Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numarator modulo 23

Guest Cristi Rmd

Recommended Posts

Guest Cristi Rmd

Poate cineva sa ma ajute in legatura cu acest numarator?

Cand il simulez nu imi numara numai pana la 15, al doilea integrat nu mai functioneaza, si mie imi trebuie sa detectez starea 22, dupa care sa se reseteza.

Schema este buna?

proiect2015.pdf

• Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Mondan

4

• ratza

3

• gauss

2

• nico_2010

2

Eu nu reusesc sa inteleg ce ai vrut tu sa faci acolo.

De unde ai luat schema?

Ai facut-o tu?

La al doilea numarator ce anume incerci sa incarci sau ce vrei sa faci acolo?

Nici pinii nu-i prea inteleg. In datasheetul de la NXP (Philips) sint notati altfel. Pune un link cu datasheet-ul care care explica pinii.

Guest Cristi Rmd

Schema e facuta de mine.

Intrarile D0..D3 de la al doilea integrat sunt la masa(am atasat o poza),

Datasheet ul nu l am. Este pentru un proiect la scoalasi asa ne a spus profesorul ca ar trebui legate integratele ca sa numere in continuare.

Chestia este ca daca scot poarta cu trei intrari si pun CLEAR ul la "1" imi numara pana la 255, dar cand pun poarta ca sa detectez starea 22 si o duc la clear sa l reseteze nu mai merge cum trebuie, imi numara doar pana la 15.

post-245970-0-03347700-1430775038_thumb.jpg

Guest Cristi Rmd

daca leg Q3 de la CI2 impreuna cu Q0 de la CI3 in poarta , detectez starea 24 si mie imi trebuie 22

Trebuie sa mearga doar in simulare sau trebuie facut montajul practic ?

Fa o simulare in Proteus si ataseaza-o aici. Asta daca vrei sa ma uit si eu peste ea.

Nu cred ca ai inceput bine schema. Numarul ala 22 cred ca e dar special sa nu se poate face cum ai inceput tu.

1. Trebuie sa ai nu numartor

2. Iesirea lui o compari cu numarul 22. Comparatrul asta intre 2 numere sa fie integrat special, nu din porti logice cum ai incercat tu.

3. Daca comparatorul  da ca cele doua numere sunt egala, se reseteaza numaratorul.

22=16Hexa= 1 0110binar

Ai avea nevoie de prea multe porti logice, de asta e nevoie de integrat.

Poate revin si faca eu schema.......

Edited by Mondan

Un numarator modulo 23 se face cu orice numarator binar de 5 biti sau mai mult care este resetat la atingerea numarului 23 = 16 + 4 + 2 + 1. Resetarea se poate face cu un circuit NAND cu patru intrari sau cu patru diode.

nico_2010

Un numarator modulo 23 se face cu orice numarator binar de 5 biti sau mai mult care este resetat la atingerea numarului 23 = 16 + 4 + 2 + 1. Resetarea se poate face cu un circuit NAND cu patru intrari sau cu patru diode.

Resetarea se va face la atingerea numarului 22 sau in binar 10110 (de la 0 la 22 sunt 23 de impulsuri). Ca urmare va avea nevoie de o poarta NAND cu 3 intrari, sau 3 diode (chestie de optiune).

Eu aş face chestia asta cu 3 CD4017.

Ideia e excelenta, dar daca e pentru scoala trebuie sa se vada aplicata teoria.

Plus ca daca se supara profesorul iti cere modulo 123... si o pui o carca de integrate d-alea.

Dar pentru problema e o solutie simpa si ingenioasa. 4017 se poat pune in serie unul dupa altul. Si mai merge si la frecventa destul de mari.

Nu-ţi trebuie o cîrcă pentru divizor cu 123. Mi-e lene să desenez, dar cred că ajung 5 bucăţi.