Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
hpavictor

6N2P-EV versus ECC83

Recommended Posts

Loc pentru dezbateri pe tema echivalentei funcționale intre cele doua lămpi ...

Pornind de la faptul supercunoscut ca cele doua lămpi nu sunt identice ( au caracteristicile usor diferite ) , deoarece industria sovietică nu făcea clone perfect identice , exista similitudini acceptabile care pot permite ca una dintre cele doua lămpi sa poata fi folosite ca înlocuitoare pentru cealaltă , in anumite exceptii .

Evident , se va tine cont de alimentare...

Link to comment
Share on other sites

Orice discutie incepe de la datele declarate de producator si evident de la caracteristicile aferente. Iata graficele suprapuse ale celor doua lampite:

 

Posted Image

Posted Image

 

Foile de catalog folosite:

 

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/112/6/6N2PEV.pdf

 

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/010/e/ECC83.pdf

 

Si cativa parametrii buni de comparati:

 

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Treaba cu clonele e folclor, lămpile au o construcţie diferită, vede asta şi un copil.

Sovieticii concepeau şi fabricau ce aveau nevoie, altfel ar fi avut o familie identică fizic cu ECC81,82,83. Întîmplător le trebuia şi o dublă triodă folosibilă în audio cu amplificare x100 şi bază novală miniatură, care să înlocuiască vechea licenţă 6SL7/6H9C din timpul războiului, cu baza octală. De altfel, în unele tabele sînt date ca echivalente funcţional 6H2n cu 6H9C, în ciuda diferenţelor.

.............

În ce priveşte echivalarea 6H2n-xx, cu care model de ECC83 să fie? Cele cu anodul de 11, 14, sau 17mm înălţime? Se includ aici şi cele pe şasiu de ECC88 făcute de JJ? Asta e important, căci în viaţa reală nu rezistă la fel la tensiuni şi disipaţie.

Edited by zal
Link to comment
Share on other sites

De regulă dubla triodă comunistă 6Н2П-EB stă mai prost filamet-catod în raport cu suratele occidentale ECC83 ,rezolvarea acestui inconvenient(heater-cathode leakage) constă în ridicarea tensiuni de filament la un potenţial dat mai mare decât potenţialul catodului(elevated heater) sau dacă dispunem de numeroase 6Н2П-EB sortarea acestora după heater-cathode leakage.Oricum şi suratele comuniste de tip ECC83 stau prost filamet-catod (ridicarea tensiuni de filament la potenţial mai mare în raport cu catodul fiind necesară pentru a stopa fenomenul heater-cathode leakage).

 

 

Elevated heater se practică pe intrările de sensibilitate ridicată(microfon ,doză MM MC chitară,...) ,defazorul cu sarcină distribuită ,repetorul catodic sau atunci când vrem un raport semnal zgomot foarte bun(chiar în etajul final de audiofrecvenţă).

 

PS nu ezit să folosesc 6Н2П-EB în poziţii destinate ECC83

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Colegul gedd a tot spus ca ecc83 este peste 6H2P,este relativ,unora le place un anumit sound, altora altceva.Și eu folosesc 6H2P în loc de ECC83,pentru cei care vor ceva mai low cost.Cum a spus și valderama,ridicarea potențialului filamentul fata de catod e benefica,aici e deficitara fata de ECC83.alta problema ar fi hummul,unele exemplare sunt zgomotoase,le poți face silence doar cu filamentul în CC.Pentru mine ambele tuburi sunt pe aceeași treapta.

Edited by viobio
Link to comment
Share on other sites

ECC83 are multe variante, unele ''revizuite'', altele ''militare'', mai ales ramura americană a familiei. Asta la cele clasice, căci cele actuale au şi construcţii bizare, mai ales unele chinezeşti. Trebuie precauţie la alegerea lămpilor în funcţie de schemă, la fel ca şi în cazul semiconductorilor. 6H2n aş folosi doar în locul ECC83 mici şi mijlocii, la tensiuni în scheme pînă la 250V, cum fac şi ruşii.

Link to comment
Share on other sites

Există o diferenţă uneori importantă (6Н2П vs ECC83) dacă o să priviţi cu atenţie în balonul 6Н2П o să remarcaţi un ecran între anozi conectat la pinul 9 ,ECC83 nu dispune de acest ecran între anozi.

 

http://forum.guitarplayer.ru/index.php?action=dlattach;topic=259185.0;attach=869675;image

vs

http://www.pamandandy.demon.co.uk/valves/gallery/9pinDoubleTriodes/ecc83-06.jpg

 

adică pentru ECC83 se poate manifesta oarecum capacitatea anod-anod(benefic sau malefic funcţie de aplicaţie).Ecranul dintre anozi 6Н2П se poate manifestă şi el favorabil sau nefavorabil funcţie de aplicaţie(capacitatea anod-masă)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Urechea si parametrii din foaia de catalog (deci exclud diferenta dintre loturi, hum-ul si chestii din astea)  sunt doua chestii diferite ce nu au legatura intre ele . Nu pot sa dau verdictul bazandu-ma pe ureche si apoi sa imi caut argumentele in parametrii din foaia de catalog. 
 
In afara de mentiunea lui valderama ( filamet-catod) eu nu cred ca se mai poate adauga ceva la aceasta discutie. 
 
P.S. Nu se poate raspunde nici macar la intrebarea: Care suna mai bine ECC83 cu filament alimentat in DC sau ECC83 alimentat in AC? 
Edited by adrian_pic
Link to comment
Share on other sites

Stimati colegi,intrebarea e CARE SUNA MAI BINE SI DE CE? in foile de catalog se poate uita oricine...

Tine de preferință fiecăruia sau de ce aude fiecare.Retine ceva și scăpa de unele prejudecăți. ORICE TUB CARE ARE EMISIE SI ESTE FOLOSIT PENTRU CE A FOST CONCEPUT ESTE UN TUB BUN!
Link to comment
Share on other sites

Stimati colegi,intrebarea e CARE SUNA MAI BINE SI DE CE? in foile de catalog se poate uita oricine...

Pai daca banii nu sunt o problema, foile de catalog au fost citite de oricine, atunci se poate realiza un montaj de test cat mai comun in care tuburile vor avea acelasi psf, aceeasi sarcina in AC (cu respectarea datelor de catalog ale tuburilor implicate) si se vor face pe rand masuratori de thd, tid, noise, raspuns la semnal dreptunghiular etc. . Asta ca sa avem un punct de plecare, mai departe fiecare are urechi si isi va da cu parerea intr-un sens sau altul.

Pe urma se pot duce la extrem, adica la limita tensiunii k-f, a tensiunii anodice recomandate in foaia de catalog si se vor studia diferentele.

Si dupa toate aceste determinari poti avea un raspuns argumentat la intrebarea pusa mai sus.

Link to comment
Share on other sites

Sper sa nu mai postati aiurea cu laude despre  lampi produse de ceainizi , subiectul este doar despre ECC83 si 6H2P-EV .

Pur si simplu , imi vine sa vomit cand vad comentarii de orice fel despre lampi chinezesti   :mort . 

Nu ca as fi carcotas , dar despre 6H2P-EV nu se sufla nicio vorba ...

Ii rog pe cei ce nu au nimic de spus despre subiect , dar lauda alte lampi sa se abtina !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines