Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Buretele din boxe


Vizitator Anonim Victor

Postări Recomandate

Ce parere aveti despre folosirea cofrajelor de oua pe post de material de amortizare a reflexiilor nedorite in interiorul incintelor acustice? Din experimentele pe care le-am facut pare un material promitator, insa eu nu am o asa de mare experienta cu diversele tipuri de incinte acustice, astfel incat sa pot sa spun ca acest material poate fi un panaceu universal utilizabil in toate configuratiile posibile de incinte.In cazul meu, am experimentat aceat material in interiorul unei perechi de incinte de tip PA, constructie trapezoidala echipate cu difuzoare in care am injectat circa 400W RMS. Antifonarea am realizat-o cu un atrat de vatelina, peste care am montat pe toate suprafetele plane un strat de cofraje. Am procedat in acest fel pentru ca sa reduc rezonantele nedorite care ar putea sa apara in srructura de carton al cofrajelor, vatwlina din spatele cofrajelor are rolul de a umple golurile din xofraj si de a xonfeei o oarecare rigiditate acelor cofraje

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

postez din nou pentru ca nu am mai putut edita mesajul anterior:

 

Ce parere aveti despre folosirea cofrajelor de oua pe post de material de amortizare a reflexiilor nedorite in interiorul incintelor acustice?Din experimentele pe care le-am facut pare un material promitator, insa eu nu am o asa de mare experienta cu diversele tipuri de incinte acustice, astfel incat sa pot sa spun ca acest material poate fi un panaceu universal utilizabil in toate configuratiile posibile de incinte. De asemenea nu pot sa spun ca am o foarte vasta educatie a urechii, nu am avut ocazia sa ascult chiar atat de multe boxe de calitate incat sa pot sa zic ca difuzorul X suna mai bine in incinta Y sau alte chestii de genul, deci parerea mea este foarte subiectiva.In cazul meu, am experimentat acesst material in interiorul unei perechi de incinte de tip PA, constructie trapezoidala echipate cu difuzoare in care am injectat circa 400W RMS(aproape de puterea maxima a difuzoarelor). Antifonarea am realizat-o cu un sstrat de vatelina, peste care am montat pe toate suprafetele plane un strat de cofraje. Am procedat in acest fel pentru ca sa reduc rezonantele nedorite care ar putea sa apara in structura de carton al cofrajelor, vatelina din spatele cofrajelor are rolul de a umple golurile din cofraj si de a conferi o oarecare rigiditate acelor cofraje, pastrand totodata si o oarecare elasticitate (am facut acest lucru pentru a nu fi pus in situatia ca la putere mare cofrajele sa inceapa sa "fluture", ceea ce ar duce la situatie mai rea decat absenta acelor cofraje).

 

Avantajele acestei configuratii in viziunea mea ar fi data de natura acestor cofraje. Ele sunt construite dintr-un "carton" obtinut din pasta de hartie(celuloza) si ca atare materialul nu este foarte dens, ceea ce zic eu este un mare avantaj. In acest fel se realizeaza  o amortizare in doua "trepte", daca pot sa spun asa, in sensul ca unda produsa in spatele difuzorului, la contactul cu suprafata cofrajului este partial absorbita si partial reflectata.

In cazul undei absorbite rezulta doua avantaje si anume ca viteza undei care este absorbita este mult redusa la trecerea prin materialul cofrajului, iar cel de-al doilea avantaj este dat de faptul ca  ceea ce ramane din acea unda este atenuata aproape complet de stratul de vatelina care in felul acesta devine mult mai eficient in aceasta combinatie decat daca ar fi fost folosita fara cofraje, iar in felul acesta vibratiile peretilor cutiei sunt mult reduse sau chiar inexistente la puteri mai mici.

In cazul undei reflectate, avantajul este binecunoscut cred de toata lumea si este dat de forma in sine a cofrajului, care permite o dispersie foarte buna a undei reflectate, aceasta "spargandu-se" de peretii cofrajului in mai multe unde de intensitate mai mica si care la randul lor se ciocnesc in aer si se anuleaza, adica exact principiul de care povestesc colegii de mai sus.

 

Pentru rezultate optime, am gasit si am folosit un anumit tip de cofrag care are in structura cartonului niste perforatii care ajuta si mai mult la abosrbita undelor nedorite.

 

Sa nu mai spunem de marele avantaj al costurilor reduse aplicate acestui tip de material.

 

Acestea fiind spuse, astept si parerile acelor dintre colegi care sunt poate mai avizati decat mine in acest domeniu raportat la solutia aleasa de mine, pentru ca, repet, rezultatele obtinute sunt foarte subiective atat datorita faptului ca "masuratorile" s-au facut doar "urechiometric", cat si datorita faptului ca poate aparea un efect de placebo, in sensul ca solutia fiind conceputa de mine, poate sa fie doar o parere a mea falsa vizavi de imbunatatirile obtinute.

 

Toate cele bune! :-)

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări