiune.Lămpile Xenon nu prea apucă să se defecteze în blitzuri, deşi au un număr limitat de aprinderi.Asta fiindcă de regulă cedează alte chestii înainte, ori invertoarele ori traful de amorsare.O lampă uzată apare înnegrită puternic sau chiar fisurată.

Link to comment

Lampa de blitz nu "fulgera" daca nu primeste impulsul de "aprindere", asta se poate testa, dar trebuie desfacut, sau daca tensiunea pe condensatorul de inmagazinare/descarcare nu este cel necesar. Nu este ca la becuri : tensiune mai mica =lumina mai mica. 

Am mai patit si condensatorul era de vina. 

Ar trebui schimbat cu altul, apoi vazut, daca tot nu merge, convertizorul ridicator nu lucreaza bine.... 

Link to comment

Scuze pentru defazajul cu care raspund....doar ca nu prea am stat de electronica personala :)

LED-ul de incarcare sta aprins, NIKON SB600 fiind numele jucariei. La apasarea butonului de pe el (sa faca blitz) led-ul rosu se stinge usor (asa face si cand face lumina) rapid si sta iar aprins...operatiunea repetandu-se identic...cateodata face light si totul ok

Nu l-am desfacut( o sa imi fac timp)...doar sa stiu la ce sa ma astept. bateriile sunt noi si de calitate...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines