anddy Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Salut colegi, exista vreun marcaj care sa-mi indice daca placutele de frana sunt mai moi sau mai dure? La citroen xantia mi-am schimbat anul trecut discurile pe fata si am schimbat placutele pe toate 4 roti. Problema e ca acum imi scartaie frana la viteza mica si mi-e sa nu fie placutele mai dure, prefer sa le schimb mai des decat sa uzeze discurile. Link to comment
one Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Eu nu stiu sa existe un astfel de marcaj, dar parerea mea este ca daca se schimba placutele si discurile in acelasi timp, acestea vor dura destul de mult si deci ar trebui sa iti convina sa ai placutele dure. Exista o caracteristica ce defineste forta de frecare la cald/rece, din cate stiu. Acesta insa nu este un marcaj, ci este specificat in caracteristicile produsului. Exista o clasificare a franelor si niste coduri dar nu stiu nimic despre duritate. Plecand de la codul fabricantului poti gasi tipul de placuta. Fiecare fabricant are propriile retete, dar in principiu ar fi 3 categorii: organice, sinterizate si semi-metalice. Cele organice sunt mai moi. Cele sinterizate sunt dure si sunt de obicei montate din fabrica. Cele semi-metalice sunt dure, in general franeaza mai prost si consuma discul. Probabil acesta este cazul tau, forta de frecare slaba de fapt genereaza vibratii, deci sunet. Recomandarea mea ar fi sa pui sinterizate + discuri noi (sau vezi daca se pot rectifica cele vechi). Link to comment
anddy Posted May 4, 2015 Author Share Posted May 4, 2015 Franarea este ok, dar pana sa schimb cu placutele astea nu am avut scartaieli. Discurile pe fata sunt noi si cele pe spate sunt indreptate. Eu banuiesc ca sunt mai dure deoarece nu mai gasesc asa mult praf negru pe jantele fata cum gaseam inainte sa schimb placutele. Link to comment
bibanu47 Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Nu ai vrea totusi sa ne comunici si noua ce marca de placute ai folosit? Link to comment
ghimpe-- Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Placutele au marcat printr-o sageata sensul de rotatie al rotii; meseriasii care le monteaza nu prea stiu ce reprezinta acea sageata si le mai monteaza invers. Placutele montate invers scartaie. Link to comment
anddy Posted May 4, 2015 Author Share Posted May 4, 2015 Placutele sunt Samko. Inainte am avut Delphi si dupa un drum lung jantele erau pline de praf negru...si bineinteles placutele s-au uzat mai repede dar nu faceau nici un zgomot. Pe nici una nu am vazut sageti Link to comment
one Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Nici eu nu am vazut sageti numai ca am pus de la Brembo si discurile si placutele. Se consuma greu, praf negru fac dar nu foarte mult. Nu scartie. Link to comment
bibanu47 Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Si eu tot Brembo momtez la clientii mei,atat discuri cat si placute. De firma mentionata de el nici nu am auzit,sunt sigur ca au vreun pret de nimic... Link to comment
one Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 (edited) Economia pe care o faci montand placute si discuri ieftine se pierde prin consumarea prematura si manopera de care este nevoie pentru inlocuirea mai frecventa. Recomand Brembo sau Textar. Edited May 5, 2015 by one Link to comment
bibanu47 Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 ...si stai sa inceapa canicula si o sa vezi cum fug pietonii de pe trece cand franezi,se aude groaznic acel "chitait" vara. Eu prin 1995 am avut un Ford Taunus si avand in vedere ca imediat dupa revolutie piesele erau foarte scumpe sau nu se gaseau am pus pe fata placute de LADA care mergeau montate fara nicio modificare si intr-o dimineata pe la orele 4 veneam de la Bucuresti si la Mihailesti m-a oprit "organul" sa-mi controleze actele dar sarind cam in scurt in fata mea de pe trotuar am fost obligat sa bruschez franele facand un zgomot infernal. Am tras pe dreapta,am coborat din masina dupa care "organul " zice : -Dom'ne daca stiam ca iti face masina in halul asta nici nu te mai opream pentru ca ai sculat toata comuna din somn... ...dupa care a inceput sa sustina ca imi opreste certificatul de inmatriculare spunand ca placutele sunt "fier pe fier " si am fost obligat sa demontez o roata si sa-i demonstrez ca placutele sunt noi ca sa-mi restituie actele. Link to comment
anddy Posted May 5, 2015 Author Share Posted May 5, 2015 Economie nu am vrut sa fac, ca nu erau cele mai ieftine ci undeva pe la mijloc, iar manopera imi revine mie Franele tin foarte bine dar scartaitul e ca la masinile din filmele americane...pana acum nu a sarit nimeni pe trecere In orice caz le schimb cu prima ocazie cu ceva mai de "firma" si sper sa nu mai am scartaieli. Link to comment
d2134 Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Scartaitul nu e din cauza placutelor. Link to comment
d2134 Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 http://www.epiesa.ro/componente-accesorii-frana-citroen-xantia-x1-1-6-i/2266/subcat-10730/ Link to comment
anddy Posted May 6, 2015 Author Share Posted May 6, 2015 Nu e de la clema de fixare. Ele au rolul de a tine fixate placutele sa nu clampane. Link to comment
Recommended Posts