Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automat pentru dat rest


Guest GreierulBortzos

Recommended Posts

Guest GreierulBortzos

Imi puteti da nishte ponturi (in principiu exemple deja implementate) pentru un automat de dat rest (cum ar fi de exemplu automatul care da rest imediat dupa ce ai introdus banii pentru o cafea)? Sau macar cateva linkuri? Ar fi excelent daca mi-ati putea da cateva exemple care sunt deja pe piata. :prayer:

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da-mi voie sa te contrazic. Noi avem la birou niste automate de cafea, dar lumea zice ca e un pitic inauntru, nu un chinez!Si cand se duc la aparat mai intai bat in cutie si striga "Piticule, scoala ba! Ia da si mie o cafea!"Neste dobitoci dom-le, ce mai! :smt082 :smt082 :smt082P.S. Automatele merg fara bani sau fise ca sunt din partea firmei cafelele. Asa ca la intrebarea cu datul restului nu stiu sa-ti raspund...

Link to comment

Pentru monezi sau bancnote?Sunt cititoare de bancnote care recunosc valoarea introdusa.Sunt folosite pentru tickete de parcare, se pun bancnote de 1leu si seelibereaza ticketul.Pentru monezi este mai complicat mecanic.O idee ar fi ca monedele sa fie incarcate pe o sina pentru fiecare valoaresi cu un electomagnet la capat sa traga afara bucata dupa bucata dupa cumtransmite unitatea de comanda.Cititoare de monezi nu am vazut la noi, dar cele folosite la automatele decafea in euro foloseau o metoda combinata( greutate si scanare)pentru identificare.

Link to comment

He he.Cum sa nu existe automate cu monezi. Ati auzit de jackpot?Am demontat acum 10ani automate pentru jocuri electronice si existau de mult timp in romania. Si pe vremea lui nea' Nicu erau automate de jocuri. Le spuneam "jocuri mecanice", dar aveau si electronica in ele. Acestea erau cu castiguri si deci returnau monede.Am vazut, in strainatate, automate de schimbat bani, in apropierea locurilor unde sunt necesare monede. La noi se mai practica inca sistemul: automatul functioneaza cu fise, care se cumpara de la 5 metri distanta, si mai stai si la coada.Cititoare de bancnote se pot cumpara. Costa cam 1000RON.Sistemul pentru monede se bazeaza pe diametru si grosime. Foarte putine verifica greutatea. Mecanismul pentru monede cu profil se bazeaza tot pe diametru.Dupa introducerea fisei, aceasta intra intr-un jgheab in care se face sortarea pe diametre, exista fante de dimensiuni diferite si fiecare moneda care intr-un tub corespunzator diametrului, astfel incat monedele se suprapun. In partea inferioara a tubului exista un o fanta si o lamela. Fanta permite trecerea unei singure monede, iar lamela impinge aceasta moneda afara, in momentul in care se face castigul.La intrarea in tub, in partea superioara, monedele sunt contorizate.In momentul in care bancnotele sunt restituite, procesorul calculeaza cate monede din fiecare tip sunt returnate si apoi da cate un impuls la fiecare lamela, pentru fiecare moneda returnata.Nu am vazut automate care sa dea rest bancnote, ci numai monede. La mine in oras de ex. sunt automate pentru bilete la transportul in comun si daca ii bagi 5lei iti da rest de te umple cu 50bani si 10bani.

Link to comment

http://www.alcor-holding.ro/produs.php? ... bcat_id=35

 

http://www.comestero-romania.com/detali ... te_nv9.htm

 

 

:partyman:

 

Imi place:

CARACTERISTICI DE CONSTRUCTIE

 

• 3 senzori magnetici cu 6 parametrii diferiti pentru materialul si masa monedelor

 

• 3 senzori optici pentru recunoasterea diametrelor monedelor

 

• dispozitiv mecanic impotriva tragerii monedei inapoi

 

• dispozitiv electronic impotrica tragerii monedei inapoi

 

• dispozitiv electronic impotriva introducerii altor detalii

 

• lama de taiat

 

• senzor de compensare automat pentru variatiile de temperatura, tensiune sau lumina

Link to comment

Cred ca exista totusi si ceva mai inteligent decat prin determinarea diametrului...La noi avem un automat de cafea cu fise, la un moment dat l-am prins pe baiatu care face intretinerea si l-am intrebat de sistemu de indetificare, am ramas masca... toata treaba se face inductiv, adica bagi mondele si ele pica prin fata unui senzor, pe un plan putin inclinat si pica direct in cutia colectoare. Citirea se face in timp real, la viteza care rezulta din caderea in gol si frecarea pe planul inclinat de care vorbeam... Tot divaisu asta nu are mai mult de 10x10x3 cm... identifica orice fel de monede, noi si vechi. Cica programarea se face la sediu din Suceava si se face prin invatare... se trece aceelasi tip de moneda de vreo 10 ori.Din pacate mai multe nu stia nici el ...Iar referitor la restul in bancnote, in Selgros Oradea am gasit un automat de schimb valutar, parca era de la Reiffeisen, am bagat 50 de euro, si am primit schimbu in lei, atat in bancnote cat si fise... foarte misto! Mai ales ca era o bancnota de 50 de euro cu niste stampile pe ea, si la mai multe case de schimb au facut gargara si n-au vrut s-o schimbe! :smt003

Link to comment

Determinarea magnetica a tipului de fisa este intr-adevar un lucru bun, dar oricum trebuie sortarea pe diametre la masinile care dau rest, pentru a putea sti ce monede se dau la rest :smt003 In legatura cu automatele de schimb valutar nu se poate considera ca dau rest. Automatele bancare sunt alimentate manual, cu cutii in care se afla bancnote suprapuse. Nu se dau inapoi bancnote colectate, ci numai bancnote noi sau aproape noi. Acestea automate sunt "semiautomate", imi amintesc de masina de spalat a bunicii, la care luai rufele din baia de spalare si le puneai in storcator. :weedman:

Link to comment

Mi-am amintit ca acum cativa ani am avut ocazia sa vad desfacut un automat de cafea Dalmayer, din ala mare, cat un frigider sanatos! Ala dadea restu dintr-o magazie alimentata in prealabil de catre cel care intretinea "utilaju"... deci nu sorta/recircula fisele primite! Oricum astea aveau nevoie de intretinere zilnica sau cel mult la 2 zile, deci nu se punea problema ca ramane fara rest!

Link to comment

Da, am vazut si eu automat din ala desfacut si m-am uitat cu curiozitate.Este foarte posibil sa ai dreptate, deoarece majoritatea automatelor sunt oricum alimentate cu consumabile, iar cel care le alimenteaza nu trebuie sa aiba acces la bani.Probabil numai la jocurile cu castiguri cum am vazut eu se punea problema sortarii monedelor. Oricum, la bancnote cu atat mai putin cred ca se face sortarea.

Link to comment
  • 5 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines