Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Focus screen and mate.


cata_124

Postări Recomandate

Buna ziua dragi forumisti. Am si eu o mica problema daca pot sa o numesc asa. Sunt pozesorul unui aparat foto DSRL Sony A450 si de ceva vreme ma confrunt cu o problema. Am desfacut candva aparatul pentru curatire mai amanuntita, cand am ajuns la oglinda de focus si cea mata, la desfacerea lor nepurtand acele degetare de cauciuc cum se recomanda, mi-au scapat pe jos si implicit am fost nevoit sa le ating fara sa vreau, si ce sa vezi, s-au patat. Am incercat sa le curat si am reusit sa le fac si mai rau, cu scame si pete de tot felul.

Am incercat sa le curati cu diverse solutii, de la spirt, solutie de geam, pana la solutie de senzor, si nimic, doar am mai diminuat din gunoiaue, dar nu am reusit indepartarea lor. Aceasta problema nu afecteaza poza finala, dar este cam deranjant cand privesti prin vizor, si uneori parca nu vezi bine cand este focalizat sau nu, te duce in eroare, creeaza ceva disconfort. Daca stiti o modalitate de a le curata va sunt recunoscator. Astept parerile voastre legate de aceasta problema. O zi buna sa aveti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din pacate nu exista nicio modalitate de a le curata. Trebuie schimbate.

Folosirea diverselor lichide de prin gospodarie nu-i o solutie buna.

Altadata folositi serviciile specializate pentru astfel de operatiuni. Da,costa,dar acum te costa si mai mult interventia facuta dupa ureche.

Partile de intretinere ce-i revin utilizatorului sunt putine si elementare. Este suficient suflarea prafului cu o pompita adecvata si stergerea opticii DOAR cu produsele recomandate.

Sa te apuci sa desfaci aparatul,presupune ca stii cu ce se mananca. Daca nu,nu. Ramai la stadiul de a apasa pe buton.

Editat de lazar nicolae
Link spre comentariu

Din pacate nu exista nicio modalitate de a le curata. Trebuie schimbate.

Folosirea diverselor lichide de prin gospodarie nu-i o solutie buna.

Altadata folositi serviciile specializate pentru astfel de operatiuni. Da,costa,dar acum te costa si mai mult interventia facuta dupa ureche.

Partile de intretinere ce-i revin utilizatorului sunt putine si elementare. Este suficient suflarea prafului cu o pompita adecvata si stergerea opticii DOAR cu produsele recomandate.

Sa te apuci sa desfaci aparatul,presupune ca stii cu ce se mananca. Daca nu,nu. Ramai la stadiul de a apasa pe buton.

Va respect parerea dar nu sunt de acord cu ea in totalitate. Orice posesor de  aparat cat mai profi face aceste operatiuni acasa. Trebuie sa fi cam nebun sa dai 80-100 de lei curatirea senzorului. Nu vorbesc de alte defecte. Eu unu nu as duce aparatul la service doar daca nu mai merge efectiv, poate nici atunci, prefer sa cumpar altul decat sa dau pretul un altuia sa il repar. Nu putini au fost care au venit cu senzori si oglinzi zgariate dupa ducerea lor in service pentru curatare sau diverse.

Cred ca pentru schimbarea, curatirea lor, sau a senzorilor, astea se pot face cu brio acasa, trebuie doar putina indemnare. Banii multi te face sa inveti sa le faci acasa, nu putini posesori de dslr o fac. Ce te-ai face daca te duci cu el la curatat din doua in doua luni, unde ajungi ? nu se merita. La mine a fost doar o neatentie ca sa zic asa, "platesc" ca sa zic asa din punct de vedere estetic la vizionarea prin vizor.

Nu te gandii ca nu vad nimic, vad destul de bine, si pozele nu sunt afectate de acest lucru cum spuneam. Aparatul functioneaza cu brio. Daca ar fi sa le schimb, as face comanda pe net si le-as schimba singur acasa, costa undeva pe la 20-25 de dolari. Daca il duc in service imi ia pe piese si pe reparatie pretul aparatului. Nu mai vorbesc ca am oarece retineri sa nu imi fie schimbat shuterul, cu unul cu mai multe cadre care sa cada dupa 1-2 luni, te pot prostii si in asa fel, sau alte piese sa fie schimbate cu unele mai proaste, se practica asta, stiu. Am lansat un topic in speranca ca exista o modalitate de curatire pe care eu nu o cunosc, si reusesc sa remediez mica problema, daca nu, asa sta, merge foarte bine.

Editat de cata_124
Link spre comentariu

N-am dorit sa va trag de urechi ,chiar daca asa pare. :rade:  Nu multi au rabdare si pricepere pentru astfel de operatiuni.

Ca si pasionat de tehnica foto clasica,am surubarit destule camere. Aceeasi greseala facand-o si eu prin anii '90 ,cand am dorit sa ''scot la lumina'' geamul mat al unui Praktica prin care abia puteai sa faci punerea la punct. Atunci cu greu gaseai ce azi ai la dispozitie cu un singur clik.

Link spre comentariu

[...] Daca il duc in service imi ia pe piese si pe reparatie pretul aparatului. Nu mai vorbesc ca am oarece retineri sa nu imi fie schimbat shuterul, cu unul cu mai multe cadre care sa cada dupa 1-2 luni, te pot prostii si in asa fel, sau alte piese sa fie schimbate cu unele mai proaste, se practica asta, stiu. [...]

 

Nu stiu la ce fel de service-uri umblati de obicei, dar va zic ca exista si service-uri unde se lucreaza bine, rapid si nu se schimba nimic din piesele bune cu altele mai uzate. Asa ceva se practica eventual in service-urile din piete... Insa o munca bine facuta si costa pe masura, asta este clar.

 

Si eu imi curat si repar singur aparatele foto DSLR si obiectivele ce le am, chiar si atunci cand trebuie cositorit ceva. Dar pentru a putea face cat mai bine operatiile respective, este nevoie de un spatiu de lucru curat si suficient de mare, si de sculele si accesoriile necesare.

 

Ultima data m-am ocupat acasa de calibrarea unui obiectiv nou Canon 50 mm f/1.8 care avea problema de "front focus" (focus-ul pe AF a fost tot timpul aproximativ cu 15-20 mm mai in fata decat unde trebuia), problema ce se poate observa la un numar foarte mare din aceste obiective, as spune ca este defect de serie / defect de fabrica. Calibrarea acestui obiectiv se face prin lipirea / dezlipirea mai multor contacte din interiorul obiectivului.

Link spre comentariu

Salut!

Ncalibrarea unui obiectiv nou Canon 50 mm f/1.8 care avea problema de "front focus"... Calibrarea acestui obiectiv se face prin lipirea / dezlipirea mai multor contacte din interiorul obiectivului.

Ai o documentatie, ceva, despre operatie?
Link spre comentariu

Ai o documentatie, ceva, despre operatie?

 

Eu am cautat informatii pe diferite forumuri si blog-uri. Este si un video cu aceasta operatie: https://www.youtube.com/watch?v=vOjCiJN7T2E

 

Aici este un articol cu explicatii (in engleza): http://www.ipernity.com/blog/images/497323

 

Nu trebuie neaparat desfacut tot obiectivul, eu am dat jos doar plasticul care tine contactele obiectivului. Dar in acest caz este nevoie de un letcon cu varf lung si subtire si de o mana stabila. Lentila din spate trebuie protejata cu ceva in timpul utilizarii letcon-ului, deoarece in acest caz spatiul disponibil este extrem de mic. Daca nu aveti un letcon cu varf lung si subtire sau nu aveti mana stabila, mai bine desfaceti complet obiectivul ca sa aveti acces mai bun la locul unde trebuie sa lipiti / dezlipiti contactele de calibrare. In articolul de mai sus sunt cateva poze cu cablajul obiectivului si cu contactele despre care este vorba (in link-urile din articol), acele contacte sunt intr-adevar minuscule, in ciuda faptului ca in imagini par mai mari.

 

Ideea de baza este ca pe cablajul obiectivului sunt niste contacte de calibrare care influenteaza autofocus-ul, care din fabricatie pot fi unite sau nu. Trebuie experimentat in ce combinatie este autofocus-ul bun. Din discutiile de pe net am vazut ca in majoritatea cazurilor contactele din stanga nu sunt unite (x x x x-x) si unind acele doua contacte se rezolva problema (x-x x x-x). Totusi, la mine au fost contactele din ambele parti unite, de aceea am desfacut contactele din dreapta (x-x x x x) si asa a functionat perfect obiectivul din prima incercare. Contactele din mijloc sunt unite direct pe cablaj (x x-x-x x) si nu cu fludor, de aceea mai sus nu le-am desenat ca fiind unite.

 

Eu din cate am vazut, foarte multe obiective Canon 50 mm f/1.8 sunt cu acest "defect de fabricatie" si asta indiferent de anul de fabricatie. Nu prea inteleg cum de nu au corectat cei de la Canon problema asta aparuta la procesul de fabricatie (ca nu sunt calibrate corect obiectivele). Deja ma gandesc ca poate cu acest "defect" vor sa motiveze fotografii sa isi cumpere obiectivele mai scumpe 50 mm f/1.4 si 50 mm f/1.2 in locul acestuia. Avand in vedere ce mic este pretul obiectivului despre care este vorba, multi nu trimit obiectivul la service pentru reparatie / calibrare nici in garantie, deoarece transportul in multe tari costa cat un sfert din valoarea obiectivului. Si mai sunt oamenii care nu au observat problema sau care cred ca ei fac ceva gresit ca focus-ul nu este unde trebuie (la f/1.8 DOF este foarte mic si multi se gandesc ca ei s-au miscat in timpul fotografierii). Am citit si eu pe unele forumuri discutii pe aceasi tema, unde cititorii au scris autorului topic-ului ca probabil el nu face bine pozele si incepatorii chiar cred ca la ei este problema. Pe cand eu de la inceput am fost sigur ca problema in cazul meu este la obiectiv, ca l-am testat pe stativ cu un test chart si nu doar facand poze la diverse obiecte tinand aparatul in mana.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca nu ma insel, la  aparatele profesionale se pot calibra obiectivele, vreau sa spun se memoreaza in corpul aparatului informatiile despre corectia obiectivului si deci nu ar fi necesara demontarea acestuia.

Asta am aflat-o insa dupa ce am cumparat aparatul meu foto de o clasa inferioara, desi voiam sa imi iau Canon 70D (care nu este un aparat profesional) si a fost unul dintre motivele pentru care nu l-am mai cumparat (alaturi de bugetul mai important).

Citisem despre probleme de focalizare la distante mici si apertura mare. Apoi am aflat de la un pasionat de aceasta functie de care nu stiam si mi-a parut un pic rau... oricum....."data viitoare".

Editat de one
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Acum ma confrunt si eu cu problema curatarii "focus-screen", am vazut un documentar pe youtube si evaluez daca sa trimt aparatul la service sau sa incerc sa il curat eu...

Nu de alta dar nu prea imi place cum lucreaza unele service-uri. Ai sanse sa iti primesti aparatul inapoi cu mai putine suruburi.

Problema este ca nu gasesc acea banda "scotch" pentru curatat, mai demult utilizam pentru displayuri de la celulare dar nu mai stiu cum se numeste, ca sa o cumpar.

 

Cred ca pe termen lung convine ca sa iti cunosti aparatul sa il poti curata, mai ales cu schimbarea obiectivelor mai ajunge cate ceva inauntru.

 

Interesant este ca, desi nu am schimbat obiectivul de cand am cumparat aparatul, de peste 6 luni, a ajuns o insecta in vizor, chiar pe geamul asta mat cu mira pe el. Cred ca are ceva de genul unor cristale lichide, ma astept si la niste conexiuni electrice, deoarece imi apare o mira pe acesta, care ramane chiar si cu aparatul oprit, dar la scoaterea bateriei dispare, in plus devine mai inchis si mai neclar...

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Pentru cine este interesat, fac un mic "update". 

Am contactat firma care se ocupa de garantie (nu locuiesc in Romania) si mi-au spus ca trebuie sa trimit aparatul pentru evaluare si imi vor spune apoi cat costa reparatia. Problema insectei in vizor nu face obiectul garantiei.

 

Pe de alta parte, am gasit pe net probleme asemanatoare, si se pare ca o cauza ar fi uleiul sau vaselina cu care sunt unse mecanismele, acestea atrag insecte care depun oua acolo.

Sunt oarecum dezamagit deoarece Nikon promite 4 ani de garantie dar in acest caz pot sa arunc cardurile Nikon. Pe viitor voi cumpara de pe Amazon obiective pentru ca sunt mai ieftine si garantia de 2 ani cred ca este suficienta, defectele de fabricatie ies la iveala imediat nu dupa 3 ani, iar pentru celelalte defecte oricum este inutila, te trimit la plimbare spunand ca este uzura sau folosire inadecvata.

 

Am gasit  sugestii pentru rezolvare, in afara de schimbarea geamului: lasarea aparatului intr-un loc uscat fara obiectiv sau "vidarea" acestuia intr-o punga si o masina de aspirat, de genul celor utilizate pentru alimente.

Am lasat 2 nopti aparatul in loc uscat, fara obiectiv si problema a disparul. Din fericire nu a trebuit sa schimb geamul sau sa il curat.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Pana la urma si eu am ajuns sa am impuritati pe focus screen-ul aparatului meu foto Canon EOS 600D. Am incercat cateva modalitati de curatare (fara demontare) dar nu am avut succes, de aceea am apelat la service-ul Canon din Romania - de care am fost multumit. Pe internet sunt multe recenzii negative despre ei (Cris Professional Services), insa eu am avut o experienta pozitiva. Inlocuirea geamului mat a costat in total 165 lei, din care 79 lei a fost focus screen-ul (cod piesa: CY3-1621-000) si 86 lei manopera. La asta se mai adauga costul transportului dus-intors ce am platit la firma de curierat. De la service am primit inapoi aparatul foto la fel de bine impachetat cum l-am expediat, pe langa geamul mat ce au schimbat au mai pus in pachet si bonul fiscal stampilat.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
La 01.06.2015 la 20:12, belasajgo a spus:

 

 

Ideea de baza este ca pe cablajul obiectivului sunt niste contacte de calibrare care influenteaza autofocus-ul, care din fabricatie pot fi unite sau nu. Trebuie experimentat in ce combinatie este autofocus-ul bun. Din discutiile de pe net am vazut ca in majoritatea cazurilor contactele din stanga nu sunt unite (x x x x-x) si unind acele doua contacte se rezolva problema (x-x x x-x). Totusi, la mine au fost contactele din ambele parti unite, de aceea am desfacut contactele din dreapta (x-x x x x) si asa a functionat perfect obiectivul din prima incercare. Contactele din mijloc sunt unite direct pe cablaj (x x-x-x x) si nu cu fludor, de aceea mai sus nu le-am desenat ca fiind unite.

 

 

Am incercat si eu o calibrare la un obiectiv Sony, dar fara succes. La mine nu sunt unite. Am inceput sa le unesc pe cele din stanga, dar ramane blocat obiectivul, nu mai vede diafragma apar doua liniute la diafragma, dar poti poza cu el si apare ca F1. Am incercat dupaia sa le unesc pe cele din dreapta, si ce sa vezi, surpriza, aparatul nu se mai aprindea deloc. Bateria moarta, am bagato la incarcat, sper sa nu fi facut scurt sa se buleasca. Nu imi dau seama cum de la o simpla pornire a aparatului sa goleasca instant bateria fara sa mai aiba  gram de curent in ea sau pur si simplu sa nu se aprinda. Si culmea, pe un alt body nu il mai vede, bipaie asa ca si cum ceva ar vrea sa mearga si este blocat. O alta surpriza a fost ca imi zdrancanea ceva prin obiectiv, acum a iesit si nu imi dau seama de unde este. In schimb obiectivul functioneaza pe unu dintre body-urile mele dar focalizeaza foarte greoi spre deloc de multe ori. Asa arata tablita cazuta de prin obiectiv.thUeMO9.jpg

Editat de LRCV
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
On 12/10/2015 at 10:36 AM, one said:

Pentru cine este interesat, fac un mic "update". 

Am contactat firma care se ocupa de garantie (nu locuiesc in Romania) si mi-au spus ca trebuie sa trimit aparatul pentru evaluare si imi vor spune apoi cat costa reparatia. Problema insectei in vizor nu face obiectul garantiei.

 

Pe de alta parte, am gasit pe net probleme asemanatoare, si se pare ca o cauza ar fi uleiul sau vaselina cu care sunt unse mecanismele, acestea atrag insecte care depun oua acolo.

Sunt oarecum dezamagit deoarece Nikon promite 4 ani de garantie dar in acest caz pot sa arunc cardurile Nikon. Pe viitor voi cumpara de pe Amazon obiective pentru ca sunt mai ieftine si garantia de 2 ani cred ca este suficienta, defectele de fabricatie ies la iveala imediat nu dupa 3 ani, iar pentru celelalte defecte oricum este inutila, te trimit la plimbare spunand ca este uzura sau folosire inadecvata.

 

Am gasit  sugestii pentru rezolvare, in afara de schimbarea geamului: lasarea aparatului intr-un loc uscat fara obiectiv sau "vidarea" acestuia intr-o punga si o masina de aspirat, de genul celor utilizate pentru alimente.

Am lasat 2 nopti aparatul in loc uscat, fara obiectiv si problema a disparul. Din fericire nu a trebuit sa schimb geamul sau sa il curat.

 

Foarte  interesante  opiniile  dvs.  !  Si  eu  sunt  utilizator  si  posesor  NIKON  de  multi  ani   !  Primul  dsl  a  fost NIKON D40 cu   care  si  eu  am  patit cu mizeria  ceva  asemanator  , dupa cativa  ani  de  utilizare  sa  apara  uneori  scame    insa  doar  uneori , foarte  interesant   .  Eu  nu sunt  adeptul  schimbarii   obiectivelor  decat  la  upgrade obiectiv ,  evident  unul mai  slabut  cu  unul  mai  bun    si  atat    !   Ulterior  am  vandut  acest    aparat  si  am  cumparat  NIKON  D31OO   si  am  schimbat  obiectivul  standard  cu  unul  18-105 mm.   ,  cu  NIKON D3100  am  cam  80.000  cadre fara  probleme adica  fara  scame  sau  mizerie si  fara  probleme  tehnice  dealungul  timpului    . NIKON  D31OO   a  ajuns  de  2  ani  rezerva  deoarece  am achizitionat  de maxim 2  ani  un  NIKON  D7200   pe care  am montat  batranul  obiectiv  18-105mm.   Culmea  ca  tocmai  de black  friday 2018   am  fost  nevoit  sa  imi  schimb  obiectivul  18-105mm.   dupa 5  ani  de  folosinta   deoarece  a  inceput  sa  faca  figuri  vr-ul  asa  ca  nu  am  avut  curajul  sa  il trimit  in service  datorita  costurilor  mari  si  numerosilor  posesori  care  sunt  nemultumiti  de  servisare   . Am  achizitionat  un  obiectiv  18-140mm.  nou  asa  ca  vom  vedea  cat  va tinea si  acesta .     Din  experienta  proprie  pot  sa  zic  ca  unele  dslr-uri  sunt mai  bine  sigilate  din  fabrica  la  praf  ,  scame  sau  alte  impuritati  sau  chiar  umezeala  care  pot  sa ajunga  in  aparat  (troca cu zic unii) dar  odata  ce  se  interschimba  des obiectivele  atunci  probabilitatea  de  a  ajunge  ceva  in  aparat  este  foarte  mare  .  Alte  probleme  au  fost  la  NIKON  cu unele  loturi ,  doar unele  loturi (NIKON D7000 , D610  ETC.),  cu  pete de  ulei  pe  senzor   dar  eu zic ca  au  fost  defecte  de  fabrica   si  este  altceva  .  Garantia  nu  acopera  probleme  de  calibrare  a obiective  sau  praf  pe senzorul aparatului   asa  ca  costa  bani aceste  operatiuni  , totusi  nu  am  avut  niciodata  curajul  sa  ma  apuc  sa  imi  curat  aparatul  de  praf pe interior  chiar  daca  sunt  chituri  de cumparat  pt.  asa  ceva  . 

Link spre comentariu

E interesanta si povestea dvs. totusi cu schimbarea obiectivelor nu ajung mizerii in vizor, cum e cazul meu.

Praful de pe senzor se poate indeparta sufland aer curat, dar in interiorul ocularului nu stiu cum se poate ajunge decat prin demontarea acestui ecran de focalizare. Pentru mine mizeriile acolo sunt un defect de fabricatie, e ca si cum ai avea praf sub geamul de la telefonul mobil. Totusi raspunsul Nital, caci despre ei este vorba, este o rusine dar nu am prea mult de ales decat sa cumpar de pe eglobalcentral sau de la altii fara sa platesc garantii inutile de 4 ani.

Ca sa va aduc la curent, au reaparut puncte pe ecranul de focalizare, deci problema nu a disparut, oricum fotografiile ies bine si sunt multumit. 

 

Schimbarea obiectivelor este destul de necesara, nu puteti sa generalizati cazul dvs. cu un singur obectiv, 18-105 acopera multe necesitati dar pentru o panorama nu prea merge, ar trebui un 10-20, incercati de exemplu sa faceti o fotografie care sa arate cum e mobilata o camera, ca sa nu mai vorbim de alte diferente intre obiectivele de kit si restul. Eu am 3 obiective si intentionez sa mai cumpar inca vreo 2, pana sa apara punctele nu aveam decat obiectivul de kit deci nu l-am dat jos niciodata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări