Guest luigi-tm Posted April 26, 2015 Share Posted April 26, 2015 va salut, luigi ma numesc si sunt din timisoara.vreau sa imi construiesc si eu un cnc si as avea cateva intrebari legate de structura inca nu l-am proiectat dimensiuniile ar fi 2300/1600/400am vazut pe net o gramada , din aluminiu , din fier, din lemn, din pal...eu oscilez intre teava rectangulara si profile de aluminiunu ma pricep prea bine si mi-ar prinde bine niste sfaturi, legate de vibratii, precizie ,rezistenta in timpvreau sa il folosesc la lemn si palmultumesc anticipat Link to comment
Guest donpedro Posted April 26, 2015 Share Posted April 26, 2015 Salut, la aceste lungimi, eu as folosi profile de aluminiu, dar as fi foarte atent la ghidaje si la suruburile de actionare folosite Link to comment
Guest luigi-tm Posted April 26, 2015 Share Posted April 26, 2015 pai nici la ghidaje nu m-am hotarat inca, ma gandeam mai serios la barele cu suporti pe intreaga lungimesau la sine cu patinenu stiu, de aia vreau cateva pareri.si la cadru din teava revtangulara as avea cine sa sudeze structura cu precizie foarte buna. Link to comment
Guest donpedro Posted April 26, 2015 Share Posted April 26, 2015 Si dupa ce iti va suda cadrul trebuie sa rectifici suprafata pe care vei monta ghidajele, asa ca sa adaugi si acest aspect, spor la construit Link to comment
Guest luigi-tm Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 Pai sprafata pe care vreau sa montez suportii de la ghidaje teoretic e dreapta din fabricatie,sau asa ar trebui sa fie... si daca ar fi sa o rectific , unde as putea face asta sau cum?Si in mod special la lungimea de 2000 mm ce ghidaje ma sfatuiti sa pun? Suruburi cu bile sau trapez si ce dimensiuni ar fi mai indicate...Am scurtat axa x la 2000Si y la 1500, am vazut pe net ca sunt mai multe calitati la acelasi gen de piese... Link to comment
Guest donpedro Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 La cadrul facut din teava rectangulara obligatoriu trebuie rectificata suprafata, sunt firme unde sa executi aceasta operatiune, dar ca sa duci cadrul dupa ce il sudezi e destul de complicat, include costuru de executie , trasportul pana acolo, cel mai bine il construiesti din profile de aluminiughidaje in functie de ce buget dispui, eu as merge pe ghidaje TBR20 se potriveste pe profil de tip 40x80 sau 80x80, iar la capitolul suruburi, doar suruburi cu bile,pe axa lunga cate motoare vei folosi, unu sau doua? Daca ai alte nelamuriri poti sa imi dai un pm Link to comment
Guest luigi-tm Posted April 27, 2015 Share Posted April 27, 2015 pe axa lunga vreau 2 motoare, nu stiu ince de care , poti sa iti dai cu parerea cam ce valori sa aiba, si la y si z, surub cu bile ce dimensiune ar fi ok? si profile de aluminiu de unde as putea lua, daca ai vreun link ca nu prea am gasit pe net cu bugetul nu e o problema , vreau doar sa iasa ok, cu eroare cat mai mica Link to comment
alexfloca Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 salut luigi, imi permit sa intervin putin in thread-ul tau. 1. cadru de otel - daca construiesti un cadru din otel, sudat, precizia dimensionala va fi in cel mai bun caz de ordinul milimetrilor si asta, in prima zi dupa sudura! Fara detensionare, structurile din profile de otel sudate se deformeaza (tensiuni interne). ca sa faci un cadru serios din otel, ai nevoie de detensionare si frezarea cadrului dupa aceea. profilele nu sunt suficient de drepte si chiar daca ar fi, pt. ca, cadrul lucreaza dupa sudura, este absolut necesara si frezarea. Pt. frezare, profilele pe care se aseaza ghidajele trebuie sa aiba o grosime corespunzatoare. 2. ghidajele: bara cu patine NU! la curse de 1.5 - 2m se deformeaza mult prea tare! neaparat ghidaje sprijinite. 3. daca vrei sa lucrezi cu masina mai mult de 1-2 zile / luna atunci suruburi cu bile sau cremaliere, suruburile trapez se uzeaza in special atunci cand apar forte mai mari. 4. ce motoare vrei sa folosesti? mpp sau servo? daca te tenteaza si nu ai nevoie de cine stie ce super precizie, vezi acest batiu, poate te ajuta. istoria lui: - l-am luat acum vreo 2 ani de la cineva care la randul sau l-a luat din germania functional, problema e ca la demontare in germania s-au taiat cablurile iar la transport s-au pierdut/distrus panourile de comanda asa ca eu am luat doar mecanica in ideea de a il reface (motoare noi, cnc nou) si a il revinde problema mea e ca la mine sta de doi ani si avand mult de lucru (cnc-uri noi) nu am avut timp de el. asa ca m-am decis sa fac loc in hala si sa il dau la randul meu cuiva care are nevoie si vrea sa il faca functional. starea lui actuala: - ghidaje ok, cremaliere pe x si y ok, - masina avea 2 axe Z si doua motoare de frezare, axele z sunt cu surub cu bile, din doua sigur se face una functionala - masina are si 2 motoare de frezare, motoarele se invart cu mana, e posibil totusi sa trebuiasca inlocuiti rulmentii, putere circa 2.2 kw dar nu se compara cu chinezariile sau motoarele italienesti cu carcasa din aluminiu, au rulmenti ca lumea, carcasa ca lumea. - exista si aparatorile de pe x si y - exista si motoarele pe x, y si z, motorul de pe y a fost lovit si trebuie reparat daca se doreste utilizat., totusi sunt motoare dc servo de tensiune inalta, se gasesc mai greu drivere si daca se gasesc, sunt scumpe. - axele Z si motoarele de frezare sunt demontate. aici e link-ul cu anuntul si pozele http://www.elforum.info/topic/97406-cnc-router-incomplet-batiu-cnc-router/ Link to comment
Recommended Posts