Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baterii - incarcare si consum simultan

BazsoDombiAndras

Recommended Posts

Buna ziua prieteni!

Ce parere aveti, cat este de "sanatos" (acceptabil) ca intr-un sistem de energie alternativa bateriile sa fie conectate la consumatori (practic la invertor) in timp ce sunt incarcate? Stiu, raspunsul depinde de mai multi factori, asa ca incerc sa intru in detalii:

Am un sistem solar alcatuit din 2 baterii AGM de 150 Ah legate in serie, care sunt incarcate de 2 panouri fotovoltaice de 100W printr-un regulator de incarcare MPPT. Intr-o zi cu soare, in cazul mediu, regulatorul este capabil sa incarce bateriile cu un curent de 5-6A (poate chiar si 7-8A intr-o zi de vara faina). Cand cerul este innorat, curentul de incarcare scade considerabil (nu stiu exact la ce valoare, dar banuiesc 1-2A).

As dori sa rulez niste consumatori de pe baterii 24 de ore din 24. Asta inseamna ca bateriile vor fi supuse la descarcare si in timp ce sunt incarcate. Consumatorii respectivi au nevoie in total de approximativ 24W in cel mai rau caz (cu consumul propriu al invertorului cu tot). Asta inseamna ca in cel mai rau caz consumatorii "mananca" 1A (la 24V). In cazul in care regulatorul de incarcare poate furniza un curent de incarcare mai mic de 1A, atunci restul curentului vine din baterii, daca regulatorul poate furniza mai mult de 1A, atunci bateriile sunt supuse incarcarii. Cel putin asa imi imaginez eu. Asadar intr-o zi buna, cand este soare si regulatorul incarca cu 5-6A, bateriile au sanse reale de a fi incarcate 100%. Fiind baterii plumb-acid AGM, o incarcare de 100% este necesara cel putin o data pe saptamana.

Regulatorul este unul cu incarcare in 3 faze:

1. Faza bulk: trimite cat mai mult curent in baterii pana cand acestea ajung sa fie incarcate cam pana la 80% .

2. Faza absorption: incarca la tensiune constanta de 14.4V pana cand bateriile ajung la incarcare 100%.

3. Float:  incarca cu un curent foarte mic la tensiune constanta de 13.7V pentru a mentine bateriile incracate 100%

Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este faptul ca daca bateriile sunt supuse unei descarcari constante, banuiesc ca nu se va ajunge niciodata in ultima faza de incarcare (float), pentru ca acei consumatori nu vor lasa niciodata ca bateriile sa fie 100% incarcate. Sau credeti ca daca regulatorul poate furniza mai mult curent decat au nevoie consumatorii, atunci se va ajunge si in faza float?

In general ce parere aveti despre supunerea bateriilor la o descarcare continua (dar moderata)?

Multumesc!

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• rinaldoparaipan

2

• BazsoDombiAndras

2

Popular Days

Top Posters In This Topic

Daca chargerul MPPT este unul "destept" - gen Victron , atata timp cat curentul de incarcare este mai mare decat cel consumat, sigur bateriile vor ajunge in float..

Bineinteles cu conditia sa ai soare.

Multumesc, rinaldoparaipan!

Da, intr-adevar am un regulator Victron Energy, care este teoretic "destept", chiar daca este un model mai low-end (BlueSolar MPPT 100/15). Partea buna a lucrurilor este ca acest regulator poate fi monitorizat si voi putea experimenta. Altfel spus sa conectez consumatorii intr-o zi cu soare si sa urmaresc daca bateriile intra in float sau nu.