Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor 24Vcc-230Vca_50Hz_ 5000W


Recommended Posts

 

 

 

 

 

 

 

 

Este un invertor cu unda sinusoidala pura.Daca vrea cineva sa-l faca exact in varianta prezentata aici ,pun si cablajele.Oricum ,se poate realiza si doar cu primul trafo,adica doar placa 1,insa puterea nu va fi mai mult de 700-800w.

Puntea este comandata de un modul realizat de mine cu EG8010 ,dar poate fi realizat si cu Attiny13.Am incercat ambele variante ,in prezent folosesc pe prima.

 

Pe cablaj apare si o inductanta L2,inaintea condensatorului de filtraj de 470uF_400V.Cine vrea sa experimenteze cu acea inductanta ,o poate monta ,bineinteles dupa ce va fi calculata.Sunt prevazute doua paduri mai mari in zona L2,aparent fara niciun rost,acolo se dau doua gauri de 3mm si se monteaza doua distantiere de cativa cm ,hexagonale.In varful lor se monteaza o placuta de textolit si se amplaseaza L2 pe acea placuta.Picioarele se infig pe placa de baza.Eu nu o folosesc.

 

 

Invertorul este montat pe toate circuitele casei .Nu face nazuri la aspiratoare de 2000-3000w cu variator de turatie.Frigiderele merg impecabil .

Cu rezistente de circa 5000-5500W  ca sarcina la iesire ,decupleaza .

 

Softul pentru Attiny13 este dezvoltat de userul FLOPIR, multumiri.

 

 

Pentru alte detalii ,intrebati.

 

 

LE

Tocmai ce am incercat o drujba electrica de 2000w ,in momentul pornirii intra protectia si reporneste dupa 4 secunde.Probabil ca trage un curent mai mare de 5000w in prima fractiune de secunda.

Edited by nel65
Link to comment

Aceeasi drujba ,alimentata cu un prelungitor de vreo 10 m ,cu fir de 1.5 mm2,merge fara probleme la invertor.

 

Cei care mai construiti invertoare ,ar fi bine sa aveti in vedere  un ntc de cativa ohmi  pe iesirea de 230v la invertor,ma gandesc ca ar  atenua socurile prea mari.

Link to comment

no problem ,placa 2,3,4 se ataseaza in continuarea placii 1

 

 

 

 

Placile 2,3 si 4 ,se lipesc in sprint 6 ,una langa alta si se imprima ca o singura placa 

Se poate renunta la placa 2 si_sau placa 3 ,placa 4 este de incheiere si trebuie musai.

Edited by nel65
Link to comment
  • 4 weeks later...
Guest maryan_r85

Va salut,

Am incercat si eu sa contruiesc un invertor in colaborare cu Flopir.

Deocamdata am incercat sa realizez o versiune la 12 V dar fara success datorita zgomotului care intervine in puntea H in partea de inalta.

Designul invertorului este asemanator cu cel postat aici (placa de baza +placa sinus  de comanda puntea H). Placa de sinus este realizata cu atmega 8 si IR2110.

In prezent experimentez diverse cablaje pentru a inlatura partea cu zgomotul . Din cate stiu eu aceasta varianta ar trebui sa mearga si cu schema propusa aici.

As dori sa incerc realizarea acestei variante , dar pentru a nu intampina aceiasi problema, v-as ruga daca puteti posta si cablajele pentru placile sinus cu eg 8010 si/sau attiny13.

 

 

Multumesc anticipat.

Link to comment
Guest Scriptery

Ma scuzati daca va deranjez cu intrebarea mea, dar cum ati obtinut din curent continuu frecventa de 50-60hz ? Multumesc anticipat

Link to comment
  • 2 months later...

Multumesc de apreciere insa ,Imi pare rau dar nu fac cablaje.Dimensiunile cablajelor prezentate aici ,sunt pentru imprimare pe format A4 ,deci nu e nevoie de imprimanta speciala.

Placa de baza se tiipareste in modul portret iar placile extensii se tiparesc centrate in modul landscape.

Link to comment
  • 1 month later...

In primul rand doresc sa va multumesc din nou pt amabilitatea de a-mi raspunde la intrebarile adresate pe privat. Ma gandesc ca mai bine intreb aici ca poate mai sunt incepatori ca mine si sa aiba si ei raspunsurile, si in al doilea rand sa nu abuzez de timpul dvs pe privat.

 

1 - trafurile se gasesc de cumparat ? ce specificatii au? sau trebuiesc facute?

 

2 - o sa incerc sa fac o lista cu piesele necesare sa o pun aici, consider a fi de ajutor

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines