Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
BazsoDombiAndras

Baterii - incarcare si consum simultan

Recommended Posts

Buna ziua prieteni!

 

Ce parere aveti, cat este de "sanatos" (acceptabil) ca intr-un sistem de energie alternativa bateriile sa fie conectate la consumatori (practic la invertor) in timp ce sunt incarcate? Stiu, raspunsul depinde de mai multi factori, asa ca incerc sa intru in detalii:

 

Am un sistem solar alcatuit din 2 baterii AGM de 150 Ah legate in serie, care sunt incarcate de 2 panouri fotovoltaice de 100W printr-un regulator de incarcare MPPT. Intr-o zi cu soare, in cazul mediu, regulatorul este capabil sa incarce bateriile cu un curent de 5-6A (poate chiar si 7-8A intr-o zi de vara faina). Cand cerul este innorat, curentul de incarcare scade considerabil (nu stiu exact la ce valoare, dar banuiesc 1-2A).

 

As dori sa rulez niste consumatori de pe baterii 24 de ore din 24. Asta inseamna ca bateriile vor fi supuse la descarcare si in timp ce sunt incarcate. Consumatorii respectivi au nevoie in total de approximativ 24W in cel mai rau caz (cu consumul propriu al invertorului cu tot). Asta inseamna ca in cel mai rau caz consumatorii "mananca" 1A (la 24V). In cazul in care regulatorul de incarcare poate furniza un curent de incarcare mai mic de 1A, atunci restul curentului vine din baterii, daca regulatorul poate furniza mai mult de 1A, atunci bateriile sunt supuse incarcarii. Cel putin asa imi imaginez eu. Asadar intr-o zi buna, cand este soare si regulatorul incarca cu 5-6A, bateriile au sanse reale de a fi incarcate 100%. Fiind baterii plumb-acid AGM, o incarcare de 100% este necesara cel putin o data pe saptamana.

 

Regulatorul este unul cu incarcare in 3 faze:

1. Faza bulk: trimite cat mai mult curent in baterii pana cand acestea ajung sa fie incarcate cam pana la 80% .

2. Faza absorption: incarca la tensiune constanta de 14.4V pana cand bateriile ajung la incarcare 100%.

3. Float:  incarca cu un curent foarte mic la tensiune constanta de 13.7V pentru a mentine bateriile incracate 100%

 

Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este faptul ca daca bateriile sunt supuse unei descarcari constante, banuiesc ca nu se va ajunge niciodata in ultima faza de incarcare (float), pentru ca acei consumatori nu vor lasa niciodata ca bateriile sa fie 100% incarcate. Sau credeti ca daca regulatorul poate furniza mai mult curent decat au nevoie consumatorii, atunci se va ajunge si in faza float?

 

In general ce parere aveti despre supunerea bateriilor la o descarcare continua (dar moderata)?

 

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Multumesc, rinaldoparaipan!

 

Da, intr-adevar am un regulator Victron Energy, care este teoretic "destept", chiar daca este un model mai low-end (BlueSolar MPPT 100/15). Partea buna a lucrurilor este ca acest regulator poate fi monitorizat si voi putea experimenta. Altfel spus sa conectez consumatorii intr-o zi cu soare si sa urmaresc daca bateriile intra in float sau nu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines