alex mm Posted January 31, 2007 Share Posted January 31, 2007 ... Amplificatorul l-am inceput acum trei zile, :yawinkle: acuma am terminat PCB -ul in varianta cu TO 247 ... o poza :supz: Nu o sa am timp , decat saptamana viitoare, sa va spun cum suna :smt003 Link to comment
pitbull_bog Posted January 31, 2007 Share Posted January 31, 2007 ce putere are aplificatoru acesta? Link to comment
mihai2000 Posted January 31, 2007 Share Posted January 31, 2007 Superb! Bravo . -o singura chestie.izolarea tranzistoarelor cu " mica " siliconica nu ma incanta, este mai buna mica cu pasta. Link to comment
MiniTehnicus Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 Din poza reiese ca tranzistoarele finale sunt cu radiatorul izolat in plastic,nu mai este nevoie de izolatie siliconica pentru radiator dar au putereadisipata mai mica decat unul cu radiatorul scos la exterior. Pentru disipatie foarte buna este preferabil ca izolatia sa se realizeze cufoita de mica, are transferul mai bun decat izolatia siliconica. Link to comment
zal Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 Din poza reiese ca tranzistoarele finale sunt cu radiatorul izolat in plastic,nu mai este nevoie de izolatie siliconica pentru radiator dar au putereadisipata mai mica decat unul cu radiatorul scos la exterior. Pentru disipatie foarte buna este preferabil ca izolatia sa se realizeze cufoita de mica, are transferul mai bun decat izolatia siliconica.Uita-te mai bine, capsula respectiva nu e izolata, are ''talpa''.Poate vrei sa zici ca nu-i trebuie izolator de trecere ptr. surub.P.S. Ar fi bine sa se puna foita de mica si vaselina. Link to comment
aghora17 Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 arata frumos, dar...- nu imi plac rezistentele alea de 5W puse in picioare- are cam multe strapuri.- radiatorul de fixeaza in vre-un fel de cablaj?- fiind stereo, nu putea sa aiba doar o alimentare si doar 2 sigurante?- semireglabilul ar fi fost mai bine sa fie multitura (asta o sa iti scoata peri albi)- radiatorul ala nu e cam mic? nu cred ca tine mai mult de 20W pe canal- unde e iesirea, chiar in mijlocul cablajului? cred ca ar fi mai bine sa o tragi cumva pe marginepune si o schema si o poza cu lipiturile Link to comment
Sandu_alex_999 Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 Cred ca acel "radiator" se monteaza cu suruburi pe alt radiator mai mare... :smt001 Link to comment
one Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 O multime de cablaje comerciale au strapuri.Este suficient sa te uiti in aproape orice aparat electronic.Este importanta functionarea, fiabilitatea, nu aspectul. Organizarea clara este mai importanta si se pare ca montajul din fotografie respecta acest lucru, aproape ca ii poti scoate schema de pe poza.Evident, profilul din aluminiu se fixeaza pe un radiator mai mare. Este o solutie comerciala, adoptata de mai multe firme producatoare de kit-uri. Acest profil face parte din kit si faciliteaza montarea unui radiator mai mare, fara probleme legate de gaurirea si izolarea finalilor. Transferul termic este putin afectat dar, cum am spus, este vorba de kit-uri, deci de produse comerciale.Este adevarat ca rezistentele de putere se monteaza de preferat in pozitie orizontala, dar asta depinde si de pozitia in care va sta placa in amplificator.Semireglabilul, daca se monteaza intr-un divizor de tensiune bine dimensionat, poate sa nu fie multitura si sa dea rezultate bune. Eu am folosit semireglabile obisnuite de cele mai multe ori, cu rezultate bune. Este important ca, dupa reglaj, aceste semireglabile sa fie cumva imobilizate cu o picatura de vopsea sau altceva. Link to comment
aghora17 Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 de acord cu tine, dar aceasta schema este prea simpla ca sa necesite 4 strapuri pe cablaj. cu exceptia cazurilor in care nu exista o solutie matematica pentru rutare (care sa fie si optima, intr-adevar, nu sa ocoleasca inutil tot cablaul), strapurile sunt rezultatul unei plasari proaste. Sunt sigur ca cel putin 2 puteau fi reduse.In fine, asta intr-adevar nu este un impediment, si dupa cum am mentionat mai sus, e frumos.Vroiam doar sa fiu carcotas. (deformatie profesionala) Link to comment
vasilenicolae52 Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 intrutotul de acord cu "one" ! ... montajul arata chiar bine ! Link to comment
andiy Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 arata frumos, dar...- nu imi plac rezistentele alea de 5W puse in picioareNu e o regula sa stea "culcate". Uneori, chiar se recomanda montarea "in picioare" a rezistentelor de putere, pentru a reduce disipatia termica asupra componentelor din jur.- fiind stereo, nu putea sa aiba doar o alimentare si doar 2 sigurante? Poate ca omu' vrea alimentare separata. ...Etc. Oricum placa e facuta, ampliful e gata, iar daca merge, vorbim discutii.Felicitari totusi pentru modul ingrijit de lucru. Cred ca si partea cositorita e la fel. :smt006 Link to comment
George(sb) Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 total de acord cu andy LATER EDIT: avand in vedere ca de 2 luni se discuta numai despre tda-uri si stk-uri e chiar de apreciat ca mai sunt si oameni care lucreaza Link to comment
exxu Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 Alex...bravo omule, a iesit superb.Ma bucur ca exista si persoane care mai si mesteresc cate ceva, ca de discutat discutii si critici ne-am cam saturat.Sa ne spui si cum suna, si ce caracteristici are, eventual o schema, poate vor si altii sa il incerce.Succes !! Link to comment
alex mm Posted February 1, 2007 Author Share Posted February 1, 2007 ...... multumesc pt. aprecieri , mi-am insusit criticile , :smt001 drept urmare am pus izolator sub tranzistori de mica cu pasta de silicon , cablajul e proiectat de un australian QUASI :tonqe: strapurile sunt pe traseul de masa pt. a forma un star gnd. Va trimit cam tot , ce am daca va intereseaza :yawinkle: Profilul se prinde de un radiator mai mare , iar cei patru tranzistori vor fi montati pe un radiator , inca nu m-am hotarat de care . Va tin la curent cu testele. Pt. 20W nu ash fi depus atata munca , finalii sunt IRFP 460 cum se vede din poza :smt003 :smt006 Link to comment
Nemesis Posted February 1, 2007 Share Posted February 1, 2007 Pandesc de destul de multa vreme un loc de unde sa iau si eu o talpa de aia de aluminiu . Tu de unde ai luat-o ?aghora17 , oare daca ti se strica unul din cele doua amplificatoare , nu e mai placut sa-l poti folosi pe cel bun pana il repari si pe celalalt ? Si la urma urmei parca e si mai usor de depanat cand fiecare amplificator are sigurantele lui .MiniTehnicus , din cate stiu capsula TO247 e in mare parte din plastic dar are totusi o zona metalizata pe partea unde vine in contact cu radiatorul . Acum cine stie , poate sunt si capsule TO247 imbracate total in plastic insa nu stiu cum ai vazut tu din poza cum arata finalii pe partea dinspre radiator . Oricum si eu sunt de parere ca cel mai eficient transfer termic o asigura solutia cu foita de mica + vaselina siliconica pentru ca printre altele suprafata de contact in acest caz este maxima . Link to comment
Recommended Posts