Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
geogrig

Anemometru cu Afisaj

Recommended Posts

Salutare tuturor!

 

Vreau sa construiesc un anemometru digital, cu ajutorul acestei jucarii:

 

http://www.robofun.ro/senzori/vreme/senzori_kit_vreme

 

Acest dispozititv compus din 3 elemente imi da posibilitatea de a monitoriza viteza si directia vantului si cantitatea de precipitatii.

 

Pe mine m-ar interesa sa construiesc un montaj cu niste CI-uri, care spre norocul meu imi puteti da sfaturi in alegerea lor.

 

Anemometrul da impulsuri in functie de cat de rapid se invarte.

 

Ideea mea e sa iau aceste impulsuri, sa le aplic unui CI, care sa le numere, si in functie de cate gaseste pe secunda sa-mi afiseze un numar din 2 cifre. Apoi sa fac reglajul incat acele 2 cifre sa indice chiar viteza vantului in metri/secunda

 

Apoi la un anumit nivel, reglabil, sa-mi dea un nivel logic "high" undeva, ca sa actionez niste motoare daca vantul depaseste o anumita viteza.

 

Ce sfaturi imi puteti da la alegerea CI-urilor? 

 

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Bravo! ca nu stiam la cate ture am "1Kg pe ora" de vant de la anemometru ! Deci un arduino UNO e de ajuns pentru aplicatia dumneavoastra  ! Oricum , eu mi le-am luat de pe ebay ceva mai ieftin unde se vinde si la bucata , doar anemometrul  http://www.ebay.com/itm/Spare-part-for-weather-station-to-test-the-wind-speed-/261800226149?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item3cf4826d65 .

Edited by unuldinei
Link to comment
Share on other sites

Am inteles. Eu am deja un Arduino MEGA, care e montat intr-un solar.

 

Eu vreau doar sa-i dau lui Arduino un impuls de pornire, atunci cand bate vantul mai tare, si intarziat de un releu de timp, sa nu imi actioneze motoarele de 20 ori pe minut..

 

Conectand senzorul direct la Arduino il ingreunez foarte mult... de aceea vreau sa-i construiesc separat un numarator, si sa-i dau doar un mic impuls cand bate vantul tare.

Link to comment
Share on other sites

Toate lucrurile astea se pot "softa" programa in acelasi arduino pe pinul DIGITAL 2 si interpreta sau orice altceva ca de aia se cheama microcontroller ("microprocessor cu controale ") , inclusiv intarzaierile , histerezisul sau alte asteptari pentru iesirile la relee. Daca nu , atasat un arduino micro care calculeaza ce  intarzaieri vreti si  trimite impulsul , starea ... prin cablu  sau prin wireless la celalalt arduino mega sau lui nea' Ion care inchide obloanele :) .

Link to comment
Share on other sites

Scriu tot aici poate are cineva o idee pentru ca : in pdf zice 1rev/sec = 1.492 mph , adica o miscare completa = 1rev , adica un impuls de la releul reed , doar ca elicea mea are 3 impulsuri la o miscare completa . Asta inseamna ca :

void calcWindSpeed(){  int x_anemometru, iSpeed;  //  //long speed_ane = 24011;// 1.4920 mph = 2.4011Km/h = 0.6669 m/sspeed_ane =speed_ane * numRevsAnemometer/3; // AICI se imparte la 3 ?  speed_ane /= MSECS_CALC_WIND_SPEED;iSpeed = speed_ane;Serial.print("Wind speed: ");x_anemometru = iSpeed /10;Serial.print(x_anemometru);Serial.print('.');x_anemometru = iSpeed % 10;Serial.print(x_anemometru);Serial.print(" Km/h");Serial.println();numRevsAnemometer = 0; // Reset counter}
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines