Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dozator de pasta de lipit.


Postări Recomandate

Te sti la programare, lamureste-ma si pe mine: este nevoie si de fisierul .eep sau e suficient hex-ul pentru attiny13?

 

fisierul .hex iti trebuie pentru a scrie programul propriu zis in flash.

probabil fisierul .eep, contine EEPROM-ul salvat al microcontrolerului, adica parametri, fara de care posibil sa nu lucreze bine. nu stiu fara sa vad codul programului...

 

dar plecand de la premiza ca cine a livrat softul a livrat si fisierul EEPROM, e clar, nu ? trebuie.

 

rezulta ca poti incerca doar cu HEX-ul si daca ceva nu merge bine , atunci incarci si eeprom-ul salvat.

e foarte posibil sa fie nevoie.

 

comenzile pentru avrdude:

ptr hex (flash)

avrdude -c usbasp -B 0.5 -U flash:w:"fisier.hex":a

ptr eeprom:

avrdude -c usbasp -B 0.5 -U flash:w:"fisier.eep":a

inainte de toate astea, trebuie sa setezi fusebitii.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

nu pare sa aiba nevoie. cel putin am incercat sa explic ce-ar putea face un fisier EEPROM.

de regula sunt importante in aplicatii in care se intampla anumite calibrari.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am si eu un astfel de motor dar pasul melcului este prea mare si cred ca si puterea lui este prea mica mai ales daca se foloseste o seringa mare dar se poate incerca.

Ati vazut in proiect se foloseste un motor cu reductor . Astfel de motoare se gasesc aici https://www.optimusdigital.ro/motoare-motoare-pas-cu-pas/101-driver-uln2003-motor-pas-cu-pas-de-5-v-.html . Sper sa nu fiu acuzat de reclama.

 

P.S. Eventual la motorasul de CD sa schimbi axul cu un surub cu diametrul de 3-4 mm.

Editat de elman
Link spre comentariu

Daca o infasurare ramane alimentata este normal sa se incalzeasca. Unele drivere tin alimentata o infasurare pe timp de pauza pentru a mentine pozitia acolo unde este un cuplu dar nu cred ca ar fi cazul pentru acest proiect, cuplul fiind perpendicular si nu tangential , nu are unde sa fuga de pe pozitie.

Si eu vreau sa-l fac dar inca nu am avut timp sa ma ocup de el. Vad ca esti in avans, tine-ne la curent.

Link spre comentariu

da o infasurare ramana alimentat permanent in cazul de fata daca apas pe butonul de schimbare de rotatie se opreste alimentare pe bobina, cred ca se poate modifica din soft chestia asta sa nu mai ramana alimentata o bobina si ar mai fi o chestie interesanta daca sar putea modifica din soft dupa fiecare actionare sa se invarta unpic in sens invers pentru a nu tine sub presiune ce este in seriga mai ales daca se utilizeaza ace mai subtiri chiar daca sa oprit alimentare motorului inca pe ac vine zeama .SI inco o chesti interesata ar fi daca sar putea regla turatia dintrun semireglabil.

Editat de kinderu56
Link spre comentariu

"kh9005" poti pune te rog un videoclip cu el ,ce face mai exact butonul mode .multumesc

Butonul schimba sensul de rotatie al motorului.

Nu am facut un videoclip, dar pot sa povestesc cum decurge "operatiunea"

In primul rand e nevoie de un PCB bine facut, fiind vorba de componente SMD, dupa care pornesc motorul si il las sa mearga pana incepe incepe sa iasa pasta de lipit.

Din cana in cand mai pornesc motorul pentru a mentine presiunea in seringa, iar cand mai am doar cateva paduri de acoprit, actionez motorul in sens invers si scad presiunea pana nu mai curge. Nu va asteptati sa scoateti o cantitate mica de pasta actionand motorul pentru scurt timp.

Cand alimentez montajul, (eu folosesc un alimentator de telefon) consumul e foarte mic, practic cat consuma ledul. Cand pornesc motorul cosumul creste la 380 mA si ramane asa tot timpul, indiferent daca merge sau nu motorul.

Link spre comentariu

Cred ca depinde si de cat de fluid este solder-paste-ul. Cu cat se apropie de expirare devine mai solid, o parte din flux se evapora. De asemenea si temperatura joaca un rol. Daca tineti solder-paste-ul la frigider este normal sa fie mai dens.

 

Din cate am vazut pe Internet in filme facute de norvegianul care a facut design-ul, se pare ca functionarea este in felul urmator: la o apasare de switch se dispenseaza o cantitate limitata de solderpaste.

 

M-am apucat si eu sa fac aceasta unealta, avand in vedere ca in ultimii ani am lucrat numai cu SMD-uri. Partea mecanica am pastrat-o ca in proiectul initial dar electronica si software-ul am sa le fac cum ma doare capul.

 

Cam aici ma gasesc la acest moment:

szipn7.jpg

Editat de mars01
Link spre comentariu

M-am gandit si la acest lucru, nu este greu de facut, pot sparge cativa rezistori de putere de 0.33 ... 1 ohm si bobinez de jur imprejurul seringii izolat cu kapton tape (oricum voi folosi un alimentator de 12V/5A din care doar cca 0.5A va fi consumat de montaj, restul fiind disponibil pentru incalzire) doar ca deocamdata am sa vad cum lucreaza unealta si apoi trec la imbunatatiri.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări