Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor proiectare sistem deschidere automata.


Guest andrei0588

Recommended Posts

Guest andrei0588

Buna ziua,

 

Este pentru prima oara cand postez pe acest forum, deci am rugamintea in prima instanta la moderator de a-mi muta topicul in sectiunea cea mai adecvata subiectului dezbatut.

 

Am o rugaminte la membrii acestei comunitati. Si aceasta este de a ma ajuta cu idei si sfaturi in a proiecta un sistem electric sausi electronic ( la 220V, 12V sau 24V) prin care sa pot deschide o parte a solarului automat pentru aerisire( oscilobatant) in functie de temperatura. Ziua la mine in solar sunt temperaturi de +50 de grade celsius iar seara de 10 - 12 grade. Precizez ca eu nu sunt acolo in fiecare zi. De ceea vreau sa pot face asa ceva.

Ceea ce as dori eu este ca ziua cand temperatura trece de 30 - 40 de grade sa se deschida, iar seara cand temperatura scade sub 30 sa se inchida. De asemenea nu am studii in domeniul acesta, ci in ingineria constructiilor, deci pentru mine cred ca cea mai buna varianta ar fi ,,Keep it simple``.

 

Exemplu: 

https://www.youtube.com/watch?v=JJNpwpXeqVA

 

Tin sa multumesc anticipat tuturor care au amabilitatea de a ma ajuta.

 

Cu respect,

Andrei B.

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Realizarea practică a acționării cu electromotor nu ar fi o mare problemă tehnică, putând fi realizată simplu cu limitatori de cursă la ambele extremități (deschidere/închidere). Nici automatizarea din punct de vedere electronic nu e o mare problemă, fiind cel mai simplu realizată printr-un releu crepuscular (detector de prag de iluminare) care se poate cumpăra ca atare sau se poate realiza foarte ușor. Am un astfel de releu construit de mine la întrarea în bloc și aprinde lumina la lăsarea întunericului, stingând-o la apariția zorilor.Pragul de iluminare e reglabil după dorință.Ar fi bine dacă v-ați completa domiciliul (locația) la profil, astfel ca un coleg de forum din zona dvs. să poată eventual să vă ajute practic....

Link to comment
Guest andrei0588

Eu sunt din Iasi, dar problema la care fac eu referire e la 40 de km de casa. De ceea vreau sa fac asa ceva,  pentru a nu fi nevoit sa rog un vecin sa imi viziteze proprietatea in fiecare zi pentru a le deschide. O sa completez date pentru o mai buna colaborare.

 

Cu partea cu lumina nu cred ca este posibil pentru ca se lumineaza la 7 destul de bine, dar totusi afara este frig la acea ora.

 

Problema mea este cu fac legaturile intre un senzor de temperatura ( cred ca de asta am nevoie) si cum sa il fac sa se deschida la o temperatura si sa se inchida la alta.

 

Multumesc pentru raspunsul prompt.

Edited by andrei0588
Link to comment

Practic aveți nevoie de un termostat de ambient (chiar unul mecanic) pe care-l montați undeva  în seră și care va comanda deschiderea sau închiderea aerisirii la o temperatură de prag dorită. http://st1.utilul.contentspeed.ro/cs-photos/products/normal/termostat-mecanic-stein-cu-led_10125_6_1395060463.jpg Pentru un termostat cu două praguri de temperatură, trebuie să construiți unul electronic cu histerezis reglabil într-o plajă largă.

Link to comment

Poti folosi actuatoare pentru antenele parabolice, este exact ce-ti trebuie, ai si limitatoarele incluse. Daca -mi amintesc bine actuatoarele au inclus un potentiometru ca traductor de pozitie asadar poti face comanda proportionala...asa, ca moft.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines